Şi-n timp ce mă relaxam în borcan, m-a lovit cu viteza unui bolid: mică fiind n-am rămas niciodată în pană de ceva dulce. Da, recunosc cu lăbuţa pe inimă că nu erau mereu dulciuri tradiţionale, da' scotoceam, găseam, improvizam. Aha, a încercat cineva pâine cu zahăr? Probabil că nu, da' eu devenisem maestru cofetar în prepararea delicatesei cu pricina, pentru că era cu şustă, şi trebuia să nu depăşeşti o anumită cantitate de zahăr, şi felia de pâine trebuia să nu fie nici prea subţire nici prea groasă, numai potrivită, şi trebuia să fii iniţiat în această artă pentru a-ţi ieşi cum trebuie, şi... Mă opresc. Da' lapte praf cu zahăr şi cu cacao şi cu apă? Şi dacă erau, mai strecuram şi nişte stafide, ba chiar go crazy şi turnam şi-o picătură de esenţă de rom... mmmhhhmmm, genial!
Daaaar, şi aici vine DAR-ul, nimic nu se compara cu chestiile mai... ciudate pe care le foloseam pe post de înlocuitor de "ceva dulce". Să purcedem deci în a rememora bizareriile "cofetăreşti" ale generaţiei pre-revoluţie...
Cred că nu e nevoie să insist prea mult asupra zaharinei, care era un fel de zahăr, da' era mult mai şmecheră, pentru că semăna cu bomboanele. Sau zahărul cubic, care era zahăr, da' ce tare erai dacă aveai din ăla în casă, şi cât de mişto era să şuteşti câte un cub, două, nouă, şi să le ronţăi fericit, eventual băgat sub masă. Nu ştiu alţii cum făceau, da' la mine era literă de lege. Şi tot din capitolul zahăr, era şi ăla vanilat, de venea la pliculeţe, şi pe care-l mâncam tacticoasă, direct din pliculeţ, şi se umezea hârtia, şi mă chinuiam, da' pân' la urmă nu rămânea fir nesacrificat.
Da' cavitul? Muuuamă, cavitul era genial! Îl găseam în frigider, pe raftul pe sus, şi mă cam întindeam să-l ajung, da' nu era bai, pentru că atunci când ajungeam, era vai şi-amar de el. Adică, nu amar, că era dulce, şi-avea o aromă specială, şi da, mai cumpăr şi acum cavit, da' parcă nu mai e la fel de genial pe cât era atunci. Şi multivitaminele? Alea de veneau într-o cutie maaare, albastră, metalică, şi din care puneai două linguriţe-n apă, şi se transforma în cel mai delicios suc posibil? Nici sucu' de la dozator nu se putea compara cu licoarea multivitaminizată...
Bineînţeles că nu existau mereu variantele astea; aşa că se trecea la planul de rezervă: dulăpiorul cu medicamente. Da, am crescut pe vremea când copiii aveau acces la pastile, şi-au învăţat care sunt pastilele pe care le pot lua fără probleme, fără să păţească nimic şi fără să aibă nevoie de părinţi şi reţetă. Pe vremea când, dacă aveai 7 ani şi te durea capul, luai rapid un piramidon, sau un paracetamol, sau o aspirină, fără să tragi de fusta lu' mama, ca să ţi-o scoată ea din folie şi să ţi-o dea, eventual amestecată cu zahăr.
Şi-n ordinea asta de idei, primul sacrificat era siropul de tuse, că era dulce, şi bun, şi gros, şi miam-miam. Un gât tras pe furiş, un altul mai la vedere şi, evident că atunci când chiar aveam nevoie de sirop de tuse, nu mai era. Da' nu era problemă, pentru că rezerva se reînnoia periodic. Urma faringoseptul, care avea aşa, într-un fel aromă de ciocolată, şi colora limba, şi muaaamă, dacă apăreai cu pastile de faringosept afară, deveneai instantaneu eroul cartierului. Da' saprosanul? Cu saprosanul cum era? Păi era aşa: ăsta venea la tub, şi-am făcut mereu conexiune între saprosan şi puful de la plopi - să nu-ntrebe nimeni de ce, pentru că n-am o explicaţie logică -, da' era buuuun, şi se topea mai greu ca faringoseptul, deci dura mai mult, deci plăcerea era maximizată. Şi mai era şi vitamina C, care era acră ca toate chinurile iadului, da' avea o vagă reminescenţă dulceagă, şi dacă mâncai vreo două, deja aveai papilele gustative mult prea anesteziate pentru a mai sesiza acreala, şi tot bomboane se chemau. Ei, şi drept să spun, nu era problemă prea mare, pentru că la fel de acri erau şi cârceii de viţă de vie, şi frunzele acrişoare care nici acu' nu ştiu ce erau, da' le mâncam una după alta, pentru că nu murise nimeni de la ele. Deci vitamina C rula original. Iar dacă erai doritor de experienţe extreme, apăi atacai cutia verde, cu drajeuri chinezeşti, care cică erau pentru tuse, da' arătau ca bomboanele, şi erau mentolate de te lua mama Gaia, şi te apuca lejer strănutul, şi-ţi dădeau instantaneu lacrimile, da' să renunţi la ele, nici vorba, pentru că aveau zahăr pe deasupra, şi puteai simula oricând o durere în gât pentru a devora toată cutia. Bes-ti-al, zic!
Dar aseară n-aveam nici faringosept, nici saprosan, nici măcar sirop de tuse, deci a trebuit să mă mulţumesc cu miere. Bleaaah!!! Şi primul lucru pe care-l voi face când ajung la farmacie va fi să-mi reîmprospătez stocul de "pastile prăjituri", şi să nu-ndrăznească nimeni să spună că-s cu capu'; o ştiu deja, nu e nevoie să-mi fie reamintit constant.
Pân' la următoarele amintiri, la bună vedere!
Mi-ai adus aminte de un banc .
RăspundețiȘtergereDe ce nu mananca politaii gogonele ?
Pentru ca nu le intra capul in borcan .
Vad ca tie ti-a intrat in borcanul cu miere . :))
"Farmacia inimii, Cate....", pardon: cofetariiiiiaaaa!
RăspundețiȘtergere:))
Painea cu zahar, cacao cu zahar si apa, cavit, zahar cubic, mamaaa ce de bunatati aveam odata...zahar vanilat, zahar cubic, faringosept...ha!ha!...unele sunt si astazi "la'ndemana" prin casa. Si copiilor mei li se mai face pofta de "un dulce". Chiar si mie! Bine, sunt cazuri in care fortez putin nota: "Sotule, copiiilor li s-a facut pofta de ceva dulce! Ce zici de niste profiterol?!?". Uneori prinde, alteori raspunsul e dezarmant:"Am cate un pupic dulce pentru fiecare! Cine e primul?!?"
Hai, ca m-am destins putin...
O zi frumoasa!
in afara de saprosan, check la toate. zahar, pe langa cuburi, mai era si un fel de zahar cristalizat pe ata ... cam ca o lumanare colturoasa, transparenta si dulce ... da' nu mai stiu cum ii spunea.
RăspundețiȘtergerelegat de chestiile sarate...tocmai am de gand sa scriu un articol despre sare si inimca:)
RăspundețiȘtergereSi eu prefer sa mananc sarat, dar, la fel ca tine, cand am pofta de ceva dulce nu ma mai opresc,mai ales ca greutatea mea ramane aceeasi indiferent cat si ce mananc. Iar paine cu zahar...yammy yammy... mai ales daca prajesc painea.
RăspundețiȘtergereNici daca intrai in mintea mea,nu puteai scrie mai bine ce am trait/mancat.
RăspundețiȘtergereLa painea cu zahar adaugam si un strop de apa.
Si in afara a ceea ce ai mancat tu si jur ca le-am inghiti si eu cu deosebita placere,pe toate, adauga zaharul ars.Ahhh ce munca depuneam sa-l fac si de diverse forme.Si citronada la plic verde.
Din alta categorie adaug mustarul si bulionul,erau delicioase cu paine.
Si sa nu uit:lipiciul cu lopetica.
Jelurile mentolate erau alea, in cutii verzi si rotunde, de simteai racoare si flacari inclusiv din degetele picioarelor?
P.S- cavit se gaseste, cutia albastra de glucoza stationeaza chiar in fata mea,langa monitor.Vitamina C adevarata nu mai exista :(.Toate au gust de fructe sau alte cele, nici macar cele simple nu mai sunt ce au fost.
@Invizibilul - :))) ştiam eu de ce n-am insistat să dau la academie:P
RăspundețiȘtergere@carmen - erau şmecherii curate când eram noi mici:P
RăspundețiȘtergereha! mereu prinde bine ceva dulce;))
:)
@INTJ - daaaa, îl ştiu, l-am prins şi pe ăla:P da' de câteva ori numai:P eu îi ziceam sticlă de zahăr:D bun, bun, bun;)
RăspundețiȘtergere@Mihai Motrescu - nuuu, nu-mi spune că alunele şi toate minunăţiile mele sărate fac rău, că-mi rupi biata inimă:((
RăspundețiȘtergere@angel - daa, partea cu greutatea care nu păţeşte nimic e un bonus şi pentru mine:P
RăspundețiȘtergereda' apropo de pâine prăjită, am auzit şi varianta friganele cu zahăr:P
@Fetita Junglei13 - :)) ţi eu puneam şi apă; era partea cea mai dificilă:P
RăspundețiȘtergerezahăr ars n-am făcut niciodată, că se burzuluia bunică-mea că-i ard chestiile:))) nici lipici n-am gustat, recunosc:P
aaaa...bulion! din borcan!!!
yup, alea erau; şi încă se mai găsesc, da' nu mai sunt aşa de mentolate:(
cavit am găsit şi eu, da' nu mai e la fel de delicios:( şi multivitamine unde ai găsit? vreau şi eu:))) cât despre vitamina C, eu zic să milităm pentru reîntoarcerea ei; la kinder a mers:D
Incearca si bomboane de zahar ars cu samburi de nuca. Sunt delicioase.
RăspundețiȘtergereala pe sfoara era zahar de ghiaţă adica zahăr candel :) buuuun :) Medicamentele dap, dar nu Saprosan :)) eu, cand vreau ceva dulce si n-am, imi fac friganele - paine (muiata eventual in lapte), ou,arome, prajita in tigaie si data prin zahar :)
RăspundețiȘtergereLa farmaciile alea, ce par farmacii de odinioara,am gasit cutia albastra.
RăspundețiȘtergereGata, militam pentru intoarcerea Vitaminei C.
Si stiam ca am uitat,dar mi-a amintit angel de painea prajita-crocanta cu zahar, sau paine prajita cu ou si zahar (d-astea am mancat si zilele trecute).
Daca nu gasesti cutia magica, ma anunti.
@angel - aaa... sună prea bine:D unde le găsesc?:D
RăspundețiȘtergere@Mihaela ( Catwoman) - şi nu se mai găseşteee:(((
RăspundețiȘtergerefriganelele sunt buuune:P da' la mine ţine şi de ora la care mă pocneşte nebunia:)))
@Fetita Junglei13 - tre' să dau o raită prin farmaciile astea; ştiu eu că mai există câteva bine pitite:P după o examinare amănunţită, dacă nu găsesc, ţip;)
RăspundețiȘtergereaşa:D vrem vitamina C înapoi! în forma acră, acră de tot:P
voi vreţi să mă faceţi să-mi fac friganele la noapte:)))
Chiar daca a aparut mai tarziu, nu se putea sa lipsesti din Blog & roll 30.
RăspundețiȘtergere@Natural - mulţumesc frumos;)
RăspundețiȘtergereNu cred ca se gasesc, dar le poti face tu. Nu-ti trebuie decat zahar si nuci: topesti zaharul, adaugi samburii, amesteci si gata.
RăspundețiȘtergereE adevarat ca sunt cam tari si trebuie sa le separi cat inca sunt calde, dar sunt foarte gustoase.
Iar vasul in care prepari bomboanele, desi pare ca o sa ramana patat, se curata singur daca il lasi in apa cateva minute.
@angel - ha! cu prima ocazie când pun mâna pe nişte nuci, asta "gătesc":P
RăspundețiȘtergeremulţumesc de reţetă:D