.

joi, 6 ianuarie 2011

Copycat

Copiii nu vor o jucărie aidoma jucăriei celuilalt. Ei vor jucăria celuilalt. Adică, să i-o ia; celălalt să nu mai aibă aceeaşi jucărie, s-o aibă doar el. Prima chestie legată de individualitate.

Mai creşti puţin şi realizezi că nu vrei geantă ca a colegului. Adică, e naşpa să aveţi amândoi genţi la fel; sau penar, sau pix. Chiar că arată aproape la fel, măcar culoarea să difere. Ştiu că mi-am ascuţit pixul cu ascuţitoarea, pentru a nu fi la fel cu al celorlalţi, dintr-o mare de pixuri negre; singurele care existau în stoc, pe vremea când eram la grădiniţă.

Dacă din întâmplare ai aceeaşi bluză, haină, fular ca al altei femei, deja e tragedie; bărbaţii dau mai puţină importanţă amănuntelor de genul ăsta. Iar dacă se întâmplă ca bluza să fie comună cu o persoană pe care o placi mai puţin, mai mult ca sigur va fi banată. Bluza, nu persoana.

În ordinea asta de idei, în care de când înveţi să mergi vrei să fii o persoană unică, de ce în timp te chinui să devii altcineva? Da, înţeleg, vrei să devii mai bun, mai candid, mai ironic, mai acid, mai cult, mai altfel; încerci să te schimbi, pentru a deveni un altul pentru tine şi în relaţie cu ceilalţi. Dar asta o faci pe scheletul propriu şi personal. Eu spun de ce ai vrea să fii practic altă persoană?

De ce i-ai lua gesturile, cuvintele, ideile, argumentele? Felul în care construieşte o propoziţie, felul în care fumează, poziţia în care doarme, modul în care-şi rotunjeşte buzele când nu-i convine ceva; ticurile verbale, lista de lucruri care-i plac, gusturile în materie de muzică, mâncare, literatură? Mă rog, totul. De ce ai vrea să fii o altă persoană care, în mod logic şi normal, nu vei fi. Nu printre cei care ştiu cine şi cum a fost primul; restul lumii îl poţi păcăli cu graţie, trecând drept un specimen original.

Toate femeile voiau să fie Garbo, Dietrich, Bergman, Monroe, Jackie O. Bărbaţii se credeau Rudolph Valentino, Bogart, Brando sau James Dean. Vedeai asta în stil vestimentar, coafură, gesturi; ba chiar existau şi copii aproape fidele. Dacă nu erai destul de atent, puteai jura că tocmai ţi-ai făcut cumpărăturile cot la cot cu oricare dintre persoanele de mai sus. Şi da, într-o oareşcare măsură, înţeleg dorinţa de a fi altcineva; altcineva cu mai mult succes, cu poate mai multe vise îndeplinite, cineva care n-o să fii niciodată.

Dar, pe bune acum, asta-i viaţa reală. Cât o să mai rupi din unul şi din altul? Cât timp vei mai încerca să fii replica perfectă a altei persoane? Cât timp vei mai împrumuta pentru a fi nu o persoană nouă, care şi-a însuşit anumite lucruri şi le-a cizelat în timp, ci un alt acelaşi om cu acela pe care-l copiezi?

Femeile în speţă vor coafură à la Cutare; rochie ca aia de-au văzut-o nu'ş pe ce covor roşu; manichiură cum au văzut ele în revistă; cizme ca-n nu'ş ce vdeoclip sau dormitor ca-n filmul ăla de le-a marcat teribil. Da' eu vorbesc de chestii mai puţin materiale; repet, vorbesc de gesturi, gânduri, cuvinte.

Şi-ncă o chestie şi mă opresc. Mă-ntreb ce vezi în momentul în care te uiţi în oglindă, copie fiind... Adică, pe cine vezi. Mă-ntreb doar pentru că e dimineaţă, mult prea, aş fi tentată să spun, şi dimineaţa totul pare mai proaspăt; până şi nervii.

36 comentarii:

  1. Tre' să fie tare trist să vrei să fii altul... Clar, cei care fac asta, când se uită în oglindă, văd cel mai "cool" specimen ever... :)) Cred că cei care-i copie pe alții o fac din prostie, din lipsă de personalitate, din lipsă de idei, de imaginație...
    Și dacă ar copia numai gesturile, cuvintele, muzica...încă ar mai fi ceva... Pe mine mă enervează maxim când mi se copiază creațiile și pățesc asta mereu! Să vezi cum e să mergi la vernisajul unei expoziții, unde ai și tu lucrări, să fii mândră nevoie mare de ce ai creat și să descoperi, langă chestiile tale, unele aproape identice, făcute în stilul tău, dar de altul... Waaaaaaa... Și făcute nu de un străin ci de un "prieten"... :(

    Știi cum zic eu, Cami? Întotdeauna or să existe persoane din astea și, dacă te copie, înseamnă că te admiră maxim și te văd mult superioară lor! Wow, asta a sunat a ceva zis de un berbec, nu? =)) :D Și, în cazul tău mai e ceva. Tu fiind guru, clar multa lume o să vrea să fie ca maestrul... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. "Mă-ntreb doar pentru că e dimineaţă, mult prea, aş fi tentată să spun, şi dimineaţa totul pare mai proaspăt; până şi nervii."
    atât de uman... :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. mda ... iar daca oamenilor le e atat de greu sa-si accepte/placa exteriorul, cu interiorul e si mai greu. multi cauta ulterior in viata acel ceva numit iluminare uitand ca pentru aia e necesar sa te si iubesti (fara narcisism), nu doar sa te accepti si sa te placi ... e trist.

    RăspundețiȘtergere
  4. E enervant de adevărat.Eu am stat şi m-am gândit la asta şi am ajuns la ideea că (poate sunt mai multe idei)oamenii ,unii oameni se iubesc prea puţin şi nu se găsesc interesanţi ,simt nevoia să se perfecţioneze adoptând nişte gesturi,etc de la altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Inache - înainte era "totul e de vânzare"; acu' e "totul e de copiat":D

    sincer? aş prefera să fiu guru necopiat:))) nu de alta, da' e ciudat să regăseşti cuvinte proprii şi personale în gura cuiva căruia i s-au părut "cool". oricât de măgulitor ar părea:P

    RăspundețiȘtergere
  6. @IOana - :)) poate uman; poate doar nervi de dimineaţă:P

    RăspundețiȘtergere
  7. @INTJ - păi, cred că e un mix de neacceptare până la urmă; interior, exterior, tot:-??

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cati - probabil că aşa e; dar în momentul în care eşti persoana aleasă pentru acest "experiment" începe să ţi se cam acrească. pentru că e destul de uşor să fii original, dacă-ţi doreşti asta; şi originalul e mereu interesant:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Intr-un timp credeam ca aceasta lune gay e perceputa,hai sa zicem putin gresit, din exterior.Adica in mare o prima idee e ca am fi superficiali si cel mai important lucru pt noi e sa arati bine...Intre timp mi-am dat seama defapt ca asta-i crunta realitate. Bun macar nu ne copiem unul pe altul cand vine vorba de imbracaminte...dar toti tindem sa fim toujours in forma ( madica slabi), parul impecabil, etc...cate-o data ma lua si pe mine valul, si crede-ma nu era chiar ok sa te macini pt niste nimicuri. Si ca sa inchei, ce ar trebui sa inteleg, ca noi traim mai tot timpul doar sa facem pe plac altora, nu conteaza ce simtim noi?

    RăspundețiȘtergere
  10. nu există ceva mai uman decât nervii :)))) chiar și aia de dimineață :P

    RăspundețiȘtergere
  11. @bumblebee30 - nu înţeleg legătura între lumea gay şi copycat:-??

    RăspundețiȘtergere
  12. @IOana - :))ok, sunt umană:)) nu mai spune nimănui=))

    RăspundețiȘtergere
  13. aha! eram precisă! nu întâlnisem niciodată un calculator cu atât de multe păreri :D

    normal că nu mai spun. rămâne între noi două și internetul :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. @IOana - asta doar dacă nu e un calculator ultraperformant, care acum încearcă o metodă de disimulare:D

    oo, nuu...suntem pe internet?=)))))))))9

    RăspundețiȘtergere
  15. eu ți-am mai zis care-i testul corect pentru asta: http://xkcd.com/233/

    șșșșș... mai încet că ne aude..
    nu, nu, e doar o iluzie :P

    RăspundețiȘtergere
  16. @IOana - deci desenul ăla e mult prea sad:(

    deja îmi realimentezi paranoia:)))

    RăspundețiȘtergere
  17. este. dar eu tot l-am iubit :P (deci ai trecut și testul ăsta :D)

    eh, stai liniștită, e ok. trebuie doar să fim atenți cu cine, unde și când vorbim. în rest nu ai de ce să te alarmezi :P

    RăspundețiȘtergere
  18. @IOana - waaa...testele sunt punctul meu forte:)))

    aha; doar atât? eh, atunci e floare la ureche=)))

    RăspundețiȘtergere
  19. așa se pare. nimic nu-ți stă în cale :))

    ce mă bucur că te-am liniștit :)))

    RăspundețiȘtergere
  20. Ăăăă, scuze pentru întrerupere...:)) Ce scrie acolo negru pe albastru? "Sunt umană"???... :) Hmmm... Nu mă pot abține, tre' s-o zic: Ți-am spus eu?!?... :D

    RăspundețiȘtergere
  21. @IOana - hard as a rock, that's me:)))

    daaa...acu' pot dormi liniştită=)))

    RăspundețiȘtergere
  22. @Inache - ce scrie unde? ă? eu nu văd nimic, nicăieri:D

    RăspundețiȘtergere
  23. :)) dar nu a rolling stone, sper :P

    :))) păcat că nu ai citit de aseară comentariul. te scutea de încă o noapte de neliniști :)))

    RăspundețiȘtergere
  24. de fapt, l-ai văzut pe ăla care conta înainte, erai deja liniștită. am greșit eu.

    PS: nici eu nu văd nimic, unde scrie așa ceva? ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. @IOana - ei, mă mai rostogolesc din când în când; dar nu e grav:)))

    ei, mai bine mai târziu decât niciodată:P

    P.S. - :-?? nu ştiu, cică ar fi scris pe undeva, da' pe bune că eu nu văd nimic=)))

    RăspundețiȘtergere
  26. How does it feel
    How does it feel
    To be without a home
    Like a complete unknown
    Like a rolling stone ?

    I lessthanthree bob :P

    PS: cred că e o eroare de grafică sau ceva pe pagină, altfel nu-mi explic :)))

    RăspundețiȘtergere
  27. cine, bob sau cântecul?

    RăspundețiȘtergere
  28. și totuși atât de frumos... :P

    RăspundețiȘtergere
  29. Mimarea/copierea e un mod de invatare initial. Si copilul in fapt copiaza comportamentul parintilor (si doar nu-l acuzi ca "vrea sa fie altcineva decat este", nu?).

    Cat despre a te deranja ca au altii fix acelasi lucru ca al tau, nu pot spune ca m-a deranjat vreodata chestia. In schimb vroia lumea lucrul meu desi aveau si ei ceva identic - doar ca era "altfel" la mine.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Diana Coman - copilul n-are decât să înveţe; dar eu nu vorbeam despre copii:-??

    tocmai de asta suntem diferţi:)

    RăspundețiȘtergere
  31. Crezi ca mai tarziu schimbam musai si complet metodele de invatare?

    RăspundețiȘtergere
  32. @Diana Coman - nu, cred doar că mai târziu avem ceva mai multă minte, astfel încât să nu copiem; sau destul creier încât să gândim de unii singuri.

    în plus, copiatul despre care vorbesc n-are nici o legătură cu "învăţatul".

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger