.

luni, 21 februarie 2011

Gratii pentru fum

Lungi, scurte, slims sau nu, lights, roşii, ultra light, colorate, filtru bio, fără filtru pentru că era tutun autentic şi veritabil, da, le-am încercat pe toate. Da, ştiu că nu face bine; nici plămânilor, nici ficatului, nici unui alt organ şi, vorba unei colege, nici măcar portofelului. Da' asta e. Fumez şi nu mi-e ruşine s-o recunosc. Că nu-mi plac femeile care fumează pe stradă, asta e o altă parte a problemei; că-mi place teribil să te văd cum te joci cu ţigara înainte de a o aprinde, că da, mi se pare porno o femeie care ştie să fumeze cu graţie, asta e iar altă parte. Pentru că fiecare avem maniile proprii şi personale.

Am fumat în curtea şcolii, la blocurile de lângă şcoală, pe coridorul trenului, pe plajă sau la "poalele munţilor". Casa mea e casă de fumători cu tradiţie. Nici o cafea fără ţigară, nici un pahar de vorbă fără.

Ei, în ordinea asta de idei, mi s-a zburlit codiţa când am auzit că s-au trezit unii cu o idee măreaţă. Măreaţă zic? Maiestuoasă, debordând de genialitate, inegalabilă şi de-a dreptul maximă: să se interzică fumatul în locurile publice. Inclusiv în cafenele şi baruri, chit că au spaţiu special amenajat pentru fumători, sau că sunt exclusiv pentru fumători.

Sprânceana mi se ridică vizibil. Adică, cu ce drept te bagi peste plăcerea mea? Cu ce drept vrei să-mi suprimi paharul de vorbă? Înţeleg că nu e tocmai plăcut să-ncerci să devorezi o pizza şi să-ţi fie suflat fumul în nas. De asta s-au inventat locurile exclusiv pentru fumători. Pentru ăia de n-au treabă cât fum inhalează. Da' nu, că vezi tu, că sunt unii mai catolici decât papa, care-ncearcă să salveze bietul tău plămân. Păi, nu vreau să-mi fie salvat. Cine a murit şi te-a lăsat pe tine salvatorul plămânilor? Sunt majoră, sunt vaccinată, de ce simţi nevoia imperioasă de a mi te băga în viaţă? Eu ţi-am zis cum anume să speli şosete? Sau câtă sare să pui în mâncare? Nu. Şi-atunci de ce să-mi interzici să fumez într-un spaţiu public care, apropo, are aerisire şi tot ce-i trebuie pentru a fi numit "pentru fumători".

Că cică din cauză că-n discoteci şi-n cluburi se fumează, tot mai mulţi adolescenţi se apucă de fumat. Nu zău? Să mori tu? Eu m-am apucat de fumat în aer liber. Da, în aerul ăla liber unde cică, dacă trece legea, va fi voie în continuare să fumezi. Şi nu te apuci de fumat pentru că se fumează în cluburi. Te apuci pentru că, una din două, ori îţi place, ori te iei după ceilalţi. Şi după ceilalţi te poţi lua la fel de bine şi fără să se fumeze în sus-numitele locaţii. Adică, pe bune acu', dacă vrei neapărat, te apuci şi pentru că toată gaşca fumează în parc; nu e nevoie de patru pereţi şi de muzică pentru chestia asta.

Şi da, unii au vaga impresie că dacă nu mai poţi fuma decât afară, o să te laşi. Newsflash: that's bullshit! De vreo 3 ani nu mai avem spaţiu pentru fumat în interiorul clădirii la serviciu. Şi-a nins, a plouat, a fulgerat, a fost o vreme de-ţi îngheţa şi sângele în vene. M-a oprit asta să-mi fumez ţigara de pauză afară? Pe mine sau pe oricare alt fumător? În nici un caz! Cu glugă, fular, echipament de ski şi tot se iese la ţigară. Pentru că vrem. Pentru că arde plămânul, pentru că pauza e mai frumoasă când tragi din ţigară, pentru că, în timp ce unii aleg să bage-n ei ca sparţii tocăniţă după ciorbă, după alte ţâşpe feluri de mâncare, eu aleg să fumez. Şi, repet, n-am auzit pe nimeni să interzică mâncarea aia total nesănătoasă în spaţiile publice.

Că vezi tu, dragă doamne, nefumătorii sunt afectaţi de fumul din baruri. Da' dacă scrie mare "spaţiu pentru fumători", ce cauţi tu, nefumătorule, acolo? Sau, dacă tot cauţi ceva, atunci înseamnă că ştii că nu-ţi face bine, da' o faci pe barba ta. De ce să sufăr eu pentru că tu nu fumezi? Nu-ţi bag ţigara pe gât, nu te corup, nu te oblig să-mi inhalezi fumul. Vii din proprie iniţiativă, cu toate că ştii că se fumează. Deci, nu mai e problema mea.

Da' sunt unii aşa care au impresia că sunt salvatorii întregii planete. Ghici ce, postul e ocupat demult. Lasă fumătorii în plata lor; când o să se interzică alcoolul în locurile special autorizate, când hamburgerul va deveni legal doar în ograda proprie şi personală, de-abia atunci să ai măreaţa idee de a interzice şi fumatul. Dar unora poţi să le baţi un cui în cap şi tot n-or să priceapă. Pentru că, mai e o chestie: ei s-au lăsat de fumat. Aşa, şi? Bravo ţie! Înseamnă că ai mai multă voinţă şi mai multă iubire de sine decât mine. Da' nu-mi îndesa pe gât salvarea ta. Nu ţine. Dacă tu te-ai lăsat, nu înseamnă că toată planeta trebuie să-ţi urmeze exemplul. E exact ca faza aia: cei care se căsătoresc vor să-şi combine prietenii single; cei care au copii vor să ai şi tu minunea de o au ei acasă.

Din punctul meu de vedere asta e ceva de genul: eu m-am nenorocit, hai să fie şi ceilalţi aidoma mie. De ce ei să se bucure şi eu să sufăr? Da, dacă eşti fost fumător şi vrei să-i corupi şi pe ceilalţi la binele tău, pentru mine înseamnă aşa: mamă, ce-ai mai trage dintr-o ţigară, da' nu poţi, pentru că te-ai lăsat. Dar când intri-ntr-un loc public, unde ceilalţi da, fumează, parcă te prinde dorul şi pofta. Aşa că mai bine vii cu ideea de a îndepărta ispita, pentru că altminteri nu te-ai putea ţine de nonfumat. Asta e de-a dreptul patetic.

Şi-nc-o chestie şi-nchei: din câte ştiu eu, fiecare doarme după cum îşi aşterne. Dacă eu pipez la greu, e o alegere proprie şi personală. Dacă tu nu, e la fel, alegerea ta. Da' pe bune că mă faci să mă simt puţin retardat încercând să ai grijă de mine fără ca eu să-ţi fi cerut chestia asta. Şi da, sunt unii care nu mai pot de grija altora; da' mă gândesc eu aşa: nu oboseşti? Nu te plictiseşti să-ţi tot bagi nasul în chestii care nu te privesc? Nu vezi că n-avem voie de salvare, ci doar să fim lăsaţi în pace? Şi, ca să citez, "get off my back or I will attack"... Şi nu vrei asta.

Pân' la următorii nervi, la bună vedere!

18 comentarii:

  1. Ideea e ca fumul si fumurile tale sa nu deranjeze lumea din jur . :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu imi place nici mie legea asta.unde e libertate si democratie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Deși nu sunt fumătoare, nici eu nu sunt de acord cu legea asta. Cred că ar trebui să îi controleze ca cei care au localuri atât cu zonă pentru fumători cât și pentru cei nefumători să aibă sistem de aerisire bine pus la punct. Mă întreb dacă o să ne interzică să mâncăm ciocolată în locuri publice, că și asta crește glicemia, nu mai lasă organismul să asimileze calciul, apar carii de la ea, etc...

    RăspundețiȘtergere
  4. stiu cum e!eu am fost in italia(la milano ca nu stiu dak peste tot e la fel)si frate se fumeaza doar pe strada,cand am auzit am luato razna!cum dracu sa stai sa bei o bere si sa nu fumezi! x(
    faceam ture ba afara,ba in bar parca eram nebun ca toata lumea sti ca alcoolu fara tigara nu merge!
    sunt niste idioti astia cu legea asta!m-ai au sa ne bage pe toti fumatorii intrun tarc special! x(

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar trebui să fii fericită că e numai atât. În unele țări nu mai poți să fumezi nici în propria locuință, dacă ai coloană de aerisire comună. De exemplu, în Suedia.
    Se strânge lațul! În curând, fumătorii vor fi urmăriți ca drogații. :) Nu că nu ar fi...
    Me so happy.
    Personal nu mă interesează ce fac fumătorii. E treaba lor. Din partea mea, pot să fumeze non-stop, atâta vreme cât nu mă deranjează.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Invizibilul - păi, dacă scrie "pentru fumători", cu ce ar deranja?

    RăspundețiȘtergere
  7. ok, e cam harsh. dar eu sunt de acord. pentru că niciodata un bar nu o să devină pentru nefumători în mod voluntar. nu există. pur și simplu. eu le caut. degeaba!! și chiar nu cred că e vorba despre cei care s-au lăsat. și nici că vrem să avem grijă de voi. neah, în niciun caz. ever. de ce ne-am dori asta?1 suntem ființe la fel de egoiste ca și voi, așa că, pur si simplu ne dorim să cotrolăm noi lumea în loc să o controlați voi. easy as that :P

    RăspundețiȘtergere
  8. @Mădălina - exact! n-am nici o problemă cu împărţirea:-?? da' să ne lase fumul în pace:D

    RăspundețiȘtergere
  9. @bitzasp - :)) măcar dacă ne bagă într-un ţarc special, vom avea voie să fumăm la o bere:))

    RăspundețiȘtergere
  10. @ragnarslife - mă gândesc eu că dacă se interzice fumatul peste tot... iar n-o să fie profitabil:P

    RăspundețiȘtergere
  11. @IOana - ooo, da, şi asta e o perspectivă atât de îmbucurătoare:)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Un "articol" hidos si plin de egoism.
    Problema cu barurile in romania e ca pe toate scrie "aici se fumeaza" ca vor si ei sa-si vanda tigarile unora ca tine care n-au alte placeri in viata(no offence) si unde plm sa mai merg io nefumator sa beau o bere daca nu vreau sa ma imbolnavesc de fum si tbc-ul iesit din plamanul negru al unuia ce fumeaza?
    Egoism, pt ca tu ai impresia ca aia ce dau legile alea se gandesc la tine fumator, gresit, se gandesc la cei care nu fumeaza si au de suferit de pe urma fumatorilor, hamburgerul si alcoolul nu fac rau decat persoanelor care le consuma, fumatul afecteaza si pe cei din jur.
    Asa ca si pe noi care nu fumam, si pe "legiuitori" ne doare banana daca-ti arzi tu plamanul in tihna pana scoti fum prin pori. Atat timp cat nu afecteaza pe restul, cat nu isi lasa chistoacele pe fiecare banca si alee, cat nu e scarbos sa-i vezi sugand din putoarea aia pe strada, traim toti cum vrem.

    RăspundețiȘtergere
  13. un calcul simplu ne spune ca mai mult de 60% din bugetul sanatatzii este acoperit de taxele scoase din comercializarea tutunului (pe cifre oficiale), este inutil sa repetam operatia in cazul alcoolului, sigur excede dincolo de cei 40% ramashi... noi platim ca tampitzii asigurari sociale shi... anul de gratzie anno domini 2005 a.c. (vremuri in care inca, netrezit din somnul ratiunii inca ma duceam la servici)...vin doctorii sa ne caute de sanatate... cum pozitia mea in firma nu avea in job description
    pauza de masa shi prostii de-astea ma suna patronu': hai mai, ce faci, ca ashteapta doctoru' dupa tine, ai ramas ultimul...ok ok, las totul balta shi intru timorat in sala de shedintze transformata ad-hoc in cabinet medical... o fetitza subnutrita cu buze de SS-ist imi raspunde la umilul meu sar'm'na cu un scurt persoana I singular -stai jos!!! numele -[...] -zi mai tare -[...] -prenumele -[...] -ultima scoala absolvita (ridica usor capul cantarindu-ma de dupa ochelari hazi testandu-shi cunoshtintele in ale fizionomiilor shi incearca) liceu??? -nu, raspund eu timid lasand ochii in jos -scoala profesionala?...dau din cap afirmativ stavilindu-mi cu greu zambetul ce risca sa-mi deformeze fatza pe veci, in timp ce ea-mi bifeaza victorioasa nivelul instructziei -functia??? -director departament [...], tipa noteaza linishtita neobservand nici un anacronism, shi ancheta continua frizand oarecum hilarul incepand sa dau raspunsuri din ce in ce mai traznite, multzumindu-i lui D-zeu ca nu-mi pune veioza in oki shi nici nu-mi scoate unghiile pe viu, citindu-i in oki multumirea datoriei implinite... shi iata vine partea practica: da-tzi (liniutza e de la persoana I singular) jos tricoul imi zice indreptand amenintzator spre mine stetoscopul racit , presupun, in prealabil shi cu buna shtiintza, in azot lichid, mi-l lipeshte de-a dreapta shi de-a stanga sternului in cateva locuri cu mishcari studiate apoi apuca o mashinarie diavoleasca cu display, mi-o atasheaza la mana shi face okii mari (atat cat poate face un viezure okii mari): -ai tensiunea marita!!! -cat? incerc eu calm stapanindu-mi hohotul de ras undeva la loc sigur in zona gatlejului -doo'shunu cu doi'shpe imi raspunde gadele iertandu-mi indrazneala -domnishoara, imi incerc eu norocul, e imposibil, mai mult, eu am tensiunea scazuta, nu ajung la doisprezece nici dupa 10 cafele - ma uit la ea cum face fetze fetze shi continui - ce-ar fi daca... de exemplu mi-atzi permite sa resetez? shi pana sa apuce sa faca vreun gest apas pe butonul minune... aparatul se opreshte, groaza se intinde pe fatza molimei, bipaie surd shi porneste aratand nenorocitul... 9 cu 6... ouch!!! viezurele se incrunta shi decreteaza, -mai trebuie sa va iau sange pentru analize, - ok, zic, asta e bine, cand primesc rezultatele analizelor? - molima se uita la mine aproape crucish - ce rezultate??? noi avem in schema doar testul ve de re le zise apasat viezurele vizibil iritat -hmmmmm, vretzi sa spunetzi ve de er el zic eu ushor taios... adiq test in vederea depistarii sifilisului secundar, matrushka face fetze fetze -nu cumva va trebuie acceptul meu in cazul acestui tip de test? continui eu -da, raspunde viezurele ushor - ei, nu-l avetzi!!!... ca intr-o scena de kafka dusa dincolo de limitele "procesul"-lui marlanul cu chip aproximativ de femeie continua: -fumezi? -da!!! -cate tigari pe zi? -in jur de patruzeci, plusez eu incercand sa tin pasul cu absurdul situatziei... shi uite ca reichsfuhrer-ul atinge apoteoticul!!! : -ar trebui sa te lashi sau cel putzin sa le mai rareshti!!! shi atunci totul a devenit atat de clar -NU!!! shi zeii-mi sunt martori ca acestui NU i-am simtzit perfectiunea de diamant, exact ca atunci cand, cu ani in urma, cu acelashi NU covalent impaturit in structura cubica am refuzat casatoria cu fata visurilor mele...

    P.S. bine v-am gasit!!! :P

    RăspundețiȘtergere
  14. E un subiect pe marginea caruia se poate discuta si pana maine dimineata. Ca nefumator, in principiu nu sunt de acord cu fumatul in spatii inchise decat daca exista o departajare clara intre spatiul pentru fumatori si cel pentru nefumatori, si nu un zid fara usa sau geam ce se poate inchide.
    In institutiile publice e firesc sa nu se fumeze, nu e normal sa intri intr-un birou care sa duhneasca a tutun sau sa fie scaldat in fum de tigara...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Alex - dragă "Alex", cu toate că aş putea folosi acelaşi limbaj "elevat", mai bine nu. Pot spune doar că reciproca e valabilă.

    Problema nu e din cauza fumătorilor; e din cauza celor care refuză să facă baruri pentru nefumători. Dar... e mai uşor să arunci cu pietre decât să gândeşti puţin, nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. @deus_pax - petrerianule, vizitele mele la doctor urmează cam acelaşi curs; povestite cu mai puţină graţie, ţin să preciez:P

    oricum, "nu"-ul ăla e o constantă şi din punctul meu de vedere;)

    P.S. - bine ai revenit:P
    P.P.S. - >:D<

    RăspundețiȘtergere
  17. @teonegura - total de acord. Nu m-ar deranja absolut deloc dacă ar exista spaţii exclusiv pentru fumători şi spaţii exclusiv pentru nefumători. Mi se pare firesc să poţi alege unde vrei să stai la un pahar de vorbă. Dar eliminarea totală a unuia dintre ele mi se pare grotescă.

    Şi da, nimănui - nu, nici măcar fumătorilor - nu-i surâde ideea unui birou îmbâcsit de fum. Dar propunerea cu pricina se referă la cluburi/baruri/cafenele, ceea ce ar însemna să nu mai ai, fumător fiind, unde să scoţi nasul din casă...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger