.

miercuri, 22 decembrie 2010

Urma scapă turma

Există un banc pe care mi-am dat interesul să-l înţeleg. Şi sună cam aşa; în engleză, pentru că traducerea chiar nu mai are nici un sens:

Question: What does a lesbian bring on a second date?
Answer: A U-haul.

De aici, confuzie. Pentru că e un banc "de nişă", nici măcar nu te poţi zburli. Nici discriminare nu poţi să zici că e, pentru că, dacă stai şi analizezi, şi pritoceşti bine de tot ideea, te mai scarpini vreo două minute-n cap şi te-nvârţi de trei ori în jurul propriei axe, tinzi să zici că aşa e.

Că cică femeile tot femei rămân, oricine ar sta lângă ele. Şi că, oricât de independente vor vrea să pară, tot la afecţiune se pricep cel mai bine. Dat, cerut, împărţit, împrăştiat în stânga şi-n dreapta; în orice formă, în orice dimensiuni şi-n orice recipiente.

Da' nu pot să nu îmi ridic sprânceana. Să mă explic: se porneşte de la premiza că femeile vor stabilitate, orice ar fi; aşa că, dacă pui o femeie lângă o altă femeie, deja e dorinţă dublă de stabilitate, deci nu mai contează nimic altceva. Îşi vor închiria maşina şi clar, în doi timpi şi trei mişcări se vor muta împreună; vor împărţi factura la lumină, vor alege împreună lenjeria de pat şi nu se vor bate pe mouse. Pentru că dacă pui două femei una lângă alta clar ţipă nevoia de stabilitate-n ele.

Păi, stai aşa, că nu-i chiar aşa. Adică, mi se pare generalizare crasă. N-ar trebui să se pornească de la premiza că nu suntem toţi la fel? N-ar trebui să menţinem ideea că suntem diferiţi, şi facem toate chestiile independent de "aparteneţa" la un grup? Faza cu mutatul e ca şi cum ai spune că doi bărbaţi gay clar vor construi cazemate împreună; sau că un bărbat şi-o femeie vor avea drept unic scop procreerea. Sunt nedumerită.

Da, femeile sunt sensibile; da, femeile se leagă mai uşor una de cealaltă; da, clar sunt pe aceeaşi lungime de undă. Da' asta nu înseamnă că primul lucru la care se vor gândi la prima întâlnire e în ce culoare să revopsească dormitorul comun. Că există şi persoane din astea, indubitabil. Că există altele care cred că sunt într-o relaţie cu tine doar dacă le zâmbeşti frumos, la fel de adevărat. Dar nu totul se limitează la "te-am văzut, te-am plăcut, hai să ne construim cuib". Din punctul meu de vedere.

E aceeaşi generalizare care funcţionează şi pentru parada gay; şi pentru imaginea aia distorsionată pe care o au unii despre travesti; ba chiar o să mă arunc şi-o să spun că e cam aceeaşi chestie cu a avea o anumită impresie despre preoţii catolici, doar pentru că unii dintre ei au fost ceva mai mediatizaţi decât majoritatea.

Morala? E splendidă, dar lipseşte cu desăvârşire. M-am săturat de generalizări. Mi-au ajuns până undeva, aproape de gât. Şi nu m-ar deranja atât de tare dacă s-ar preciza "de obicei"; sau "de cele mai multe ori"; sau "în cele mai multe cazuri". Atunci ar fi, cât de cât, digerabilă toată povestea. Da' vezi tu, că deja sunt prea multe cuvinte, şi pe unii îi doare gura să le spună şi pe alea. Alea care ar schimba totul; care ar rupe ideea de turmă. Care te-ar face, probabil, să te simţi special.

22 comentarii:

  1. eh, aș zice că în general bancurile generalizeză :-) pe ele chiar nu putem să ne supărăm :D
    și ce ar fi o lume fără generalizări? haos pentru unii, plictiseală pentru alții :)))

    mie nu mi se par ok nici "de cele mai multe ori", "de obicei", sau "în cele mai multe cazuri". ba chiar mă enervează mai rău. își scuză ideile; par mai intelectuali; jignesc mai voalat; și cel mai rău, își câștigă un fel de legitimitate. deci nu :D

    RăspundețiȘtergere
  2. se spune ca "nu iasa fum fara foc" ... da' unii oameni n-au chiulit de la orele de chimie, invatand ca exista si exceptii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ioana - poate - poate ar fi mai bine:P

    în momentul în care te regăseşti în partea aia exclusă de "de obicei", nu cred că mai ai de ce să te simţi jignită. zic şi eu:P

    RăspundețiȘtergere
  4. @INTJ - :)) ciudat; eu asta am învăţat-o la matematică:))

    RăspundețiȘtergere
  5. tocmai de-asta îl urăsc pe "de obicei". ne face să ne simțim bine cu noi înșine pentru că ne exclude și uităm să mergem mai departe și să întrebăm: da' tu, de fapt câte cazuri cunoști? de unde obții "de obiceiul" ăla?

    da' așa sunt eu, mai agitată. mai ales pe subiectul generalizărilor. dacă vrei să mă scoți din sărite, lovește-mă cu el în cap și ai efect garantat :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ioana - păi, nu; că atunci se aprinde beculeţul, şi-ncepe tărăşenia cu "da' de ce generalizezi, dacă habar n-ai despre ce vorbeşti?":P

    Bum, bang! generalizarea a lovit. Acu' faci ca diavolul tazmanian?:D

    RăspundețiȘtergere
  7. tocmai. dar scurtăturile astea care nu îmi plac mie sunt făcute ca să ocolească beculețul ăla :-)

    hmm... deocamdată nu :D ascult cel mai bun album, cea mai frumoasă muzică. care trebuie să placă oricui, așa, în general, așa că sunt zen.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ioana - sunt făcute, dar asta nu înseamnă că funcţionează mereu:P

    ce album? ce muzică?:D

    RăspundețiȘtergere
  9. and thank the flying spaghetti monster for that :P

    Protection, Massive Attack :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ioana - thaaankss, flying spaghetti mooonssteerrr:)))

    n-am prea ascultat massive attack, ce-i drept; vreo două melodii, şi-atât:P

    RăspundețiȘtergere
  11. :D

    dacă sunt cele potrivite, e destul.. ;)
    http://www.youtube.com/watch?v=q-NkwyoNRhg
    http://www.youtube.com/watch?v=Epgo8ixX6Wo

    RăspundețiȘtergere
  12. great :D
    și pentru că azi e sărbătoare mare, apare și a treia. ofertă foarte specială :D
    același album: http://www.youtube.com/watch?v=k9xb3BR6KuY

    Happy Festivus!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Festivus, pe 23 decembrie! :D

    RăspundețiȘtergere
  14. @Ioana - daa....:-?? mai avem câteva zile şi scăpăm de 2010?:-??

    RăspundețiȘtergere
  15. așa vorbește lumea... dar mie mi-a placut 2010. a fost.... rotund. păcat că se termină :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @Ioana - hmmm...slavă divinităţii că se termină;)) din punctul meu de vedere, bineînţeles:P

    RăspundețiȘtergere
  17. vezi cum țin astrele cu tine? vrei să se termine, se termină. nu stăm la discuții că poate nu știu cui i-a plăcut și ar mai vrea :))

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ioana - daa, clar karma mea începe să strălucească:))

    RăspundețiȘtergere
  19. ha! deci karma ta e ce dădeau ăștia la știri drept lumini neidentificate deasupra orașului!

    RăspundețiȘtergere
  20. @IOana - şşştt! Nu mai spune; lasă-i să creadă încă în OZN-uri:)))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger