.

sâmbătă, 7 august 2010

Decalogul după Camelia

Nu, nu m-a pocnit un val subit de religiozitate. Nu, spre disperarea unora, n-am de gând să mă călugăresc, retrăgându-mă într-o mânăstire izolată, departe în munţi, de unde să trimit prin porumbei zburători mesaje pline de înţelepciune, adânc meditate în nopţi de penitenţă. Nu, n-am de gând nici măcar să-mi înfiinţez propria mea religie, cu toate că s-ar putea să primesc destule cereri de înscriere în ipoteticul cult, care s-ar numi modest "ordinul camelitelor", sau "ordinul camelitelor bucuroase".

Pur şi simplu m-am săturat să tot aud de "do"-s şi "don't"-s, create de minţi geniale cu secole în urmă, perpetuate de populaţie de divinitate temătoare, sau de alţi "do"-s şi "don't"-şi băgaţi pe gât din faşă, şi rămaşi acolo toată viaţa. Păi, la un moment dat nu te sufoci cu ei? Nu-ţi vine să-i dai afară cu totul? Nu ajungi să cauţi o operaţie magică, prin care să-ţi fie extirpate ideile, o dată cu jumătate de creier? Apropo de asta, cred că cea mai tare invenţie posibilă ar fi un windows uman. Un program minim, la care să adaugi pe parcurs toate chestiile pe care le consideri tu necesare. În momentul în care te simţi "virusat", reformatare, şi gata. You're as good as new!

Acestea fiind spuse, să purcedem deci la elaborarea măreţului decalog. Neposedând aceeaşi concizie şi precizie ca înaintaşul meu Moise, scuzate-mi fie divagaţiile.

1. Găseşte-ţi propria divinitate. Adică, gândeşte singur dacă bătrânelul ăla cu barbă colilie te satisface, dacă raiul cel plin de iarbă e ceea ce-ţi doreşti, dacă se merită să ţii post "pentru că aşa trebuie", sau dacă ai o dezlegare continuă la ceea ce te satisface. Dacă ai de gând să crezi în viaţa veşnică, în reîncarnare sau în neantul total.

2. Râzi de tot. De ceilalţi, de ce spun, ce fac, ce gândesc, de tine, de tunsori, de modă, de muzică, de trişti, de pompoşi, de emfatici, de bărbaţi, de femei, de copii, de animale, de cardul ăla care se întâmplă să fie mai gol decât te aşteptai, de gagiul care ţi-a şutit subtil mobilul, de maşinile tunate, de peştele din vitrina frigorifică, de mâzgă, zbârcituri şi câlţi, de ce a fost, de ce este, de ce va fi. Dacă ceilalţi nu pricep de de râzi, cu atât mai bine. Până la urmă vei găsi măcar o persoană cu care să te amuzi că ceilalţi nu se amuză.

3. Critică tot ce te calcă pe ficaţi. Dacă nu te calcă pe ficaţi, găseşte ceva care să-i calce pe alţii pe ficaţi pentru că tu critici chestia aia. Critică Biblia de faţă cu un preot, critică-l pe Hitler în faţa unui neo-nazi, critică filozofia în faţa profului de filozofie. Apoi, aplică porunca numărul 2.

4. Spală-te. În fiecare zi, ba chiar de două, trei ori pe zi. Nu uita de partea aia din spatele urechilor, şi nu evita nici ceea ce ţi s-ar părea insignifiant, gen degeţelele de la picioare. Nope. Apa şi săpunul/gelul de duş/crema de duş/gelul exfoliant/şamponul sunt un must. Repet, în fiecare zi.

5. Nu încuraja amiciţiile, nu te face frate cu dracu' până treci puntea, nu te lega la cap dacă nu te doare. Mai pe româneşte, nu te băga într-o relaţie (de prietenie, de amiciţie, de amor şi dragoste amară) dacă nu simţi chestia asta. Şi-n nici un caz nu zâmbi frumos unei persoane care nu-ţi place. Ignor-o total, altminteri s-ar putea să te trezeşti c-o invitaţie la o nuntă la care nici în coşmaruri n-ai visa să mergi.

6. Zi ceea ce gândeşti. Scurt şi concis. Fără a trece prin Suceava, când tu vrei să ajungi de la Galaţi la Tulcea. Zi clar, răspicat, şi mai ales sincer ceea ce vrei să spui. Nu spune că-ţi place rochia aia, chiar dacă prin străluci şi culoare îţi agresează retina, nu-i spune prostului că-i deştept, pentru că o să-nceapă să se fudulească, în nici un caz nu spune "da", când toţi neuronii strigă "nu". Da, adevărul doare, dar e preferabil unei măşti.

7. Nu încerca să fii ceea ce nu eşti, chiar dacă asta i-ar satisface pe cei la care ţii. Cu alte cuvinte, nu purta fustă dacă iubirea vieţii tale sunt pantalonii, nu fi straight dacă simţi că ţi-e mai bine gay, nu face muzică doar pentru că te pricepi la asta dar, în secret, visezi să fii mecanic de locomotivă. Şi nu-ţi cere scuze decât dacă ai greşit cu adevărat.

8. Nu lăsa pe nimeni să-ţi spună că e albă, dacă tu vezi clar că e neagră. Nu da dreptate din comoditate sau din frică de repercusiuni. "Eppur si muove" e mai tare decât "yes, boss!"

9. Ai grijă de persoana număru' 1, adică tu. Dacă tu n-ai grijă de tine, nimeni n-o să facă asta în locul tău.

10. Toate poruncile de mai sus sunt literă de lege. Să nu ai alte porunci în afară de ele.

Mda, cam ăsta ar fi Decalogul. Ordinea poate fi inversată, în funcţie de necesităţi, cu excepţia numărului 10. Ăla trebuie să rămână intact. În plus, s-ar putea să fie căldura de vină. E grav dacă azi dimineaţă mi se îngroşase vocea, îmi crescuse barbă şi aveam o hăinuţă albă, lungă până-n pământ, iar lângă pat stăteau cuminţi două bucăţi mari de piatră, cu chestiile sus-menţionate gravate pe ele?

28 comentarii:

  1. :)) foarte tare. dupa ce am citit acest Decalog, ma pot considera credincioasa,nu ?.. ca doar respect cam tot ce scrie acolo. Sunt iertata de toate pacatele?

    RăspundețiȘtergere
  2. Respect toate regulile (mai ales a2a,e preferata mea)cu excepţia celei de-a 5a.Niciodată nu am putut să nu mă port frumos şi să răspund oamenilor pe care în gând îi dispreţuiam/nu-mi plăceau deloc.Şi din păcate încă figurează în agenda de one side friends.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragul meu Moise. Deși îmi place piatra de calitate, închisă la culoare și rezistentă la intemperii, sunt nevoit îți scriu pe bucata asta mică și albă de BCA, singura care a mai rămas în deșertul ăsta uitat de lume, cu un cui ruginit.
    De când ai lasat tu legile, l-am tot căutat pe moșuletul ăla cu mantie fistichie și bici de foc, da' să mor dacă am dat de el. A fost un singur moment, când mi s-a părut că stătea întins pe un șezlong, lângă o oază, cu o băutură rece într-o mână, și barba în cealaltă... da' al dracu', m-am înșelat. Era Fata Morgana în costum de baie, fir'ar ea să fie, ptiu, ptiu!
    Din cauza căldurii, am început să râd ca un nebun care a găsit apă. Când am văzut că nu era nici o picătură, am început să fac miștouri și să înjur, de s-au ascuns până și pietrele.
    Când am ajuns, cu greu, la mare, m-am spălat atât de bine, că mi-a căzut un strat de piele. Uimirea mea a fost mare, mai mare decât deșertul, pentru că nu mă știam șarpe.
    M-am întâlnit cu unu' întunecat ca noaptea, care avea coarne, coadă și copite, tocmai când treceam o punte. Când mi-a spus că e fratele meu, și că mă ajută să trec puntea, l-am împins în hău și l-am trimis la dracu.
    Îți spun deschis, chiar dacă te superi... că aia pe care mi-ai trimis-o era o fustă, din care eu am făcut pantaloni, iar eșarfa am folosit-o în loc de centură. I-am văzut pe unii, care și-au făcut și ei pantaloni, că o poartă în buzunar, la spate, da' treaba asta eu n-am putut s-o înțeleg.
    Și-am umblat, am umblat în lung și-n lat, și toată lumea mi-a zis că dacă voi continua să fac prostii, o să aibă "cineva" grijă de mine.
    M-am gândit că poate vorbesc de moșuleț, da' la cum l-ai descris, trebuie să fie bătrân și slab tare, cred că nu poate avea grijă nici de el însuși. Văzând așa, am zis că o să am grijă de mine singur, că, deh, ce face omul cu mâna lui, e sfânt.
    :P

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristina - hmmm...inca mai ai timp sa rezolvi si porunca nr 5. Atunci vei cunoaste cu adevarat "camelismul":)))))

    RăspundețiȘtergere
  5. @S - sincer, rapunsul tau imi cam face concurentza, atat de smecher e scris>:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. @S - oare pot fi si Moise si Muza in acelasi timp?:))

    RăspundețiȘtergere
  7. :))
    Mmmm... se pare că da :)
    Lucrurile pe care le-ai scris mi se potrivesc foarte mult. N-ar fi prima oară :P

    RăspundețiȘtergere
  8. @S - inseamna ca vorbim pre aceeasi limba:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmmhm :D
    Interesant:P... ceva s-a schimbat.
    Îmi aduc aminte că în primele dăți când te-am văzut, acum câțiva ani, îmi venea să te strâng de gât :)).

    RăspundețiȘtergere
  10. @S - :-?? da' ce facusem?
    orice ar fi, n-am fost eu:))

    RăspundețiȘtergere
  11. hihi :)))))
    Nu făcuseși nimic, doar aveai mereu pe chip expresia aia provocatoare, de "hai să ne luăm la trântă" :)))))

    RăspundețiȘtergere
  12. @S - :)) asta o am si acu':D cred ca o sa fie cu mine toata viata, chit ca s-ar putea, pana la urma, sa ma ia cineva la bataie=))

    RăspundețiȘtergere
  13. :))
    ... mulțumită blogului am reușit să te înțeleg mai bine, așa că... eu unul nu intenționez să îți dau bataie :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu as pune-o pe nr. 9 pe primul loc, chiar nimeni nu iti are grija daca nu tu in primul rind. si nimeni nu te iubeste daca nu te iubesti tu pe tine ca persoana intai.
    iar cu nr. 5... daca ei ii place rochita ei cu sclipici...o las sa se bucure, de ce sa-i stric eu fericirea....
    Am si io o regula: sa nu fac pe nimeni sa sufere inutil....adica nu-i zic adevarul meu (ca rochita e oribila)
    AAA! si sa nu uit! regula cu spalatul!! frate! hai sa facem niste banere si sa le punem prin oras(e) ca unii nu stiu ca TREBUIE sa se spele, si sa nu uitam de dinti :-s
    Ei, hai ca ma lungesc...
    te-am pupat!

    RăspundețiȘtergere
  15. @ioncik - pai, putem sa le luam in ce ordine vrem:P

    nici eu nu-i zic ca e oribila:)) zic doar ca, din punctul meu de vedere, nu e tocmai pe gustul meu; dar asta e o chestie super minora:D

    cat despre spalat... ce sa mai zic? unii nu suporta apa pentru ca e uda:))

    RăspundețiȘtergere
  16. ce stim sigur e ca mister galileo a zis clar si raspicat "yes boss!!!"... cat despre legenda ca ar fi zis ca totusi s-ar invarti lasa-mi dreptu' sa ma indoiesc... si asta m-a facut sa nu ma mai mir cand "Academia Oamenilor de Stiintza" voira sa mi-l faca mai an pe neica traian...membru :)))

    RăspundețiȘtergere
  17. @deux_pax - si cand a zis "yes, boss", era imbracat de sus pana jos in latex, nu?:)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumos Decalog... și începe cu o lecție bună, pe care mulți însă o ignoră...

    RăspundețiȘtergere
  19. hahaha :)) buna imagine... ei, te dezamagesc, purta haine extrem de normale acelui secol... putini stiu ca procesul i-a fost intentat nu pentru "descoperirile" sale, ci pentru ca a incercat sa impace teoria coperniciana cu teologia crestina (ciudat, nu???) probabil ca sa demonstreze colegilor de catedra ce tare e el... inainte de proces i s-a cerut sa-si puna in cenusa in cap scriind o carte prin care sa-si puna la indoiala propriile convingeri in validitatea teoriei lui copernic, si ghici ce, a facut-o, marlanul, probabil ca mai marii bisericii au vrut o distractie si mai mare si au continuat demersul intentandu-i acel faimos proces in care el s-a dezis public TOTAL de fostele lui deja convingeri... so, acel eppur si muove, asta daq a existat, spus in barba la iesire este egal cu acel " 'te-n mata" spus la iesirea din biroul sefului dupa ce cu cateva minute inainte e spus acel raspicat "yes boss!!!", deci in porunca nr. 8 si-a gasit cuib'shorul ditamai antinomia

    P.S. cu drag, al tau deus_pax
    P.S. la P.S.: mai ca uitasem :D

    RăspundețiȘtergere
  20. @deus_pax - :-L iar mi-ai dat peste cap teoria. nu vreau sa-mi imaginez ce fel de elev erai la scoala.cred ca toti profesorii te vroiau disecat.:))))
    :P
    PI.ES. : si mai jos ma iscalesc;)

    RăspundețiȘtergere
  21. :))) nu vrei sa stii, crede-ma...:))))))

    RăspundețiȘtergere
  22. nu ca ma laud dar chiar am fost declarat un element negativ, reactionar, refractar, incapabil sa intzeleg atmosfera de abnegatie, spiritul revolutionar, bantuit de incapacitatea de a ma reconstrui multilateral, sau cam asa ceva reiesea din dosarul de exmatriculare inaintat de secretarul utece pe liceu si ca reeducarea mea intr-un spirit sanatos intr-o alta institutie decat liceul (stii tu care) ar fi preferabila, multi colegi plangandu-se de atitudinea mea dusmanoasa la adresa societatii socialiste (eh, colegii mei dragii isi antrenau mana incepand sa scrie rapoarte saptamanale, stiu shi care, este vorba despre o EA - lucreaza acum la curtea de justitie si casatie si despre un EL este mare mahar in politie...)

    P.S. pentru ca nimeni nu a indraznit sa zica ceva rau si de situatia mea la invatzatura nu le-a iesit mishcarea muahahahahahaaa :))

    RăspundețiȘtergere
  23. @deus_pax - cool:) pe mine nu a incercat nimeni sa ma exmatriculeze. acum e deja prea tarziu
    :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger