.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Străinul

A avut bunică-mea o prietenă. Bună prietenă, bună. Din alea de vorbeau toată noaptea, făceau prăjituri şi se uitau la filme cu Shirley Temple, amintindu-şi de tinereţe. Ghinionul meu a fost că respectiva avea o nepoată care, în cei vreo doi ani pe care i-am prins împreună, mi-a mâncat zilele. Din fericire s-au mutat rapid în Canada, şi-am scăpat de pacoste. Dar, cât timp erau încă în ţară, primeau colete. Destul de des, pline cu chestii interesante, şi bune, şi gustoase, şi frumoase, şi da, atunci am aflat că dacă ai cunoştinţe în afară, ele îţi mai trimit, din când în când, lucruri de care să te bucuri.

Am văzut aceeaşi chestie repetată la cei care aveau rude prin străinătate. Regulat, venea coletul. Dacă nu venea la timp, clar au uitat de tine; te ignoră, nu se gândesc că tu, săracul, ai nevoie de ciocolata aia, şi de haine şi, o, da, de bani. Dacă sunt în străinătate clar o duc bine, deci trebuie să te ajute. Şi să spunem că fiind vorba despre familie e cât de cât explicabil. Cât de cât, pentru că şi ăia tot oameni sunt, şi au şi ei nevoi, şi nu e neapărat datoria lor să-şi aducă regulat aminte de tine.

Dar nu despre rude plecate şi colete neprimite va fi vorba azi. Nu, problema este alta. Cum apare un străin în peisaj, există persoane cărora li se aprind antenele. Un străin oareşcare, pe care l-ai cunoscut prin intermediul nu ştiu cărui amic, cu care n-ai nici în clin, nici în mânecă. Ei, în primul rând va exista faza aia de gudurare pe lângă el. Vai, eşti din Olanda? Ce palpitant! Ce ţară frumoasă! Clar e mai frumoasă decât România noastră. Şi trebuie să fie şi mult mai curată, nu? Adică, la noi oamenii sunt nesimţiţi; fac gunoi. Avem drumuri proaste, şi politică nasoală, şi e mizerie, şi gălăgie, şi avem şi hoţi mulţi. La voi e altfel, ştiu eu. Oamenii sunt civilizaţi, nu ca la noi. A, hai să-ţi arăt oraşul; ba chiar să te tratez şi cu o saramură. Şi mămăligă, clar n-ai mâncat niciodată. Aşa e la noi, suntem mai modeşti, da' poate-ţi place, că tu eşti obişnuit cu resturante fandosite, nu ca săracii de noi, care mergem la restaurant o dată pe lună... Te simţi bine? Stai confortabil? Vrei să-ţi aduc o pernă? Să-ţi fac pantofii? Să mă fac preş în faţa ta, ca să nu calci în baltă?

Da, am văzut multe persoane din astea. Care încearcă să se scuze pentru ceea ce sunt, sau pentru ceea ce nu sunt. Care simt nevoia să discrediteze locul în care trăiesc, doar pentru că e un străin de faţă. Care ar sta şi-n cap pentru a-l face să se simtă bine. Nu pentru că-l plac în mod deosebit, ci pentru că, vezi tu, nu e român, deci e mai bun, mai tare, superior din toate punctele de vedere. C'mon, zic! Ăsta-i bullshit. Un om poate fi bun sau rău, indiferent de ţara din care vine. Şi dacă e din Olanda, să zicem, asta nu-l face nici mai deştept, nici mai interesant; îl face doar vorbitor de altă limbă şi locuitor al altei ţări. Nu trebuie să te ploconeşti în faţa lui; n-a făcut nimic pentru a-şi câştiga statutul ăsta, s-a întâmplat să se nască acolo. Şi străinul ăsta pe care-l idolatrizezi, la el acasă e un om ca oricare altul; unul din mulţime. Nici mai deosebit, nici mai special, nu iese cu nimic în evidenţă. Poate că la el acasă e la fel de medic ca şi tine; sau la fel de student, sau la fel de orice ai fi tu, la tine acasă. De ce are piedestal doar pentru că vine din altă parte?

A doua faza, străinii au bani. Şi dacă-i au, clar trebuie să-i împartă. Adică, dacă-l duci la restaurant, el va plăti. Dacă vrei o prăjitură, tot el o va plăti şi pe aia. Dacă e vorba de taxi, la fel. Pentru că vine dintr-un loc în care banii cresc în copaci, şi trebuie, e musai, zic, să profiţi de pe urma chestiei ăsteia. Ba chiar să-ţi dea şi bani să ai după ce pleacă. Pentru că are. Şi, repet, poate că la el în ţară e la fel ca tine; dar vezi tu, că înnebuneşti când auzi de euro. Şi dacă e euro, lasă-l să plătească. Eventual trebuie să te ajute să-ţi repari acoperişul; ăla pe care-l amâni de ceva timp, dar dacă tot a venit străinul cu bani, măcar să scoţi ceva de pe urma asta. Şi când va pleca, vei trăi cu gândul că poate îţi va trimite bani. Iar dacă nu o face, îl vei blama. Uite, mă, nu s-a rupt nici măcar la o sută de euro; şi l-am plimbat, şi i-am dat, şi i-am făcut... De ce? Ce obligaţie are să se gândească la acoperişul tău? Vă leagă cumva cordonul ombilical? Ţi-e frate, mamă, unchi? Nu; e cutare, cu care ai ieşit o săptămână, ai tras cât ai putut de portofelul lui, şi-acu' te enervezi că nu mai poţi profita. Dacă e străin nu înseamnă că e şi casă de caritate în acelaşi timp.

A treia fază, şi ultima de altfel, care se leagă cumva de punctul 1; dacă vine străinul, îl intoxici cu Dracula, Nadia Comăneci şi Hagi. Te lauzi de nu mai poţi cu oamenii care au fost, şi-ţi torni ţărână în cap că nu mai avem valori ca odinioară. Ţărână în cap îţi torni şi pentru că servirea în bar nu e impecabilă, chiar dacă e; şi pentru câinii maidanezi care trec pe lângă voi; şi pentru copiii din orfelinate. Mai rar îi arăţi şi chestiile bune. Nu, îi arăţi părţile negative, care există oricum peste tot; şi poate că el e din Papua Noua Guinee, şi înainte de a veni aici n-a purtat ghete, ci a alergat desculţ pe plajă. Poate, zic. Da' nu, că tu trebuie să-i arăţi toată mizeria, şi durerea şi neputinţa, şi nepăsarea. Chiar dacă tu, personal, n-ai de ce te plânge, te plângi pentru alţii. Săracii, pentru care nu poţi face nimic şi de care uiţi în secunda în care a plecat străinul.

Să vadă că tot ce i-a arătat CNN-ul în juma' de minut de ştiri e real, şi să ştie că e chiar mai rău. Da' de ce nu-i arăţi tu totul aşa cum este? Şi cu bune, şi cu rele, pentru că - şi iar mă repet - bun şi rău există peste tot. În ţara lui nu curge lapte şi miere, şi nici nu umblă câinii cu colacul în coadă. Poate că stă, la fel ca tine, într-un apartament minuscul, şi clar îşi plăteşte facturile la fel, şi e cârpit de somn dimineaţa înainte de a se duce la muncă, şi trece în fiecare zi pe lângă acelaşi cerşetor, şi există şi acolo şi orfani, şi nesimţiţi, şi răutate. Da' arătă-i totul obiectiv, fără să-ţi smulgi părul din cap, fără să te-mbraci în sac, fără să te guduri.

E tot un om; doar că stă în altă parte. Nu e nici zeu, nici salvator, nici sac fără fund. Şi te gândeşti că după atâta timp, în care străini s-au perindat pe la noi fără număr, ar fi trebuit să învăţăm chestia asta. Să nu mai existe gudurături, şi să putem sta drepţi, nu în poziţie de plecăciune. Că, indiferent de situaţie, ar trebui să avem coloană vertebrală. Da' uite că nu-i aşa, şi eu mă gândesc în continuare la o lume ideală, nu la ceva realizabil. Prea multe coloane îndoite, prea puţină verticalitate. Dar până când?

20 comentarii:

  1. 1. Olaaaaanda :D
    2. singura dată când mi s-a furat portofelul a fost în Amsterdam :)))
    3. am încercat să țin teoria asta multora, dar degeaba. brainwashed. e boală prea veche, i-am așteptat zeci de ani pe americani să ne salveze :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. @IOana - păi, da, au fost aşteptaţi; dar nu vorbesc de cei de 50-60-70 de ani. aceeaşi reacţie o s-o întâlneşti şi la ăia de 17, care se încălţau cu fesul la revoluţie:-??

    RăspundețiȘtergere
  3. true, dar pe aia cine i-a crescut? :D

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt apucături moștenite.. :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. @IOana - or fi... da' şi astea se pot educa în timp:)

    RăspundețiȘtergere
  6. stii cum e-cred ca fiecare popor tinde sa aiba puncte..slabe, sa le zic asa. dar noi ne denigram singuri...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Miss Sunshine - tocmai; şi da, avem problemele noastre, da' asta nu înseamnă că trebuie să ne turnăm cenuşă-n cap doar pentru că aşa ne-am învăţat:-??

    RăspundețiȘtergere
  8. clar... dar autoeducarea durează mai mult :D

    mă întreb totuși: când o să realizăm că perfecțiunea vestului este o legendă est-europeană, o să fim mai împăcați cu noi înșine? sau găsim altceva? eu înclin spre a doua :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. omg (vorba vine)! I can soooo relate to this!!! si mai e si partea cealalta: strainul e neam cu tine! atunci stii din prima mana ca nu-i totul asa cum pare si te "invata" altii cum ar trebui sa profiti de asta. nu care cumva s-o duca strainu' mai bine ca romanu' ... indiferent de orice! urmeaza apoi partea cea mai "sexy": "cum adica, afara nu-i mai bine ca aici?" ... si, of course, argumentele proprii sunt intotdeauna irelevante.

    ... isi mai aminteste cineva cum s-a suparat romanu' pe Brucan?

    RăspundețiȘtergere
  10. @IOana - da, dar e mai...sinceră:)

    păi, asta e faza: dacă n-am realizat încă, puţin probabil să realizăm în curând; şi când vestul va dispărea ca ideal, clar va fi orice altceva: Australia, Japonia...:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. @INTJ - partea ciudată e că mitul e perpetuat; mitul şi modul de gândire. :-??

    ăăă...:)

    RăspundețiȘtergere
  12. din punctul meu de vedere ajut omul train. nu stiu daca de impresie sau tine mai mult de bunul simt. ma pun in locul lui daca as fi intr-o tara straina poate as avea nevoie de cineva sa ma ajute. eu merg pe principiul: ce mie nu imi place, altu-ia nu-i fac. asa ca...

    off topic - la multi ani. nu am reusit sa iti spun anul asta. sa imi fie rusine:D
    sa auzim numai de bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. @tu26dor - ajutor e una; şi e şi uman, şi explicabil, şi salutar:P dar când te bagi în seamă doar pt a câştiga ceva, deja vorbim o altă limbă:P despre asta spuneam:)

    la fel de off-topic - nici eu n-am zis, deci nu-i bai; să ne fie ruşine amândurora, sau niciunuia:P

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  14. Da Cami, asa este! Ai (inca o data) dreptate! Prea multi cei care isi indoaie umil spatele in fata unui strain, prea multa slugarnicie si pupincurism. Am de a face cu straini destul de frecvent, si, in afara de faptul ca sunt mult mai relaxati decat romanasii nostri, nu vad sa aiba altceva in plus. Ba chiar le-am gasit si ceva minusuri la capitolul educatie si 7 ani de acasa, dar in detaliile astea mai bine sa nu intru.
    Nu ma mir ca avand atitudinea asta, romanii sunt calcati in picioare de toata lumea, si apoi, cine zice ca nu asa au fost romanii dintotdeauna? Poate de-aia s-au perindat atatea natii la conucerea tarii noastre, nu?
    Ca de altfel ne omoara patriotismul de 1 decembrie, dar la primul strain venit, capetele se pleaca si spinarile se fac pod. Sa treaca starinul peste oase romanesti, deh!, nu carecumva sa-si pateze ciubota!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Alexiuss - :) să spunem doar că la capitolul "străini" eu am rămas cu un gust amar:)

    dar da, există tendinţa de a pleca capul; nu neapărat în faţa străinilor, cât în faţa ăluia mai tare. şi nu pricep de ce pentru că, până la urmă, de murit tot mori; da' mai bine mori cu capu' sus, decât cu el plecat:)

    RăspundețiȘtergere
  16. am inteles idea. noi sa fim sanatosi. in rest toate bune:))
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  17. @tu26dor - păi, nu putem decât spera; altminetri ar fi din ce în ce mai trist:)

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  18. Da că bine zici, dacă întrebi "bizonu" cine-i Mailat or să răspundă toţi fără ezitare bucuros că ştie şi el ceva în viaţa asta, dar dacă îl întrebi cine-i Dorel Indre o să dea din umeri. Şi dacă insişti totuşi să-i explici ca Dorel Indre e un român care şi-a sacrificat viaţa (atenţie, viaţa!) pentru doi necunoscuţi salvându-i de la înec în Spania în vara lui 2009, "bizonu" o să se uite la tine ca la o ciudăţenie , o să-şi arunce din zbor o sămânţă între dinţi şi o să se exprime filozofic: "Da, şi?!"

    RăspundețiȘtergere
  19. @zefira - părţile negative or să fie mereu savurate cu mai mult nesaţ decât orice lucru pozitiv:-??

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger