.

joi, 3 iunie 2010

Mi-e silă

De la o vreme încoace am observat că, în loc să progresăm la nivel ideatic, începem să regresăm. Cu toată libertatea câştigată în timp, cu toată toleranţa care se vrea a fi promovată, cu toată speranţa unora de mai bine, regresăm. Şi ce e ciudat, enervant, ce mă exasperează, e că totul nu se datorează - cum ar fi de aşteptat - ideilor "generaţiei vechi", ci tocmai ideilor adoptate şi promovate de "generaţia nouă". De persoane de aceeaşi vârstă, poate chiar mai tinere decât mine, de persoane la care te-ai fi aşteptat să fie pe baricade pentru libertatea de exprimare, de manifestare, de trăiri în general.

Se revine încet-încet la ideile alea, conform cărora femeia trebuie să stea la cratiţă în timp ce bărbatul aduce banul în casă; dacă nu te măriţi până la 30 de ani, eşti clar "fată bătrână"; societatea e bolnavă din cauza recunoaşterii identităţii sexuale; religia revine la "crede şi nu cerceta"; în curând mă aştept la Inchiziţie, patriarhat, femei omorâte cu pietre. Şi nu cred că exagerez. Dacă se continuă în stilul ăsta, când voi fi ajuns la 50 de ani, e posibil să jur că trăiesc în 1950. Nu e o perspectivă îmbucurătoare.

Pentru că vă văd deja confuzi, mă explic: au fost multe chestii care au declanşat părerea asta, dar cel mai des am auzit - în ultimul timp - fraza aia, care mă disperă, mă face să-mi smulg părul din cap, mă face să mă întreb ce au unii în cap şi dacă nu, carecumva, s-au născut în altă epocă şi nu ştiu eu: "Normal că e violată dacă se îmbracă aşa pe stradă; cât poate să suporte un bărbat? Era de aşteptat, şi-a căutat-o cu lumânarea!" Frază spusă nu atât de bărbaţi, cât mai ales de către femei. Asta doare cel mai tare. Că unele femei pot fi atât de proaste încât se reneagă ele pe ele, se limitează, se bagă singure în cutie.

Păi, frate, cum poţi să gândeşti atât de primitiv? Cum poţi spune că cineva merită să fie violat pentru că a avut tupeul să se îmbrace cu rochie mulată şi tocuri? Cum poţi gândi că un asemeanea act e justificat, oricare ar fi fost outfit-ul care l-a provocat? Sincer, nici măcar dacă aş ieşi dezbrăcată pe stradă, violul nu e justificat. Pentru că, de altfel, ne batem cu pumnul în piept că suntem fiinţe raţionale, evoluate, culte, emancipate; dacă tot ne place să credem că suntem atât de inteligenţi şi de raţionali, ar trebui să ne comportăm ca atare. Nu, nu spun să ieşim toţi dezbrăcaţi pe stradă; ar fi puţin cam mult, ar fi dizgraţios şi, sincer, n-aş fi deloc încântată să văd burţi, piepturi păroase şi celulită oriunde aş întoarce capul. Spun doar că nici măcar goliciunea totală nu justifică violul, şi de asta suntem - chipurile - oameni. Ca să gândim cu partea aia dintre umeri, nu dintre picioare. Şi chiar dacă, pentru un moment, gândim între picioare, creierul să preia iniţiativa şi să te facă să raţionezi înainte de a acţiona.

Pentru persoanele care susţin că bărbatul e bărbat şi nu se poate stăpâni, sugerez castrarea. Dacă tot nu te poţi abţine, şi eşti în stare să distrugi o femeie violând-o, atunci ar trebui să ţi se ia puterea asta. Iar dacă eşti femeie şi gândeşti aşa, recomand extirpare de creier, pentru că oricum nu-ţi ajută la nimic.

Da, sunt nervoasă. Da, mă enervez uneori de la nimicuri. Dar faza cu "a căutat-o cu lumânarea" mi se pare mai gravă decât actul în sine. Pentru că perpetuează ideea că femeia e doar o păpuşă pe care o poţi pune la pământ când vrei, care n-are dreptul să facă decât lucruri aprobate în prealabil de pudibonzi şi de frustraţi, care dacă încearcă să se manifeste liber va fi pedepsită.

Asta îmi trezeşte două imagini:
1. faza aia din Biblie, cu "cel fără de păcat să arunce prima piatră".
2. imaginea din Malena, în care toate soţiile respectabile s-au răzbunat pentru că ea era tânără, şi frumoasă, şi atrăgătoare, şi-au bătut-o, şi-au tuns-o, pentru că era "din alea, de strică casa omului".

Mi-e silă că unii vor să recreeze doar ce era mai rău la început de secol; mi-e silă şi mi-e ciudă că sunt din ce în ce mai mulţi care uită că "libertate" nu e doar pentru unii, ci pentru toţi; mi-e silă când văd că suntem reduse la stadiul de carne. Dacă vreau să mă "vând", e alegerea mea. N-am nevoie nici de intermediari, nici de priviri dispreţuitoare, nici de "o lecţie" care să mă aşeze la loc, în scaunul meu, şi să ştiu de altă dată ce se întâmplă dacă îndrăznesc să gândesc că pot face ceea ce vreau.

Pentru o oră măcar, gândiţi în afara cutiei.

18 comentarii:

  1. Nu ai idee de cate ori am spus in 26 de ani "Sincer, nici măcar dacă aş ieşi dezbrăcată pe stradă, violul nu e justificat"

    RăspundețiȘtergere
  2. evident ca actul violului este unul criminal si autorii trebuie sa suporte toate rigorile legii si moralei...insa daca o tipa frumoasa iese la 12 noaptea intr-un cartier rau famat imbracata in fusta mini si super provocator, atunci asta se numeste prostie din partea femeii respective, prin prostie intelegandu-se o perspectiva limitata si puerila asupra mediului inconjurator si actionarea fara prudenta atunci cand este nevoie de asa ceva; asta nicidecum nu justifica actul violului, insa eu sunt de parere ca in viata daca esti chiar atat de batut in cap mai devreme sau mai tarziu risti sa ti-o iei...trebuie sa tinem cont ca exista oameni psihopati in jurul nostru, care nu au nici o problema sa-ti ia gatul, asa ca de ce sa-i si provocam inutil?

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Ştii, oricâţi din ăştia ca noi ar fi, mereu vor fi mult mai multe capete pătrate. E trist, vorba ta, îţi vine să-ţi smulgi părul de draci.
    Încep să mă gândesc, că ar fi bine să nu mă mai raportez la nimic: ţară, naţie, rasă. Dacă legal nu se poate, măcar să fiu lăsată să visez cum că se poate :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, eu unul cred ca batutele in cap care sunt de parere ca asa le trebuie "la alea" care ies dezbracate, sunt nimeni altele decat femeile carora le e teama nu care-cumva vreo astfel de "despuiata" sa le fure sotul de langa ele; prin urmare se bucura de asa-zisa lectie. Asta e un aspect al problemei. Al doilea aspect ar fi ca respectivele cumetre cu ochelari de cal pe cap isi cunosc prea bine sotul de curvar de prima clasa, deci nu au altceva de facut decat sa se bucure in cel mai sadic si prostesc mod de "eliminarea" concurentei, in loc sa se gandeasca serios cum sa faca sa disciplineze porcul infect de langa ele, care oricum o sa le insele, cu "aia" violata sau nu.
    Total de acord cu castrarea celor care "nu se pot abtine pentru ca-s barbati". Hai nu zau?!? Si daca sunt atat de masculi feroce precum le place sa se laude, cum mama dracu' se face ca le vine rau la vederea unui ac si se tem sa inghita o aspirina(ca nu contine alcool, deh, si tot ce-i fara alcool e otrava, nu?)
    In ceea ce priveste schimbarea opticii persoanelor tinere si foarte tinere, am observat si eu asta, si am mai observat un aspect din ce in ce mai des intalnit, si ingrijorator prin urmare: tendinta de a barfi la tinerele persoane. Dar barfa din aia cum se vede prin telenovele cu rasete infundate si comportament din ala cum ai zis si tu, gen "asa ii trebuie!"
    Da, ti-e scarba. Si ai dreptate sa iti fie.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Camelcutza - ca sa citez: "amen, sister!"

    RăspundețiȘtergere
  6. @Filotas - ar fi, intr-adevar, o lume "prea perfecta" daca am putea iesi chiar si noaptea fara sa ne fie teama.

    poate ar trebui sa organizam si noi, dupa multi ani, un mars de genul "dati-ne noaptea inapoi" (Andrea Dworkin); poate s-ar schimba ceva...

    RăspundețiȘtergere
  7. @keltghost - visele sunt bune pana cand realitatea incepe sa doara:(

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alexiuss - ma simt mai bine stiind ca sunt si barbati care gandesc ca tine:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu ma tot mir ca n-ai observat pana acum ca noi, ca popor, involuam :(

    RăspundețiȘtergere
  10. subscriu si eu la ideea ta ...
    si ai dreptate, rautatea asta dintre femei e fenomenala, se urasc mai rau ca-n jungla.
    eu am trecut de faza cu ciuda sau sila, mi-e scarba de-a dreptul, scarba de ultimul rang !

    RăspundețiȘtergere
  11. @Corina - nu cred in generalizare pe criteriu de rasa. dar anumite lucruri ma lasa cu gura cascata:-l

    RăspundețiȘtergere
  12. @Alina - ;)ai fost mereu mai drastica decat mine;))

    RăspundețiȘtergere
  13. Violul mi se pare cel mai dezumanizant lucru. OK, daca modul in care te imbraci sau ora la care iesi pe strada ar fi cauzele, cum explica acele "doamne" violarea fetitelor de cativa anisori, sau mai grav violarea propriului copil. Sunt bestii printre noi acesta este adevarul, iar legile, sistemul de justitie si coruptia permit inmultirea lor.

    RăspundețiȘtergere
  14. @cati - presupun ca explicatia lor ar fi cam aceeasi: au cautat-o cu lumanarea. Nu stiu cum, dar se pare ca pentru vinovati se inventeaza scuze, iar in victime se arunca cu noroi; ca doar suntem oameni...

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu e nici o generalizare - e logica matematica simpla:
    In vremurile noastre tulburi, cei cu un anumit nivel de educatie/cultura/civilizatie (si nici IQ-ul nu trebuie omis aici), cu putin noroc au cam plecat, de 20 de ani incoace, iar cei care au ramas n-au prea mai facut copii - ce rezulta?
    Suntem dominati numeric de "ceilalti" - trebuie sa explic in cel fel? Cred ca e de inteles...Si, logic, "elementul" dominant, dicteaza nivelul nostru, ca popor...
    Asta e parerea mea - nu sunt nici rasista nici...E o constatare dureros/amara...

    RăspundețiȘtergere
  16. @Corina - prefer sa cred ca persoanele cu un nivel "mai scazut" domina doar prin vociferare, nu si numeric.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger