.

sâmbătă, 25 decembrie 2010

Marea tragedie

Da, inevitabilul s-a produs. Tragedia n-a mai putut fi evitată. Lumea plânge disperată şi-n hohote; alţii, mai tragici, îşi smulg părul din cap de deznădejde. E panică totală, revoltă maximă, durere acută. Ici-colo se mai aude câte un ţipăt disperat. Se zvoneşte că se va face un comitet de urgenţă, care să încerce să ajute victimele tragediei. Pe la colţuri se şuşoteşte ceva legat de-o revoltă din aia, cu furci şi bâte de lemn, rupte direct din copac, pentru că deja nu se mai poate! Deja e prea mult; cuţitul a ajuns la os, şi aşchii sar în dreapta şi-n stânga. Inimi frânte, vise sfârâmate, speranţe zdrobite.

Motivul acestei tragedii? Ţineţi-vă bine de scaun: S-a scumpit biletul de maxi-taxi! Başca şi ăla de autobuz. De la 1 leu la 1 leu 50. Şi să te ţii scandal. Şi să vezi panaramă. Şoferii de maxi-taxi sunt pe punctul de a fi linşaţi pentru că românu' tot român. Dacă nu poate să sară-n capul ăluia de a hotărât scumpirea, n-are nici o problemă să tragă-n ţeapă pe ăl de execută ordinele. Şi clar e un complot la mijloc, şi-n mod clar şoferul e mână-n mână cu hoţii de la nu'ş ce partid politic, şi bine că există cât de cât spaţiu separat pentru şofer, altminteri existau toate şansele să se lase cu sânge. Mult. Pentru că, pe lângă faptul că e cam incomod să dai rest cu 50 de bani şi să conduci în acelaşi timp, şoferul ar trebui să mai aibă şi a treia mână cu care să împartă bilete. Dacă nu, ţine cu hoţii şi şarlatanii şi vrea să bage banu'n buzunar, adică poate chiar îşi trage ăi 50 de bani în buzunarul propriu şi personal, şi face avere pe spinarea bieţilor cetăţeni oneşti, care trebuie să suporte cu stoicism marea scumpire.

Să fim serioşi! N-am nici o simpatie politică şi mă doare fix la doi metri mai în faţă de cine ce conduce. Habar n-am cine e primar şi da, nu mă afectează deloc faptul că s-a scumpit cu 50% transportul. Sună pompos aşa să spui 50%. Da' dacă traduci, e vorba de 5000 de lei vechi în plus. Nu-i capăt de ţară. Nu e o avere. Nu e tragedie. Şi da, era timpul să crească preţul; e 1 leu călătoria de secole. Nu-mi pasă unde se duc banii în plus, nu-mi pasă cine profită de pe urma lor. Dacă nu vreau să dau 1 leu 50, o iau frumuşel pe jos, şi-am terminat povestea. Nu tu dileme, nu tu tragedii. Da' nu, că vezi tu, că e de-a dreptul amuzant să mergi cu transportul în comun, pentru că se mai revoltă câte unul, şi ai posibilitatea şi şansa şi norocul să discuţi politică şi să faci scandal, şi dup-aia să te duci gata înfierbântat la amicii de şuetă şi să continui discuţia despre nedreptăţile de la conducere.

Ca să fie totul complet, cine se plânge mai abitir? Ă? Evident că pensionarul. Pensionarul ăla cu pensie mică, de stă să prindă ziare gratis, fie vreme frumoasă, fie ger şi tunete şi fulgere. Pentru că pe el îl afectează direct şi, pe lângă faptul că s-au micşorat pensiile, acu' creşte preţul la transport, şi el, săracul şi bietul şi martirul, cum să se mai descurce cu o nenorocită de pensie? Păi, spun eu cum: pensionarul ăla de se plânge are abonament gratuit. Adică îl afectează fix deloc scumpirea. Da' dacă nu s-ar plânge, n-ar mai fi pensionar, nu? Aşa că se jăluie cui apucă cu ce au făcut hoţii şi bandiţii. Adică, de ce? Dacă nu te atinge cu nimic, de ce să te plângi şi să faci atâta dramă? Unde-i logica? Logica e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.

Şi da, e palpitant să-i vezi pe toţi înfierbântaţi, şi roşii de mânie, cu pumnul ridicat şi cu jalba-n praţap; da' n-aş vrea să fiu şofer de maxi-taxi în perioada asta. Pentru că bat la pariu că pleacă la serviciu cu inima strânsă, sperând să nu fie ultima zi în care mai trăiesc. Asta aşa, că tot se termină anul, şi n-ar fi fost un an complet fără încă o dramă; una financiară, care clar prevesteşte sfârşitul lumii...

22 comentarii:

  1. da' nu le-ar sta lor bine pe biciclete? că doar e gratis...

    pensionarul ăla se plânge din principiu. sunt niște principii de bază după care se ghidează pișcotarul român și ele nu țin cont de vârstă sau de faptul că îi afectează sau nu :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, da?!? E clar! Traiesc in mijlocul unui complot! La bz e biletu' 1.50 lei de un an de zile! Aici hotie frate! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. @IOana - vrei să facă infarct?:))))

    e aşaa, ca o caracteristică a pensionarilor, nu? un fel de semn de recunoaştere între ei:-??

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alexiuss - aaa, te-au tras pe sfoară, mişeii:))))

    RăspundețiȘtergere
  5. neah, o iau încetișor, încetișor. n-au unde să se grăbească.

    nu neapărat. sunt multe categorii de pișcotari. pișcotarul pensionar care așteaptă "Adevărul de Seară" este nivelul cel mai de sus al pișcotărismului. Dar el începe de la pișcotarul participant la evenimente - un individ deosebit, care e la curent cu TOT ce se întâmplă prin oraș și participă la ORICE adunare la care e rost de ceva gratis - și continuă cu pișcotarul de conjunctură: 1 mai, 1 decembrie, campanii electorale, concerte în piață, vizite pe la diverse moaște, etc

    Pișcotarul pesionar este totuși un fel de "tata lor" și se simte lezat de orice i-ar putea afecta pe colegii mai tineri, de-asta a reacționat așa :D

    RăspundețiȘtergere
  6. :))
    să vezi hoție în iași: timp de un an au scumpit de două ori biletele. astfel, când am început eu anu' trecut faculta erau așa prețurile:
    1călătorie=1,5
    2călătorii=2,5
    10călătorii= 13lei

    buuuuuun...
    de la 1MAI, când nici nu pomenise cineva de tva, -25%, ... diverse ... ăștia din iași s-au gândit ei așa .... că e cam iefitin transportul... motiv pentru care au urcat din nou: 1,8; 3,5;15.

    acuma în toamnă... mă opresc să-mi iau bilete.10călătorii. ... ghici ce??? s-au scumpit :)) 1,9; 3,6(parcă) și 16.
    eeeeeeeeeee... aici e clar hoție pe față :))

    în suceava, vreo 3 ani biletul a fost stabil: 1,5lei. cred că de la 1ian. se scumpește :))

    ia trimite pensionarii tăi la mine în iași ! să lupte aici cu hoții :))

    :))

    ti-am pupat. SĂRBĂTORI LINIȘTITE!
    CU DRAG,
    .

    RăspundețiȘtergere
  7. E mai simple si mai amuzant sa nu-ti pese decat sa-ti pese. Stiu, la fel sunt si eu, desi incerc sa ma infranez cateodata.

    RăspundețiȘtergere
  8. @IOana - da' bicicletele se dau gratis? pentru că altfel n-au cum; e împotriva deontologiei:)))

    un fel de "tătucul nostru" în variantă modernă?:P

    RăspundețiȘtergere
  9. @iculici - complicată treaba cu biletele la voi:))

    dar da, ar trebui organizat un batalion de pensionari gălăţeni care să vină în ajutorul fraţilor mai din nord:)))))

    Sărbători faine să ai:*

    RăspundețiȘtergere
  10. @diana - nu'ş dacă e mai simplu, dar mai amuzant cu siguranţă este;))

    RăspundețiȘtergere
  11. da da da. clar. le dă primaria. sau altcineva, oricum. doar nu o să ne cumpărăm noi singuri... sau?

    exact. ce ne-am face fără tătuci?!

    În București costă 1.3 lei de cap de vită furajată călătoria de ceva timp.. cei mai tari :)))))

    RăspundețiȘtergere
  12. @IOana - sunt sponsorizaţi de către Asociaţia Pensionarilor Războinici:))

    am fi pierduţi:))

    :)) săracii şoferi care trebuie să dea restul:)))

    RăspundețiȘtergere
  13. nu sunt sigură că merge. că acolo sunt tot banii lor. poate dacă e strângere de fonduri din alte părți :))) e complicată treaba, trebuie discutat, văzut cum e mai bine :))))

    păi e la RATB, nu se bagă șoferii.. la microbuz nu știu sigur cât costă. știu doar că sunt foarte iubite alea gratis de la carrefour, selgros, etc

    RăspundețiȘtergere
  14. @IOana - cert e că, dacă ar fi biciclete, pentru pensionari ar fi gratis, nu?:P

    :)) la noi nu'ş dacă există variante gratis:-??

    RăspundețiȘtergere
  15. este probabil sigurul lucru cert pe lumea asta :))

    dacă nu sunt, clar trebuie inventate :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @IOana - ştiam eu:D

    se plăteşte bine?=)))

    RăspundețiȘtergere
  17. :))) tind spre nu, dar mă interesez dacă vrei :P

    RăspundețiȘtergere
  18. @IOana - oo, daaa, vreau să ştiu tarifele=))))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger