.

miercuri, 19 ianuarie 2011

Insomnia

Rareori mi se întâmplă să adorm pur şi simplu. Ca bolostânca, adică. Să fac toate chestiile alea pe care le fac înainte de a mă culca, să mă împachetez în pătură şi să adorm. Scurt, frumos, curat, şi-apoi să nu mai ştiu de mine până a doua zi dimineaţă când aflu de la telefon că "Dies ist der Morgen danach"...

Neee... de-ar fi aşa de simplu poate aş prinde şi eu ceva ore de somn în plus, poate le-aş recupera pe alea pierdute şi da, poate că nu mi-ar veni să pun perna peste telefon dimineaţa. Da' vezi tu, că nu-i chiar aşa uşor. Dacă te-ai molipsit măcar c-un pui de insomnie, nu mai ai scăpare. Şi puiul ăla creşte, şi creşte, de parcă l-ai fi pus la îngrăşat.

Cică dacă vrei să adormi rapid, tre' să te gândeşti la chestii frumoase, faine, roz, bleu, mov, mă rog, orice culoare care te face să zâmbeşti. Am încercat; pe bune c-am încercat. Ochii strânşi, perna aproape, chestii pufoase. Ha! Ştiam eu că n-are cum să meargă, pentru că încurcate-s căile minţii mele. Ceva fain? Na, de-aici, bonus şi chestiile naşpa care au venit după ele. Nu scapi aşa uşor de răzbunarea neuronilor, şi dacă mai ai şi mania de a face conexiuni ciudate, ia-ţi adio de la somn. E dead, over, kaput, конец.

Pentru asta s-a inventat şi a doua variantă: să numeri oi. Da' nimeni nu spune de care oi. Albe, negre, d'alea cu părul lung, gata tunse, de care oi? Mă rog, să spunem că stabileşti rasa oilor, şi tiparul, şi decizi să fie aşa, câte o oaie reprezentativă pentru fiecare rasă. Da' vin alternativ, sau se-nghesuie după cum le taie capul? Adică, pot fi două oi negre, urmate îndeaproape de 4 albe şi 2 cu părul lung? Ei, să le lăsăm să vină după cum le pofteşte inimioara. Pân' la urmă nu trebuie decât să le număr. Cât poate fi de greu? Hmmm... greu de tot. Ăla de-a venit cu ideea asta bat pariu că n-a încercat niciodată. Altminteri ar fi ştiut că oile-s tot oi, şi se bulucesc, şi nu vor să vină cum le vezi în desene animate, regulamentar încolonate, pentru a reuşi să le numeri mai cu spor. În nici un caz! Au chef de întrecere, se bagă una-n faţa celeilalte, şi dacă ai ghinionul să vezi şi câte un miel, apoi ăla sare, şi zburdă, şi nu-l mai poţi urmări nici dacă ai trei ochi, nu doar ochiul minţii. Ca să fie totul complet, se pare că ar trebui să sară gardul. Da' unele nu vor; se încăpăţânează să stea în faţa gardului şi să mă privească provocator. Cum convingi oaia pe care vrei neapărat s-o numeri să sară nenorocitul ăla de gard? Elimin gardul, şi-ncerc să le număr în stare naturală, da' nu mai ştiu pe care am numărat-o şi pe care nu, aşa că mă las la mâna mea. Desfiinţăm turma de oi; şi-aşa nu-s bune de nimic...

Da' ce se întâmplă cu oile pe care tocmai le-am desfiinţat? Nu carecumva îs trimise direct la abator, şi-acum le am pe conştiinţă? Nu, stai că n-am cum adormi până nu mă asigur că oile-s ok, şi nu le trimit undeva sus, pe munte, într-o stână cu baci bătrân şi câini ciobăneşti care să le păzească. A, da, şi să nu uit să elimin lupii din preajmă, nu de alta da' n-am chef să moară vreuna pentru că lupului îi era foame. Gata, oile-s ok, da' eu tot nu pot adormi...

Dacă oile au dat greş, se pare că mai există o variantă: să numeri pur şi simplu, până adormi. Să numeri ce? Tocmai asta-i faza faină, că nu trebuie să ai ceva de numărat. Numeri pur şi simplu, ca atunci când erai mic şi voiai să vezi cât de mult ştii. Faza nasoală e că nu mai eşti mic, şi deja ştii să numeri cu milioane şi miliarde, deci nu există şanse să te opreşti prea curând. Cel mai mult am ajuns până aproape de milion şi nu, încă nu adormisem; m-am plictisit pur şi simplu, ba chiar m-am şi încurcat la un moment dat, şi mi-a fost prea lene s-o iau de la capăt.

Cum nici una dintre variantele tradiţionale nu pare să ţină şi nici nu deţin pastile de dormit - nu de alta, da' mai am până să ajung Marilyn Monroe - am decis să mă împrietenesc cu insomnia mea. Am ajuns să ne înţelegem destul de bine: ea nu mă lasă să dorm, eu o tolerez, deja ne facem planuri de viitor împreună. Pe bune acu', deja stăm împreună, următorul pas ar fi să ne căsătorim, da' nici una dintre noi nu agrează conceptul, aşa că ne limităm la a trăi în concubinaj. Pân' s-o găsi remediul care să ne despartă...

19 comentarii:

  1. daca chiar vrei si crezi ca iti poti face zilnic timp 1 ora numai pentru tine ... am eu o solutie (relativ) garantata (aka testata pe propria piele).

    RăspundețiȘtergere
  2. Frate, ești teribilă! :)) Deși nu-i nimic amuzant la o insomnie :P, m-ai facut să râd...ms, aveam nevoie.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai venit în club. Şi eu păţesc la fel. Mă foiesc, mă coiesc (scuzaţi expresia), mă gândesc la prostii, despic firu-n patru şi tot n-adorm. Şi când epuizez toate variantele mă plictisesc şi adorm.

    Şi acum haz de necaz: un boxer se duce la psiholog şi zice: "dom le, eu nu pot să adorm, ce mama naibii să mai fac?"
    Îi spune doctoru "păi prietene, numără şi tu nişte oi acolo"
    Se întoarce boxerul nostru peste o săptămână furios: "Dom le am încercat să număr şi când ajung la 10 sar în picioare şi mă simt câştigător":))

    RăspundețiȘtergere
  4. =)) =)) =)) Deeeci! Eu si insomnia asta suntem, intr-o relatie mai stransa ca aia de casatorie, pe motiv ca de ani de zile eu nu mai pot sa dorm comme il faut!
    Am incercat sa numar oi, da' nu de abator mi-a fost mie, ca nu ma gandeam ca cineva le omoara. Eventual sa le tunda!
    Am lasat naibii si oi, si ciobani, si caini si lupii in plata Domnului sa se bata cum de secole o fac, si am trecut dupa cum am aflat eu in copilarie ca se poate, la numarat... elefanti!
    Pe sistem: un elefant cu un elefant fac doi elefanti. Doi elefanti cu un elefant fac trei elefanti. E necesara repetitia ca sa nu ajungi la prea multi elefanti, ca-s mari si nu mai ai unde-i baga pan' la urma! Ei, in stilul asta criminal am ajuns la turme impresionante de pachiderme, nervi gramada, mancarimi de piele si cearsafuri facute ghem sub mine. Nu merge! Numaratul de diverse vietuitoare nu tine. Ba chiar m-am trezit facand inventarul la cateva caracatite, timp in care mi s-a facut cumplit de foame, pentru ca in loc sa le vad inaintind ritmic prin fata ochilor mei in sir indian si ritm de tobe, am inceput sa le vad trase in unt alaturi de niscaiva creveti jumbo size si usuroi...
    Asa ca ai dreptate, trebuie sa ne imprietenim cu insomniile :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @INTJ - o oră? numai pentru mine? asta e criminal de-a dreptul:P
    da' m-ai făcut curioasă:-??

    RăspundețiȘtergere
  6. @Miss Sunshine - măcar de m-aş plictisi... da' nici asta nu ţine:(

    daps:)) nu-l ştiam;))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Alexiuss - deci nici măcar în timp nu trec? mă aşteaptă o viaţă întreagă de insomnii? în seara asta clar mă bag în pat şi vrând-nevrând adorm instantaneu; nu'ş cum fac, da' nu vreau insomnii veşnice:(((

    RăspundețiȘtergere
  8. @Camelia - decizia (ca intotdeauna) iti apartine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Frate, amandoua avem insomnii :) Si mai si scriem aproape simultan despre ele :) For the record, they are not related :))

    RăspundețiȘtergere
  10. @INTJ - ei, nu chiar întotdeauna, dar mulţumesc de încredere:P

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mihaela ( Catwoman) - :)) păi, a fost ceva gen eclipsă:-??
    ooo, da, cu siguranţă nu au legătură:))))

    RăspundețiȘtergere
  12. @Mihaela ( Catwoman) - mey, Urania zicea ceva şi de-o eclipsă:-??

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit ca si lipsa de calciu este un motiv de insomnie. Orientarea patului astfel incat capul sa fie spre nord este o alta teorie. La fel, mobile la capul patului si electronice pornite nu prea sunt ok.

    Mi se mai intampla si mie cate o insomnie, desi de obicei adorm imediat. Pe la 11:30 e ora mea de culcare, iar daca respect termenul adorm foarte repede. Daca depasesc, mai ales din cauza TV-ului, adorm mult mai greu si mai tarziu.

    Tot la "nu faceti asta" as trece pe langa nerespectarea orei de somn si efortul fizic facut tarziu, mancare multa si grea imediat inainte de somn, ciocolata si dulciuri, chiar si unele fructe. Citricele, de exemplu nu se recomanda seara.
    La "asa da" as trece o baie fierbinte, masajul, cititul, 1 cana de apa cu 30 minute inainte de culcare, 1 cana de ceai cu miere. Ceapa cica atrage somnul, daca va intelegeti bine cu mirosul.

    A propos de citit, prin liceu aveam un caiet de chimie pe care cum il vedeam ma lua somnul. L-am pierdut si nici nu stiu daca si-ar mai face efectul :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Natural - lipsă de calciu - bifat; mobil lângă cap - bifat; oră de somn...inexistentă; baie fierbinte - bifat; apă - şi ea:P

    poate fi oricare dintre ele; mizez pe stres:P
    mulţumesc de "ponturi":P

    P.S. - şi de blog and roll;))

    RăspundețiȘtergere
  15. chestie invatata urmarind "Dr Oz": incearca sa numeri din 3 in 3, descrescator de la 300. Ideea e ca te face sa-ti pastrezi mintea ocupata pe un singur lucru, un lucru foooooarte plictisitor, atat de plictisitor incat vei adormi :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @Cristina - uite că la asta nu m-am gândit; şi doar am văzut Oz:)))

    chiar o să încerc:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger