.

duminică, 6 iunie 2010

Miss Butch

Pentru mine femeia trebuie să fie feminină. Nu neapărat femininul ăla clasic, cu rochie, pantofi cu toc şi poşetă (cu toate că asta mi se pare maxim, genial, respectabil, atrăgător), cât feminitatea aia din interior, care apare şi de după o mască băieţoasă, şi de după una androgină. Feminitatea aia care o face să roşească la un compliment chiar dacă poartă Converse, cochetăria cu care işi alege o brăţară cu fundiţă la cămaşă, sacou şi blugi, felul în care se entuziasmează când vorbeşti despre cosmetice, chiar dacă se dă cu Hugo Boss.

Clar pe o femeie vezi "feminitate" numai după cum vorbeşte, după cum gesticulează, după cum te priveşte; indiferent de outfit, de stil, de aparenţă.

După cum spuneam, femeia trebuie să fie feminină, chiar dacă e numai în subtilităţi. Aşa că nu înţeleg tendinţa de masculinizare. Nu sunt nici Hathor, nici Artemis, nu m-ai vedea nici moartă în rochie, nu sunt fetiţa cu păpuşi şi mascara, dar nu pricep masculinizarea nici dacă îmi baţi un cui în cap.

Şi nu mă refer aici la transgender, ci la butch. Şi nici măcar la butch-ul ăla tipic, pe care l-ai perceput şi pe care ţi l-ai asumat de la bun început, ci la ăla pe care îl creezi, după ce toată viaţa te-ai uitat după bluziţe cu pisicuţe şi balerini.

Să mă explic:
Se ia una bucată fată feminină şi, într-un timp cât mai scurt, i se adaugă în felul următor: blugi bărbăteşti, cu talia înaltă, inestetici, insipizi şi incolori; coafură cât mai plină de testosteron, gen navy hair-cut; mersul tipic, cu genunchii puţin îndoiţi, puţin crăcănaţi, de parcă ar avea o greutate atârnată de buric; unghii tăiate cât mai din carne, eventual puţin roase de nervi; o privire manelistică, asezonată cu o mimică periculoasă, cu gura întredeschisă, o sprânceană ridicată non-stop, à la Elvis în perioada de împerechere; vocea coboară cu vreo două octave şi, dacă nu merge pe cale naturală, i se adaugă câte 3 pachete de Carpaţi fără filtru pe zi, pentru a ajunge la nota dorită; atitudinea de "am spart 7 cartiere" nu trebuie să lipsească; zâmbet inexistent; pilozitate naturală, expusă la tricouri; poziţia umerilor, ca cea a boxerilor - grea, ameninţătoare; per total, butch-ul perfect, făcut nu născut, realizat cu precizie matematică în maxim o săptămână.

Replicile de agăţat sunt smulse din filmele porno din anii '80. "Păpuşo" nu trebuie să lipsească din vocabular, pentru că e cool să te comporţi ca muncitorul ăla transpirat, de pe şantier, care fluieră după fiecare femeie, care scuipă printre dinţi, care sparge seminţe de parcă ar concura la Olimpiadă. N-am văzut butch care să aibă drept exemplu şi inspiraţie un bărbat gen Johnny Depp; inspiraţia e undeva între Stalonne, Marlon Brando şi Batman.

Nu ştiu de ce, dar mi se pare imposibil să văd un butch cumpărând tampoane. Probabil are sistem de livrare direct acasă, pentru că e umilitor să arăţi atâta sensibilitate încât să recunoşti că PMS o dată pe lună.

Partea finală, şi cea mai gravă, e că imaginea gay e asociată - la noi cel puţin - cu imaginea de butch/drag queen. Rar am văzut persoane care să iasă în faţă la show-uri, sau la gay fest, sau la cine ştie ce emisiuni create cu unic scop rating-ul şi care să nu afişeze "butch" sau "drag queen". Pentru că asta se vinde, pentru că ar fi de neconceput ca o femeie să arate ca o femeie, să gesticuleze şi să vorbească ca o femeie şi să fie gay. Pentru că, într-un fel, ar zdruncina ideea pe care o are societatea despre "minoritate", pentru că ar exista pericolul să apară percepţia de "normal" nu "împotriva firii", pentru că numai un butch are atâta cojones încât să iasă să facă scandal.

De ce mă deranjează? Sincer, nu mă deranjează, mă sperie de-a dreptul. Pentru că o femeie îţi place pentru că e femeie; dacă voiai super-modelul amintit, îţi luai un bărbat, care măcar e autentic, nu un fake. Părerea mea. Şi, în plus, mai e o chestie. O întrebare cauzată (şi, în virtutea celor spuse mai sus, aproape de înţeles): "Care dintre voi e bărbatul şi care e femeia?" Asta e întrebarea care mă calcă pe ficaţi. Pentru că da, e veche, dar e şi perpetuată prin puterea exemplului. Şi nu poţi da vina pe bietul incult care întreabă aşa ceva, atât timp cât are modele care să-i creeze imaginea asta.

14 comentarii:

  1. Haha, un clasic gimme 5, ar fi prea puţin :))

    Cu toate astea, am întâlnit şi persoane care să agreeze butches. (îmi vine să scriu butch în română)
    Ultima chestie de genul asta, a fost când cineva îmi arăta o poză cu o astfel de butch şi mă întreba cu ochii în inimioare "nu-i aşa că e frumoasă noua mea iubită?". Respectiva butch fiind din clasa fobalistelor musculoase şi mustăcioase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si injura infiorator, ca un soldat, in gura mare...asa, sa stie lumea ca e periculoasa...Brrr! Am cunoscut un personaj din asta...si incerc sa evit orice alta experienta asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. si totusi...ridic spranceana si-ti zic "papusa" :D

    bravos, bun articol!

    RăspundețiȘtergere
  4. @keltghost - ufff, am uitat de mustatza:)) silly me;))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Black Angel - :)) ti-e la fel de teama ca si mie?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Vesper - daca tii la tine, evita orice contact; se poate lasa cu sechele:))

    RăspundețiȘtergere
  7. @'zinho - si eu ridic din spranceana, dar nu constant. plus ca amandurora ne lipsesc celelalte "atribute" definitorii;)

    RăspundețiȘtergere
  8. ..."pilozitate naturală, expusă la tricouri"? =))... bleah, asta chiar nu vreau să văd. Există mulți tipi care au renunțat de ani la așa ceva. Ăăăă... e inestetic și nu tocmai igienic...
    Și ăsta e doar unul dintre aspecte. De regulă, atitudinea ostilă atrage ostilitate. Nu văd de ce si-ar dori cineva să fie prieten cu un astfel de personaj.
    Eu am o vorbă... dacă o tipă vrea să fie gay, și mai feminină decât este deja, no problem. Dacă însă vrea să fie "masculină"... n-are decât să încerce :)). Tipele de genul ăsta nu-mi trezesc vreo urmă de respect. Cel mult reușesc să fie ridicole... Și niște copii extrem de ieftine și proaste a lui Shane din "The L Word" . Tipa aia arată super și e feminină, cu doar un tricou și o pereche de pantaloni de piele, în ciuda faptului că e slabă. Până la urmă... totul ține de atitudine.

    RăspundețiȘtergere
  9. am mai intalnit asa ceva. efeminati discriminati de gay, butch discriminate de les. si per ansamblu, travestiti sau bisexuali/e discriminati/e de toti. ce sa zic, poate ca ne simtim mai "normali" facand precum cei de la care cautam intelegere/ acceptare.

    not very nice.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ana_maria - daca nu am fost destul de clara, ma explic din nou: ma refer la "butch" creat in mod "artificial", la masculinizarea aparuta deodata, pentru a fi "mai in trend".
    nu ma deranjeaza nici "tipii efeminati", nici femeile "baietoase", ci extremele.

    RăspundețiȘtergere
  11. @S - Shane rullz:)) atat timp cat e original, nu "home made".

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger