.

joi, 12 august 2010

Talismanul de safir

Am găsit, cu mult mult mult timp în urmă, o broşă. Undeva, prin sertarele bunică-mii. O broşă dintr-un material oareşcare, cu o piatră mare, albastră în mijloc. Am fost ferm convinsă că e piatra cea piatră, cu puteri magice numai de mine văzute, am ridicat-o direct la rangul de talisman. Am preţuit-o şi-am respectat-o timp de aproape câteva zile, până în momentul în care am pierdut-o. Am fost din nou ferm convinsă că toate puterile mele magice s-au dus o dată cu broşa aceea, că mi-am pierdut unica şansă de a "vrăji", că viitorul meu luminos s-a dus pe apa sâmbetei, că mi se va cere socoteală pentru pierderea ei, că va trebui să hoinăresc ani întregi în căutarea ei, deja mă gândeam să-mi pregătesc bocceluţa şi s-o pornesc la drum, în căutarea broşei pierdute. Faza asta a durat şi ea câteva ore, până când m-am luat cu chestii mai serioase, gen căutat de zarzăre şi meşterit cornete. Dus a fost talismanul meu, dusă magia.

Asta până când am descoperit un alt talisman. Un nasture. Dar nu era un nasture obişnuit. O, nu! Era un nasture din sâmbure de piersică, şlefuit, lăcuit, fantastic. Şi l-am preţuit şi pe ăla, până când, evident, l-am pierdut.

Următorul talisman pe listă a fost o nucă. Nu, nu glumesc, o nucă. Numai că nu era o nucă ca oricare alta. Era o nucă maaare, mare de tot. Avantajul acestui talisman a fost că era ţinut sub cheie de bunică-mea, în vitrină. Şi nu puteam decât să-l slăvesc de la distanţa regulamentară, prin geam, în aşa fel încât să nu am contact direct nici cu el, nici cu geamul de care, dacă m-aş fi atins, în mod sigur aş fi lăsat urme lipicioase de degeţele minuscule. Evident, urme vizibile de la distanţă pentru bunică-mea, care mi-ar fi făcut capul calendar că iar trebuie să şteargă vitrina, că de-abia o adusese aproape de perfecţiune şi că eu, ca de obicei, mă interpun între ea şi perfecţiune, pângărind vitrina şi puritatea geamurilor. Aşa că admiram nuca de la distanţă. Şi eram ferm convinsă că, la un moment dat, din nuca aia o să înceapă să crească un copac acolo, în vitrină, sub privirile înmărmurite ale bunică-mii. Şi-atunci contactul meu cu nuca va fi fiind inevitabil, pentru că aş fi devenit un fel de Jack şi vrejul de fasole, numai că aş fi fost Camelia şi nuca fermecată. Nuca aia a sfârşit la gunoi la un moment dat, nu de alta dar a hotărât bunică-mea că e timpul să redecoreze...

Am avut parte şi de un talisman religios. O bucată dintr-un crin, adus nu ştiu de pe unde, şi sfinţit de nu ştiu cine, cu aghiazmă de minuni făcătoare. Pe ăla l-am păstrat cu religiozitate într-o bucată de hârtie de filtru, într-o copertă mică, albastră. Teoretic era menit să mă ferească de rele şi să-mi aducă succes, prosperitate, mă rog, toate minunile din lume. Îl mai am şi acum, bine închis în aceeaşi hârtie de filtru, într-un sertar, lângă poze din adolescenţă şi cursuri de finlandeză. Probabil pentru că nu l-am avut non-stop lângă mine, visele de mărire nu mi-au fost îndeplinite.

Următorul talisman a fost un omuleţ de os, pe care nu l-am scos de la gât vreo 2 ani, până în momentul în care am decis că nu se mai cunoaşte exact ce e, atât de şlefuit devenise de la gelul de duş, de la contactul direct cu hainele, de la timp, probabil. Şi-am renunţat la el de-abia după ce m-am convins că nu i-a mai rămas pic de putere magică în el, după ce m-am convins că-s mai puternică decât o simplă bucată de os, după ce am realizat că un talisman nu e talisman pentru că e magic, ci pentru că-i confer eu acest atribut.

Bile de sticlă, capace ciudate de bere, monezi, iconiţe, sticluţe colorate şi minuscule, beculeţe, obiecte pe care nici nu ştiu cum să le denumesc, pentru că erau părţi din alte obiecte, mai mari, plante uscate, ciulini, brelocuri, medalioane, toate au purtat, pe rând, titlul de talisman. Toate au fost ridicate la rangul de minuni făcătoare şi de puteri magice dătătoare. Toate şi-au pierdut, în timp, rangul. Pentru că au fost înlocuite sau pentru că am decis că nu se ridică la nivelul la care aspirau.

Şi mă gândesc acum cât de uşor era, copil fiind, să transform fiecare nimic într-o magie. Şi cum fiecare dorinţă îndeplinită i-o atribuiam talismanului din acel moment, şi cum fiecare chestie era magică pentru simplul fapt că mi se întâmpla mie. Şi încă mai caut talismanul ăla real, perfect, care să-mi dăruiască puteri fantastice. Pentru că nu pot încă zbura în căutarea lui, pentru că nici vederea nocturnă nu pot să mi-o activez, încă scriu despre el. Poate poate, dacă e atât de magic, mă va găsi el pe mine:)

28 comentarii:

  1. Îmi aduc aminte că nu prea credeam eu în chestii magice, chiar dacă m-am jucat cu prietenii de-a Rumburak și ce mai era pe vremea aia, și mă gândesc că asta se întâmpla pentru că de copil eram puțin cam sceptic. În schimb studiam îndelung lucruri diverse, care mi se păreau ciudate, de parcă eram venit din altă lume :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-ar fi copilăria fără magie? :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am avut un iepure de carpa cu urechile rontaite.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu inca tin in portofel o inimioara mica, martisor de la baiatul de care mi-a placut in clasa a6a si care mi-a daruit numai mie inimioara.

    a... si am o bratara, de la primul meu iubit, despre care credeam ca atunci cand nu o port am ghinion. si am purtat bratara aia aproape doi ani, crezand ca daca o dau jos voi fi calcata de masina sau voi lua vreo nota mica, chestii d-astea:)) acum sta singura intr-un sertaras al cutiutei cu bijuterii.

    RăspundețiȘtergere
  5. @S - si n-ai avut tu nici o pietricica mai ciudata pe care s-o fi desemnat "talisman"?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Iulia Mihai - zi-i si numele:) si ce s-a intamplat cu el pana la urma?

    RăspundețiȘtergere
  7. @dianna - am avut si eu obiecte despre care credeam ca, daca le dau jos, se-ntampla cine stie ce catastrofe... nici acum n-am scapat de tot de chestia asta:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum îmi dau seama că nu m-a atins "boala" asta. :)) Dar păstrez cu sfințenie orice primesc. Ador și țin la cadourile pe care le primesc, oricât de insignifiante ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Liviu - pai, cadourile si eu:P nu de alta, dar imi aduc aminte fiecare de cate ceva:)

    RăspundețiȘtergere
  10. mi-ar placea sa pot sa transform fiecare "nimic" intr-o magie. nu mai vreau sa fiu mare :(
    ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu avea nume... dar cred ca neoficial i se zicea Imputzila. Era un iepure batran... apartinuse mamei. The family inheritance! :D
    Imi tinea mie noroc, insa.
    Ce s-a intamplat cu el pana la urma, ete ca nu mai stiu... o fi prin pod pe la bunica, who knows...

    RăspundețiȘtergere
  12. @dreamr - eu vreau sa impletesc "magia" de copil cu "capacitatile" de adult...o fi prea mult?:-??

    RăspundețiȘtergere
  13. @Iulia Mihai - hmm... neaparat sa-l cauti. macar sa stii ceva de el, nu de alta dar, altminteri, se pare ca l-ai abandonat la ananghie:(

    RăspundețiȘtergere
  14. m-as multumi si fara acele "capacitati". as avea cu atat mai putine griji...

    RăspundețiȘtergere
  15. @dreamr - da, dar n-ai mai avea nici atat de multe "libertati";))

    RăspundețiȘtergere
  16. ...am avut mai multe, dar n-am crezut niciodată cu putere în ele. Lucru care până la urmă... m-a făcut să am mai multă încredere în mine însumi

    RăspundețiȘtergere
  17. @S - inseamna ca, pana la urma, "magia" te-a prins si pe tine putin putin:)

    RăspundețiȘtergere
  18. "ÎMI DAŢI VOIE SĂ FIU COPIL?"

    :)
    CU DRAG,
    .

    RăspundețiȘtergere
  19. asta-i buna ;))
    un fel de "mami, ma lasi afara? da, du-te!" :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @dreamr - pai, as fi fost o "mama" reala daca as fi spus "nu, n-ai voie":P

    RăspundețiȘtergere
  21. am uitat sa termin: "dar la 9 sa fii acasa, ca maine mergi la scoala" :)

    RăspundețiȘtergere
  22. @dreamr - pfoai, asta era criminala! evident ca se lasa cu negocieri si, de obicei, trageai de-un 9.30:))

    RăspundețiȘtergere
  23. poate chiar si 10, daca te faceai ca uiti :P

    RăspundețiȘtergere
  24. @dreamr - nee...daca ziceam o ora, la aia veneam:P

    RăspundețiȘtergere
  25. asta este rezumatul Talismanului De Safir De Esfira Bogdan:D?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger