.

marți, 22 februarie 2011

Cred pentru c-a zis ăla

Cei care mă cunosc ştiu că limita mea de toleranţă e undeva aproape de zero. Şi a crescut considerabil în ultimii ani, pentru că a fost mult timp sub acel zero. Cu alte cuvinte nu, n-o să zâmbesc frumos dacă nu-mi placi. Nu, n-o să-ţi spun că-ţi stă bine dacă te-ai împopoţonat ca o varză; n-o să te desfiinţez, dar nu-mi cere să te laud. Nu, dacă nu-mi place ceva, apăi nu-mi place pân' la capăt. Dacă m-ai călcat o dată pe ficaţi e over. Dacă mi se pare mie că ai întrecut limita e deja kaput. Şi nu, n-am crezut niciodată în faza aia hai să ne ţinem cu toţii de mânuţe, să zâmbim fericiţi şi să ne bucurăm unul de compania celuilalt. Îmi plac anumiţi oameni - puţini ce-i drept - dar şi ăia ştiu că anumite chestii nu se fac; cu alte cuvinte, dacă eu nu folosesc anumite chestii pe tine, mă aştept ca reciproca să fie valabilă.

În ordinea asta de idei da, recunosc, toleranţă zero. Dar, ca să parafrazez pe cineva, ţine foarte bine faza cu live and let live. Atât timp cât nu te amesteci în ciorba mea, poţi sta şi-n cap pentru că, sincer, nu-mi pasă. De-abia dacă te gândeşti tu că ar fi bine să-mi schimbi ordinea şi disciplina intervine problema. Şi mă transform. Dar nu despre momentele mele de transformare va fi vorba azi. Azi va fi aşa:

Persoane care se manifestă, fără să ştie cu ce se mănâncă, sau care generalizează în baza unui singur exemplu cunoscut. Şi da, cazurile sunt multiple.

Începem cu leit-motivul rromi. Că sunt răi, hoţi, pungaşi, leneşi şi lista poate continua în aceeaşi tonalitate. Bineînţeles că imaginea e formată în baza celor douăjdemii de emisiuni pe care le urmăreşti cu sufletul la gură zi de zi saaaau, mai tare, din ce ţi-au povestit alţii. Eu, una, nu pot zice chestia asta. Pentru că majoritatea rromilor pe care i-am cunoscut erau de treabă. Da, am dat şi peste unii care erau exact descrierea telenovelistică de la televizor, dar să îi bag pe toţi în aceeaşi oală ar fi exact cum spunea gazda din Cluj că moldovencele sunt împuţite. Adică, i-ai luat tu pe toţi la puricat? I-ai verificat pe fiecare în parte pentru a vedea că se încadrează în tipar? Ai avut măcar contact cu ei, sau te bazezi aşa, că dacă teve-ul zice, aşa trebuie să fie?

Numărul doi, evreii trebuie să moară. De ce? Pentru că aşa zicea Hitler? Păi, nu te supăra, da' eşti neo-nazi de carton. N-ai cunoscut nici un evreu în viaţa ta, sau dacă ai cunoscut cel mai probabil n-ai ştiut că e, da' e şmecher să-ţi tatuezi svastica în frunte şi să declari sus şi tare că ei trebuie să moară. Ţi-au mâncat pensia? Ţi-au furat caii de la bicicletă? Ai muncit în locul lor sâmbăta? Nu. Şi-atunci? Unde-i baza aia solidă pe care-ţi întemeiezi convingerile? Unde-i chestia aia palpabilă care a declanşat faptul că vezi roşu când auzi de evrei?

Trei. Maidanezii trebuie să moară. Aici e cu şustă, pentru că se vine cu exemple lacrimogene despre persoane hăcuite de răul suprem, maidanezul doritor de sânge. Da' despre majoritatea maidanezilor, înfometaţi şi paşnici? Ăia ce vină au? Nuu, că vezi tu, că dacă unul e agresiv, mai bine-i omorâm pe toţi. Păi, pe principiul ăsta, dacă omorâm un criminal în serie, hai să-i terminăm toată familia, pentru că răul clar zace-n ei. Da, mi se ridică sprânceana, pentru că am mai spus. E de-a dreptul sublim să vezi atâta umanitate din partea unora care n-au bunul simţ şi decenţa de a-şi steriliza animalele de companie, şi care consideră firesc să lase cutia cu puii proprii şi personali în ograda altora. Dar, hei, e mai uşor să ne dăm oripilaţi de ce au putut face câinii, decât să gândim că nu, nu dispar cu de la sine putere, şi nici să-i omori de-a valma nu-i o soluţie. Ăia 2%? Dă-i la orfelinate şi plânge-te în continuare că s-au înmulţit maidanezii. În nici un caz nu te gândi că i-ai putea redirecţiona spre o sterilizare care ar rezolva problema...

Patru. Persoanele gay sunt împotriva firii. Chit că recunoşti deschis că n-ai cunoscut niciuna, sau nu ţi-ai dat seama că e. Dar dacă majoritatea spune, clar aşa trebuie să fie. Nu, nici nu încerca măcar să-ţi creeezi o părere proprie şi personală, ia de-a gata ideea, pentru că ar muri prea mulţi neuroni dacă te-ai obosi să gândeşti singur. Aici nu bat apa-n piuă, pentru că e dezbătut şi răsdezbătut subiectul. L-am prezentat doar ca leit-motiv.

Care e legătura între ideile luate de pe tavă şi toleranţă? Simplu: ţi se zburleşte părul când auzi despre o anumită categorie, fără să fi avut contact direct cu ea; intoleranţă indusă de principiile altora.

Şi da, chestia majoră legată de toleranţă e în felul următor: eşti tolerant în măsura în care toţi cei din jur zic ca tine. Dacă iese unul din tipar, zbang! I-ai luat glanda. Asta în timp ce lauzi măreţia umanităţii şi te dai cea mai tolerantă persoană din lume. Sânge pe pereţi! Şi, repet, sânge pe pereţi! Nu, nu e vorba că eu, ca fumător, n-am nimic împotriva nefumătorilor, atât timp cât mi se dă şi mie un anume loc public - a se citi "cafenea" - , unul singur, în care să pot fuma în voie. Şi nici că n-am nimic împotriva celor care nu suportă animalele, atât timp cât nu le rănesc. Nici că n-aş face lagăre pentru ascultătorii de manele atât timp cât nu mă leagă de scaun şi nu-mi lipesc de urechi căşti cu sus-numitul gen pe repeat. E aşa: n-ai cum să fii tolerant, cu anumite excepţii. Eşti sau nu. Pentru că nu există cale de mijloc. Dar măcar fii una din două bazându-te pe ce crezi tu, nu pe ce au zis alţii despre.

Pân' la următorii nervi, la bună vedere!

10 comentarii:

  1. mie nu îmi place cuvântul tolerant. mi se pare... condescendent. îți plac sau nu unii și alții. foarte bine. dacă nu ești agresiv (fizic sau verbal) în exprimarea părerilor pentru mine e suficient :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Pinocchi0 - hmmm... să facem spitale să vindecăm ignoranţa atunci:P

    RăspundețiȘtergere
  3. @IOana - păi, poţi fi condescent şi fără să fii agresiv:))

    RăspundețiȘtergere
  4. @IOana - deci...tolerant nu-i condescent:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. ba daaa... one of the worst kinds in my book :P

    RăspundețiȘtergere
  6. ["Observatie lingvistica" ALERT]
    Hmmm...condescendenta asta as numi-o "false friend" in romana, pentru ca, probabil pe filiera anglo-saxona, credeam ca inseamna dispret, ori nu e chiar asa. Inseamna politete, amabilitate. E-adevarat, conform dexonline, nu stiu ce inventie o mai fi in DOOM, ala care decreteaza ca trebuie sa scriem legat niciun nicio si altele...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ana - spune "nu" lui nici o/nici un legat! vor să ne fure sufletul;))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger