.

duminică, 11 aprilie 2010

Companie de fiţe

Am trecut ieri pe la un pet-shop. Nu ca să cumpăr ceva, doar ca să stau, cu o faţă puţin cam tâmpă, în faţa cuştilor cu căţei, pisici şi iepuraşi. Să mă amuz când cască un căţel, când bea apă cu paiul iepurele ăla drăguţ, cu o ureche pleoştită, când se-ntinde leneş mâţa aia botoasă, cu limba roz şi pernuţe pufoase. Dacă aş putea, i-aş lua pe toţi acasă, mi-aş transforma casa în junglă şi am trăi fericiţi, pisica citindu-i papagalului şi iepurele călărind pe câine. Dar nu se poate, pentru că n-am nici spaţiu, nici destul timp pentru toţi, şi s-ar putea să trebuiască să vânăm ca să hrănim întrega "familie".

Îmi plac pet-shop-urile. Sunt curate, îmbietoare şi prietenoase. Când am văzut, în schimb, că un pui de Golden Retriever e aproape 8 milioane - lei vechi,încă nu vorbesc în lei noi - mi-a picat faţa. Mi se pare cam mult pentru un căţel care are, la fel ca oricare altul, patru labe, două urechi şi-un bot. Da, mai are şi pedigree, dar sângele albastru nu mă impresionează. Nu-mi pasă nici că e de familie bună, nici că are părinţi campioni, nici că, probabil, pricepe "aport" în mai multe limbi. Pentru mine câine e ăla care dă din coadă, latră ca prostul la lună şi se enervează teribil când vede o pisică. Şi asta fac toţi, indiferent de rasă. Nu mănâncă cu furculiţa, sare pe tine fericit că te vede, suferi cumplit când moare. Un câine e mai mult decât o "marfă" căreia să-i stabileşti preţul în funcţie de origine. Îl iei ca să-l iubeşti, nu ca să-i pui etichetă cu cât l-ai cumpărat şi câţi bani dai pe întreţinerea lui. Când adopţi un copil, nu dai bani pe el; de ce să plăteşti pentru un câine?

Există câteva adăposturi unde zeci de animăluţe aşteaptă să fie adoptate. Da, nu sunt de rasă, da, n-au pedigree, da, poate că n-au blana lucioasă pentru că n-au avut în fiecare zi de mâncare. Sunt speriate, dornice de o mângâiere, ahtiate după afecţiune. De ce să dai bani pe un câine, când poţi să-l iei gratis, şi să-l mai şi salvezi, poate, de eutanasiere? O să te iubească la fel de mult, o să te trezească cu acelaşi bot umed, o să latre pentru că are chef să latre, şi n-o să priceapă că tu vrei să dormi, nu să ieşi la plimbare.

Am ajuns la stadiul de atât de multe fiţe încât pe lângă maşină, haine şi parfumuri, până şi animalul de companie trebuie să fie "de firmă"?

Mai mult decât replica "cum să-mi iau maidanez? Eu vreau câine de rasă" mă stresează situaţia următoare. Nu, nu mă stresează, mă face să văd roşu, să vreau sânge: îţi iei un câine de rasă. Nu-l iei nici ca să-l duci la expoziţii, nici ca să păstrezi linia de sânge. Şi n-ai chef să te legi la cap cu pui, nici să-l duci la montă, nici să-l castrezi, aşa că-l laşi să-şi facă de cap cu "maidanezele". Şi-apoi te-torci frumos, în apartamentul tău mobilat, cu câinele tău de rasă, şi te doare-n fund că, din cauza ta şi a ignoranţei, şi a prostiei, şi a nesimţirii tale căţeaua aia o să facă pui, care poate or să moară de foame, sau poate or să fie înecaţi de persoane la fel de ignorante ca şi tine, sau poate or să ajungă la ecarisaj, pentru că vezi tu, dragă, maidanezii reprezintă o problemă pentru societatea civilizată în care trăim.

Şi cum poţi tu să spui că urăşti maidanezii, şi că ar trebui omorâţi, când şi din cauza ta există câini fără adăpost, şi nu faci decât să dai cu piciorul în ei pe stradă să nu-ţi îmbolnăvească "pedigree-ul", şi nu-ţi rupi din hamburger să-l hrăneşti pe ăla care nu ştie ce-i aia carne, ştie doar cum miroase şi că trebuie să fie tare bună.

Şi cum poţi să te baţi cu pumnul în piept că eşti om, pentru că ai un loc de muncă şi donezi 2 la sută la orfelinate, şi cum poţi să mai mergi pe stradă şi să spui că iubeşti animalele când îl iubeşti doar pe al tău, şi ăla doar pentru că e de viţă nobilă?

Dar clar eu sunt aia care are o problemă. O să mă uit în continuare la pet-shop-uri dar, când îmi voi lua un câine, nu o să-l iau pentru că are certificat de naştere, ci pentru că, după ce s-a născut, probabil ar fi murit de foame fără mine.

14 comentarii:

  1. hmm, stiu ce spui... cainele meu e o corcitura superba :)) si nu l-as da pe 1.000 de pui cu pedigree... e drept, astia de rasa se dreseaza mai usor, dar mie tocmai incapatanarea mi-e draga la animale :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul trecut pe timpul asta umblam innebunita prin pet shop'uri ca sa ii iau prietenei mele o pisicutza alba sau neagra; si-o dorea de cand era copila si fiind majoratul ei am spus ca se poate face un efort. Am pus bani cu 2 prietene dar dupa o raita prin magazine am constatat ca cele 4 milioane ale noastre erau suficiente doar pt a-i cumpara animalutzului o cutie de nisip si un castronel pt mancare...nu mi-a venit sa cred ca o pisica costa si 15 milioane! Am zis ca pt suma aia ar trebui sa gateasca, sa-mi dea exemenele si sa aiba grija de casa...am cautat pe net si am gasit pisici care ajungeau si la 1000 de euro ( "bucata")...imi venea sa plang de ciuda... pana la urma i-am luat o pisicutza mica alba, adusa de la tzara de catre o prietena...si a fost mai dulce si mai frumoasa decat toate chestiile alea pufoase de pe net...

    RăspundețiȘtergere
  3. minunat:) te inteleg perfect! ce daca mi-am "gresit" cainii maidanezi mai rai decat ar fi trebuit, sunt fericiti cand ma vad si pot sa-mi roada adidasii cu aceeasi pasiune ca nu stiu ce rasa de nepronuntat ;))...sau aia nu rod adidasi...ca fac rasa de ras?!

    RăspundețiȘtergere
  4. perfect de acord cu tine...dar astia sunt romanii, eu am mai spus, i-as lua, i-as aduna in piata revolutiei de ex, i-as ingradi, as da drumul la vreo 10 elicoptere sa toarne kerosen peste ei si le-as da foc...simplu, nu?

    cred ca , in momentul de fata suntem natia cea mai proasta din lume, cea mai idioata posibila...am adus marlanismul socila la un asemenea nivel incat nu mai avem identitate...doar fitze;

    RăspundețiȘtergere
  5. cainii "de firma" sunt cu adevarat frumosi.
    desi eu urasc cainii si nu mi-as lua niciodata unul. cainii chiar sunt aiurea. cunosc o cucoana care are 3 ghioarle si ma capiat ma cert cu ea de fiecare data cand ies in parc. poate eu urasc cainii si pt ca am avut numai experiente neplacute cu ei.:).
    totusi. daca mi-ar fi placut,si as fi avut bani tot nu as fi dat 8 milioane mai mutl sau mai putin!>!.. hello..unii mor de foame..si eu sa dau 8 mil p o javra. doamne. orqm am eu un prieten care isi strange bani ca sa isi ia cane de rasa. o porcarie:-j.

    te-am pupat.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mihaela ( Catwoman) - eu am renuntat la faza cu dresatul, dar nu cred ca un caine de rasa m-ar fi putut iubi mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  7. @chocolatfollie - yups, chiar daca nu e pufoasa, tot pisica e. si cei carora le plac pisicile, le plac pentru cum sunt ele, nu pentru cum arata:D

    RăspundețiȘtergere
  8. @djhallou - presupun ca daca sunt "de rasa" vin si cu manierele la pachet:))

    RăspundețiȘtergere
  9. @filotas - sa nu generalizam...nu cred ca tine de romani, cat de oameni in general. adica, si noi suntem aceeasi natie; cred ca tine mai mult de nivelul de cultura si de educatie, decat de natie in sine.
    si nu cred nici in invinovatirea unei rase intregi pentru idiotenia care exista in unele specimene.

    RăspundețiȘtergere
  10. @killer - mie-mi plac atat cainii, cat si pisicile. numai ca, vorba ta, nu inteleg de ce sa dau atatia bani, cand altii sufera de foame:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. Descopar ca iti plac animalele la fel de mult pe cat imi plac mie. Ai mare dreptate in tot ce ai scris, pacat ca nu toti inteleg acest aspect.
    Eu sunt mandra posesoare a unei pufoase si iubitoare maidaneze de 11 ani(pisica).

    RăspundețiȘtergere
  12. @camelia - pai la dresat am renuntat si eu, demult, de fapt, sincera sa fiu, cred ca ne-a dresat el pe toti din casa :) iar de iubit, nici nu discut! era un banc, la un moment dat, cica sa-ti inchizi nevasta si cainele in portbagajul masinii si, cand le dai drumul dupa cateva ore, sa vezi care se bucura mai mult :) bine, bancul e tampit, recunoc, dar e drept ca nimeni nu se bucura mai sincer sa te vada decat un caine:)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Mihaela ( Catwoman) - bancul il stiam si eu, dar ma amuza de fiecare data:P

    RăspundețiȘtergere
  14. @Iulia - sa-ti traiasca:) eu am...multe:)) 3, de fapt:D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger