.

vineri, 10 decembrie 2010

Pensie reloaded

N-am nimic cu pensionarii. Nu cu ei în forma lor originală. Cu cei care au muncit ţâşpe ani, acum s-au retras, îşi iau lunar pensia, se plimbă-n parc, mai pun de-un şah sau de-o şuetă, îşi plătesc facturile, fac pe bunicii, colindă farmaciile în căutare de medicamente compensate sau, pur şi simplu, sunt pensionari fără să-ţi scoată ochii cu chestia asta.

Ai mei sunt amândoi pensionaţi. Nu, n-au o vârstă foarte înaintată, şi sunt pensionari de treabă. Adică n-au ieşit să militeze cu steaguri şi pancarte, nu ţipă sus şi tare că ei au muncit, lor li se cuvine, ba chiar se descurcă onorabil. Până când se întâlnesc cu alţi pensionari de aceeaşi vârstă. Şi-atunci dă-i, frate, jelanii peste plângeri şi teorii peste calcule!

Pentru că, vezi tu, am observat o chestie: nu se pot plânge decât dacă au audienţă pe măsură. În nici un caz n-or să mi se plângă mie, care am sprânceana ridicată numai când vine vorba despre pensii. Nici altora ca mine. Nu, ei se vor plânge când vor simţi că-s leat cu persoana cealaltă. Şi pensionar pe pensionar se recunoaşte şi se înţelege.

Ce n-am priceput până acum e în felul următor: nouă ni se cuvine. Nouă trebuie să ni se dea. Noi avem dreptul. Păi, stai, frate, două secunde. Adică cei pensionaţi au numai drepturi, pentru că au muncit o viaţă întreagă. Dacă m-aş trezi să spun că uite, muncesc 8 ore pe zi, şi chiar mi-e greu uneori să mă trezesc, uneori n-am chef, alteori mi se pare că muncesc mai mult decât sunt plătită, la orice replică de genul ăsta, mi se va răspunde prompt: ei, să vezi cum e să te descurci cu o pensie... Urmat de oftatul ăla exemplificator şi de suflet rupător.

Da' tu, dragă pensionarule, care te poţi trezi la orice oră vrea muşchiul tău, dar nu o faci pentru că, de, ai un program de respectat (apropo, de ce se trezesc toţi pensionarii cu noaptea în cap?), care poţi să faci tot ce-ţi pofteşte inimioara, care, atunci când eu mai am încă vreo patru ore de muncă te aşezi lejer în faţa televizorului, cu telecomanda-n braţe şi aştepţi să te fure somnul, tu mai ştii cum era să fii în bocancii mei? Pentru că eu-mi pot închipui cum e să te descurci cu o biată pensie cât salariul meu, şi să mai stai şi degeaba pentru asta.

Sâmbătă a plouat. Rău de tot. Ştiu, pentru că am ajuns acasă ca un şoarece murat. Scuza? Things to do, people to meet. Ei, şi ploua teribil, acasă era uscat şi cald, şi cine ar fi vrut să iasă din casă pe-o vreme ca aia, fără un motiv serios? Nimeni, teoretic. Ei, da' lângă cutiile de Adevărul, ghici ce! Ciotca de pensionari. Îngrămădiţi, sub umbrele, sub cabinele telefonice, îndurând cu stoicism ploaia, doar pentru că ziarul ăla e gratis. Şi mă-ntreb eu aşa: ce s-a întâmplat cu "suntem bolnavi?" Sau stau în ploaie ca dup-aia să se plângă mai abitir? Şi, indubitabil, va veni şi faza cu "mi s-a făcut rău de la atâta stat în picioare". Da' cine te-a pus, frate? Nu era capăt de ţară dacă nu prindeai ziarele într-o zi. Nu cred că lumea s-ar fi întors cu susul în jos, nici că s-ar fi făcut gaură-n cer. Dar e fain să faci colecţie de motive pentru care să te plângi, sau să ai cu ce te mândri amicilor dup-aia: am îndurat o ploaie groaznică, dar pân' la urmă am prins maldărul de ziare!

Mi-e ridicată profund sprânceana. Şi, repet, n-am nimic cu pensionarii. Atât timp cât dau dovadă de maturitatea aia care, zice-se, vine o dată cu vârsta...

26 comentarii:

  1. te-ai legat de pensionari, ai indraznit sa atingi punctu' sensibil al oricarui "umanist" (viitor pensionar) ... ai dat de dreq! :))

    eu rezolv simplu orice plangere din partea lor: cand mi se plange un pensionar il intreb direct daca i-ar conveni sa aiba acum 25 de ani si in conditiile de azi sa-si inceapa viata de adult (job, casa, masa, familie, etc.). inca niciunul n-a zis "DA" ...

    RăspundețiȘtergere
  2. @INTJ - păi, de asta port ochelari de soare; să nu fiu recunoscută:P

    da' şi când o să găseşti unul, să văd cum îi îndeplineşti dorinţa:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, se pare că eu am întâlnit alt gen de pensionari. Nu sunt așa marcată de ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. mie îmi place replica "las' c'ajungi și tu ca noi.." :))

    eu nu îi înțeleg în autobuze. cred e e stabilit un număr minim de pesionari/autobuz, că parcă nu se dau jos niciodată. de la ora 7 până la ora 22 îi vad. unde se duc?! și nu înțeleg de ce sunt cu sutele pe străzi atunci când ninge, e gheață sau sunt 40 de grade afară. ne fac în ciudă? sau de ce stau la coadă la UPC și se plâng că la RDS e mai bine. păi mută-te frate, că de-asta am avut revoluție..
    dar las' că ajung și eu ca ei și o să înțeleg atunci...

    PS: eu personal stau foarte bine la capitolul pesionarii din familia mea, sunt chiar mândră de ei :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ioana - replica aia sună a blestem:))

    am aceeaşi dilemă; or fi plătiţi să stea în autobuz:-?? şi ce tot fac? adică, or face turul complet al oraşului de mai multe ori?

    ăi doi proprii, personali şi din dotare sunt cumsecade; restul însă...

    RăspundețiȘtergere
  6. păi cred că este. mai rău e că îl tot aud. să fie din vina mea faptul că îl aud atât de des?

    turul piețelor, turul economatelor, turul ecumenic, turul policlinicilor, turul parcurilor... și astea au fost doar primele la care m-am gândit. îți inchipui cum e să ai toață ziulica pentru plănuit astfel de excursii? the sky is the limit!!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ioana - cred că-i dai importanţă mai mult decât trebuie;))

    păi, clar e nebunie curată; presupun că au şi listă, cu ce tur vor face azi:))

    RăspundețiȘtergere
  8. sper, că nu știu ce mă fac dac se adeverește :)))

    normal că au. doar nu o să se lase pradă haosului? :))
    ba mai mult, îmi închipui că există două seturi de liste: unele personale, pe familie, sau pe gașcă. unele pe obiective turistice. ca să nu se aglomereze locațiile respective. (sau din contră, să se aglomereze, depinde de model).

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ioana - botox:)))

    muuamăă, câtă organizare; mai ceva ca-n Cosa Nostra:))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. eu sper la ceva mai bun până atunci :D

    clar. au și cluburi, le-am vazut eu :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ioana - şi eu, da' ne limităm la prezent pt moment:P

    şi se serveşte limonadă? iar când vor să go crazy, limonadă cu GHEAŢĂ?:)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  12. @Camelia ... daca zice "DA" am alt set de intrebari (ajutatoare, ca poate a uitat una-alta) care sigur il/o va face sa se razgandeasca.

    ps: aleg sa nu comentez la "ochelari de soare" :P :))

    RăspundețiȘtergere
  13. :)) lasa ca te vad eu pe tine :)) cand o sa fii pensionara =))... daca o sa fii ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Black Angel - în mod sigur pun pe cineva să mă trezească la realitate; plus că-mi voi reciti "memoriile":)))))

    RăspundețiȘtergere
  15. Cum ai reushit intr-un timp atat de scurt sa aduni atata incrancenare??? Ma "incearca" o intrebare (care pur accidental [oare?] suna aproape la fel cu cea pe care o pun barbatzilor care-shi bat "profilactic" nevestele): in tot mormanul asta de categorii de evenimente care te inconjoara nu itzi potzi gasi un "adversar" pe masura??? Lor, "pensionarilor", le intzeleg refularea, pe zi ce trece sunt mai uratzi, mai neputincioshi, conceptul de viitor devine o masea stricata ce doare din ce in ce mai des shi mai tare...dar nu pot intzelege nici sa ma pici cu ceara mecanismul care tzi-a pus tzie, o cameliana pursange, in varful penei mintzii asha ceva...

    P.S. - am citit comentariile... meaaaaaamaaaaa, mi-au venit in minte cuvinte ca: retard... limite... goliciune... yeaw... my GOOOOOOOD!!!
    P.P.S. - :(

    RăspundețiȘtergere
  16. @deus_pax - :)) nu e puţin timp; problema mea cu pensionarii e din vremuri mitologice:)))

    şi tocmai pentru că sunt cameliană pur sânge nu-i voi plânge pe "bieţii pensionari"...

    P.S. - dar nu mă aşteptam la un petrerian să gândească, darămite să mai şi zică asemenea cuvinte:(

    P.P.S. - dublu :(

    RăspundețiȘtergere
  17. @Camelia ... always ready, ca nu-i criza de idei preconcepute sau prostie. da' eu nu mai caut morile de vant: stiu deja din experienta ca ma vor cauta ele pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  18. cu pensionarii gen parintii tai, nu am nimic. isi vad de treaba lor si se bucura de viata recunoscatori pt ceea ce au.
    sunt insa cateva categorii care te pot scoate usor din minti. exemplu:
    cei care te ridica de pa scaunul de autobuz, chiar daca mai sunt locuri libere si chiar daca ei merg doar o statie(de preferinta fara bilet) pentru ca ei au drepturi
    cei care nu au nimic mia bun de facut decat sa plictiseasca omul care le iese in cale, sa se plimbe prin magazine stresand vanzatorii cu intrebari stupide(chiar daca nu cumpara niciodata)
    mai sunt cei care ies afara vara cand sunt 40 de grade la soare, si binenteles cei care nu scapa niciodata ocazia sa se bage intr-o discutie neintrebati pe strada, in ideea lor preconceputa de superioritate.

    RăspundețiȘtergere
  19. @tu26dor - păi, asta zic şi eu:P oare nu se pot face cursuri pentru "educarea pensionarilor"?

    RăspundețiȘtergere
  20. păi nu aș putea să spun, că nu m-au lăsat să intru :D

    și pentru că acum am văzut comentariul tip party pooper: cred că limitele sunt la cei care nu sunt capabili să înțeleagă o glumă.

    încă ceva, mai la modul serios, așa: cred că pensionarii care sunt ținta nemulțumirilor erau așa și când erau mai tineri. nu cred că ne schimbăm modul de a gândi dintr-o dată. sunt tineri în care văd de pe acum vitorul pensionar de genul celui descris.. și cred că cel care și-a văzut de treabă o viață întreagă și și-a păstrat demnitatea nu o să fie niciodată altfel, doar pentru că a atins o anumită vârstă.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Ioana - am putea să ne infiltrăm:))

    în mod clar vârsta nu te poate transforma total; sau doar pe unii, in nici un caz pe toţi... prefer să cred că ajunşi la pensie, sau la o anumită vârstă, vom fi la fel; poate puţin mai deştepţi şi mai acizi; dar atât:)

    RăspundețiȘtergere
  22. am putea. dar ne trebuie un plan bine pus la punct :))

    și eu zic la fel. și am câteva exemple care mă fac destul de optimistă :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. @Ioana - încă vreo câteva zeci de ani, şi primim permis gratuit:)))

    deci se poate:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger