.

joi, 5 mai 2011

Coliba vraciului

În fiecare primăvară mergeam la cules de pelin. În primă fază pe un câmp, lângă o baltă, undeva pe unde trecea din când în când trenul, şi trebuia să te dai de pe şine, să nu te taie trenu', pentru că asta ar fi fost destul de grav. Dup-aia câmpul s-a transformat jumătate în fabrică de Coca-Cola, jumătate în cimitir. Şi-un timp am continuat să adun pelin de pe lângă baltă, şi-apoi i-am lăsat doar pe ai mei să se ocupe de partea asta. Da' încă mai fac cură cu pelin în fiecare an.

Cu păpădiile nu prea le-am avut, da' doamna mamă se dispera şi după ele. Muşeţelul se aduna din afara oraşului, tot de pe câmpuri uitate de alţii. Pentru tei se căţăra taică-meu prin copaci şi da, încă mai vezi pe Domnească lume cu scăriţe şi sacoşe, care deposedează copacii de flori. Să fie pentru ceai.

Şi ştiam plante pentru insomnii, pentru dureri de bură, pentru stomac, pentru ficat şi pentru toate chestille care se îngrămădesc în mine. Dacă nu aveam planta în forma ei originală, pac! ceaiul la pliculeţ. Başca un regiment de suplimente alimentare pe bază de plante. Le-am încercat, au mers. Nu cred că-s "leacuri băbeşti" şi fără de sens, chiar ştiu că merg.

Şi-aud zilele trecute că vor să le scoată de pe piaţă. Zvon, am zis. Şi-apoi am văzut că zvonul se-nmulţeşte, şi cică e pe bune. Nu, nu mă interesează teoria conspiraţiei; puţin îmi pasă dacă se scot pentru că s-au gândit unii că nu-s bune, sau doar din motive de monopol farmaceutic. Prea puţin mă interesează scopul, atât timp cât pe mine mă atinge rezultatul. Aveam o relaţie specială cu pilulele din plante; şi cu ceaiurile alea pe care le studiam, le comparam şi dup-aia nimeream cu câte 3 în geantă. Şi-acu' să aflu că vor să le scoată, să le desfiinţeze, să le omoare, biata mea inimă nu poate suporta. Şi mai că m-aş duce să-mi iau un Extraveral, da' acu' nu mai ştiu sigur dacă Extraveralul e inclus pe lista neagră, sau a scăpat ca prin urechile acului. Şi să nu se mire nimeni dacă mă apuc de preparat pastile; dacă noul meu hobby va fi strivitul şi maceratul de plante; dacă îmi voi fi găsit vocaţia în vraci. Câmpuri sunt multe şi dacă voi avea chef de supliment ierbos, care nu se mai găseşte în farmacii, cine o să mă oprească? La urma urmei, am auzit de bomboane Raffaello de casă; cât de greu poa' să fie să faci şi Extraveral de casă?

Pân' la următoarea idee, la bună vedere!

8 comentarii:

  1. Mi se pare ca vor sa interzica si comercializarea unor ceaiuri din plante. Ca sa oblige lumea sa cumpere numai medicamente de la farmacii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cîmpul cu pelin s-a transformat deci jumătate în cimitir, jumătate în fabrică de CocaCola... O CocaCola cu gust de pelin. Sau invers, un pelin cu gust de CocaCola... Chiar așa, cum ți-ar place să te intorci acolo și să culegi pelin cu gust de CocaCola?

    RăspundețiȘtergere
  3. "chimic = ieftin si bun" ... tu inca n-ai auzit? unde mai pui ca se poate controla (la miligram) si distributia! sa mai zic ca pentru non-believers avem, la pret special of course, tot felul de "cu ingrediente naturale"? sau vrei sa-ti spun ca daca reusesti sa "traiesti sanatos" ... vei munci, platind taxe, pana la adanci batraneti (daca nu cumva, dai coltu' inainte ca deh: te cheama Doamne-Doamne)? ce-i societatea de consum ... fara consumator?

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai atins cu postarea asta.
    M-am rostogolit in blog and roll de 34 de ori.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristi - cu ceaiurile ar fi mai uşor; adică iei muşeţelul şi l-ai băgat în ibric. dar cu "pilulele" pe bază de plante e mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Pinocchi0 - e mult prea aproape de cimitir ca să mă mai tenteze:P

    RăspundețiȘtergere
  7. @INTJ - total de acord că unele pastile chiar n-ai cum le înlocui; dar de ce nu-i lasă pe believers să aleagă dacă vor natural sau nu? da, ştiu, până la urmă totul se rezumă la bani...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Natural - mă gândeam eu c-o să-ţi placă:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger