.

luni, 23 august 2010

Rien de rien

Locul I azi la nivel de reproşuri/lamentări îl ocupă fraza de zice aşa: "vă irosiţi tinereţea; o să ajungi la 30 de ani fată bătrână. Păcat de tine!"

Numai cât am tastat mi s-a zburlit toată codiţa. Mi s-a ridicat părul din cap, sprânceana ameninţă să-mi părăsească fruntea, ochelarii mi s-au aburit; dacă simte careva vreo urmă de cutremur, tot de la mine a pornit totul. Potop? Tot din cauza mea. Pentru că da, zilele astea cred c-a fost ceva în aer; năbădăi peste năbădăi şi persoane cu idei.

Citeam zilele trecute la Alexiuss o chestie; pentru unii poate banală, pentru alţii o fi fiind al naibii de amuzantă, da' pe bune că te poate lovi drept în moalele capului, acolo unde te doare mai tare, şi te lasă perplex, mască, cu maxilarul periculos de aproape de lipit de pământ.

Dacă stau şi mă gândesc bine, da' bine de tot, toată lumea e nemulţumită de ce are. Blondele vor să fie brunete; brunetele visează toată viaţa lor să fie blonde; alea de au părul ondulat şi-l îndreaptă şi viceversa; maică-mea are bucătărie faină da' vrea Neckermann; cine are fată vrea băiat; persoanele singure vor măritiş, cele căsătorite visează cu jind la perioada de burlăcie; cine a făcut mate-fizică regretă că n-a dat la litere; cel cu maşină va visa la motocicletă; când e cald toată lumea îşi doreşte să stea în frigider, iar când apare iarna aia nasoală, cu zăpadă şi vijelie, toţi oftează după zilele călduroase de vară. Toată lumea vrea altceva sau mai mult decât are; n-am mai văzut de mult o persoană mulţumită de ea, de restul, de tot.

Revenind la partea de început. Beau ocazional, fumez, nu vorbesc urât. Am avut nopţile mele pierdute prin baruri; acum nu mă mai ţine fizic vorbind şi, mai mult decât atât, le-am cam văzut pe toate. Muncesc frumuşel, nu mă iau la bătaie, nu zbor din floare-n floare, ba chiar am învăţat să zâmbesc politicos când spun "mulţumesc". Nu-mi plac excursiile în natură şi Revelioanele în gaşcă, tolerez cu greu persoanele de lângă mine, nu-s zâna sociabilităţii, ies când am chef, cu cine am chef. Nu cred în petrecerile alea cu cupluri multe, care joacă remi şi canastă, dar cu lăbuţa pe inimă mărturisesc că n-am bombardat nici o astfel de adunare; fiecare cu plăcerile lui, până la urmă. Nu fac scandal, nu mă caută cu drag poliţia pe acasă, încerc, pe cât posibil, să mănânc sănătos, să fac sport sănătos, să mă-ntind sănătos pe scaun, fără să-l lovesc pe ăla de la compul alăturat. CV-ul meu ar arăta sănătos dacă m-aş apuca să-l updatez pe măsură.

Da' vezi tu, dragă doamne, că nu e de ajuns. Dacă nu poţi oferi urmaşi sănătoşi, pleznind de sănătate, dacă nu oferi posibilitatea unei nunţi cu găina jucată deasupra capului şi cu chiuturile de rigoare, tot degeaba. Nu eşti, n-o să fii niciodată copilul viselor şi speranţelor şi nădejdilor. Ei, pe bune? Asta seamănă tare mult cu cordonul ombilical; pe cuvânt de cercetaş că mie mi l-au tăiat la naştere, şi nici n-a fost păstrat cu sfinţenie pe undeva prin casă, bine conservat, spre veşnica aducere aminte şi veşnica pomenire a naşterii fericite.

Şi-atunci de ce-mi pasă? Păi, nu-mi pasă, dar asta nu înseamnă că nu mă calcă pe ficaţi. Nu, nu-s cea mai darnică persoană din lume dar, pentru o zi măcar, mi-aş dori ca toată lumea să fie mulţumită cu ce are. Să nu mai vadă ce-i lipseşte, ci doar ce a avut norocul sau seminorocul să primească. Tot ce are, gratis şi fără prea multă bătaie de cap. Să nu mai vadă că n-are termopane, să vadă doar că are geamuri.

Da, ştiu, trebuia să anunţ de la bun început că e o postare în care mă plâng. Da' am zis să vedeţi că e o postare, nu că nu e una amuzantă, sau cinică, sau ironică. De luni dimineaţă.

30 comentarii:

  1. Eu nu o vad ca pe o plangere,o vad ca pe ceva normal si inca mai sper ca-s oameni,ce sunt multumiti cu ceea ce au.
    Eu vad lucrurile asa: am un telefon mobil,nu de ultima generatie,la ce-mi trebuie,ala de se invarte dupa soare?Pot foarte bine sa comunic si cu asta,altii nici macar n-au vazut vreodata unul.Asta a fost un exemplu,poate nu relevant,dar sper ca ai inteles.

    RăspundețiȘtergere
  2. Degeaba te lauzi atat, daca n-ai 5 prunci grasi si frumosi si nu faci sarmale si cozonaci :D Trece viata pe langa tine de pomana :P

    Apropo, cati ani ai? Eu am 27, dar lumea nu-mi da mai mult de 20-22, si tot ma intreaba de maritis, copii si alte cele, ca ele pe vremea mea aveau si masa, si casa, si copchii, si barbat... Si iou tai frunza la caini cu jobul meu cu tot si trece viata pe langa mine... noroc ca ma ajuta mostenirea genetica si par mai tanara, sa nu par fata batrana prea devreme :P

    RăspundețiȘtergere
  3. @Fetita Junglei13 - yup, stiu ce zici. numai ca vezi tu, cand aud "multumeste-te cu ce ai" cei mai multi se gandesc ca vrei sa te plafonezi. Nu, nu-mi place plafonarea, dar cred ca mai "plafonat" as fi daca m-as plange constant:-??

    RăspundețiȘtergere
  4. @clarra - daa, claaarrr:)) faza e ca nu-mi plac copiii, sarmale, daca am chef de ele, mananc vreo doua, iar cozonac, daca mor de pofta, pot sa-mi cumpar frumusel de la magazin:D

    multi inainte! eu am 26; zic eu ca nu se vede, si da, ma bate lumea la cap cu "maritatul". Nu, nu vreau, nu, n-am nevoie, nu, nici macar nu se poate:)) de batut un cui in cap ca sa priceapa, n-am cum, ii las in plata lor, da' la un moment dat mai explodez si eu;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai da, Cami.... cam asta e realitatea...Esti bun pe lumea asta doar daca te incadrezi "in the mainstream", cine o ia pe de laturi o ia si in bot. Poti sa ai 'jde mii de calitati, daca nu ai corespuns unui singur vis al parintilor - care culmea, nu e visul lor propriu si personal, e doar curentul general, e ceea ce se presupune din oficiu ca trebuie sa faci vrand nevrand - atunci toate celelalte calitati se anuleaza cu o singura expresie: "Nu esti om, nu vrei sa intri in randul; lumii, ce, de-aia te-am crescut eu?!?"

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexiuss - nu exista pastile pe care sa le ia si sa le treaca?:))

    ca sa fie totul complet, nu se ia nimeni de cei care nu le implinesc parintilor visul de a fi medici, avocati sau aviatori; asta ma depaseste:-??

    RăspundețiȘtergere
  7. Cami... ideea în sine e împământenită atât de bine, că nu o poți scoate nici cu cea mai bine lucrată lobotomie sau prin... ștergerea memoriei cu dispozitive Goa'uld :)).

    RăspundețiȘtergere
  8. :))
    ce zice clarra e valabil şi pentru mine. :)
    când mă întâlnesc cu cineva, prima întrebare e asta: "te-ai măritat?" "noup"
    "vaaaiii, da' de ce?" "uite aşa... mi-e bine aşa deocamdată. şi nici n-am cu cine acuma"
    "nah... lasă, că ce-i al tău e pus deoparte!!!"
    da? să-l fu*. să stea deoparte toată viaţa lui, că mie nu-mi mai trebuie.
    sincer, mi-i greaţă de întrebarea "te-ai măritat?" şi de răspunsul "ce-i al tău e pus deoparte"

    eu îs una dintre puţinele persoane mulţumite de ceea ce are.
    adeseori sunt întrebată dacă nu plec în stăinătate să muncesc, să fac bani. NOUP, mulţumesc.
    mi-e bine aici ... unde mi-e familia, unde mi-s oamenii, colegii, amicii... unde mi-i lumea mea.

    o zi cât mai faină! :)

    CU DRAG,
    .

    RăspundețiȘtergere
  9. @iculici - incep sa cred ca faza cu maritatul se transforma in boala generala; deja toata lumea e obsedata de acest unic tel, si si-ar da si piciorul stang pentru asta...Normal ca tot noi suntem aia anormali, ca, de, nu vrem sa aderam la "curent":-l

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am cu cine sa ma casatoresc - sunt intr-o relatie stabila de ceva vreme, vrem sa ne petrecem tot restul vietii impreuna, credem in casatorie si tot ce implica ea, doar ca vrem sa alegem noi momentul in care vom face acest pas... doar ca lumea se intreaba cand "ne luam"... ca vremea trece... si daca trece ce? De parca ar trece Rapidul de la fara 10 si l-am pierde...

    RăspundețiȘtergere
  11. Sinonim pentru asta = egoism. Să fie ei împliniți și fericiți că s-a întâmplat cum și-au dorit și lumea nu are ce comenta. Pentru că, vezi tu, părerile altora contează enorm de mult. Fuck! Și cum rămâne cu cel ce nu e stas, cu sentimentele și dorințele celui care nu vrea/nu poate să fie în turmă?

    RăspundețiȘtergere
  12. @clarra - pai, cred ca aici e problema...eu nu prea cred in casatorie; chiar daca s-ar putea:-??

    RăspundețiȘtergere
  13. @Liviu - nu stiu daca e vorba de turma; dar daca eu ii accept cu toate ca nu-s ca mine, de ce nu poate fi si reciproca valabila?:-??

    RăspundețiȘtergere
  14. imi pare cunoscuta sintagma "iubesc iarna" in toiul verii si "iubesc vara" in toiul iernii...

    eu spun cu mana pe inima ca imi place vara. as vrea sa fie 100 de grade la umbra. daca se poate si noaptea. non-stop :)

    si nu, n-am nici o afinitate pentru numarul "100" :))

    RăspundețiȘtergere
  15. @dreamr - recunoaste ca macar putin putin tot iti place "100";))

    si mie-mi place vara; si primavara; si toamna. In masura in care nu-s pline de frig:) Iarma imi place pentru ca e craciunul, dar pentru o zi cu cadouri ingheti cam prea mult:))

    RăspundețiȘtergere
  16. E pacat ca nu apreciem ceea ce avem deja. Daca n'am avea, vorba ta, am simti lipsa... ne plangem mereu, dar niciodata nu ne curg lacrimi de fericire ca suntem sanatosi, ca avem o familie, prieteni pe care ne putem baza si o situatie decenta :) vrem intotdeauna mai mult, vrem exact ce nu avem. Nu cred ca situatia asta se va schimba vreodata, sincer..:)

    RăspundețiȘtergere
  17. @chocolatfollie - eu nu pot decat sa sper:(

    RăspundețiȘtergere
  18. Sorry că sunt indiscret: de ce nu se poate măritatul?

    RăspundețiȘtergere
  19. bine, recunosc... dar numai putin imi place ;))
    ador craciunul... vorba aia, "it's the most wonderful time of the year"...

    RăspundețiȘtergere
  20. @Liviu - sa ramanem deocamdata la "nu se poate":P

    RăspundețiȘtergere
  21. @dreamr - HA! stiam eu! :))

    cat despre craciun...nu poate sa fie si el in mijlocul veri?:-??

    RăspundețiȘtergere
  22. :))
    si eu stau de multe ori si ma gandesc ce fain e de altii care isi petrec craciunul pe plaja... vine mosul pe placa de surf sau pe spatele unui rechin :P

    RăspundețiȘtergere
  23. @dreamr - o, da! si nu scapa nici un cadou in mare:D

    RăspundețiȘtergere
  24. @dreamr - cu un ochi ager, cu o mana tinandu-se de mos si cu cealalta de sutien; nu se stie niciodata cum il scapa in goana aceea nebuna:D

    RăspundețiȘtergere
  25. Frate, bine le mai zici! Daca ai avea fundal negru, as avea impresia ca-s pe blogu' meu si ca-s scrise de mine... :D

    RăspundețiȘtergere
  26. @Inache - vezi să nu te păcăleşti:))

    RăspundețiȘtergere
  27. Neee...Nu ma pacalesc. N-am eu talentul tau la scris... :P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger