.

marți, 19 octombrie 2010

Lights, camera, action!

Îmi plac filmele. Drame, thrillere, musical, comedii, de orice fel; amestecate, psihopate, chinuite sau chinuitoare. Nu, nu mă uit la filme "inteligente" gen Tarkovski, pentru simplul motiv că mi se par puţin cam trase de păr în inteligenţa lor. Dar am văzut multe filme, multe; zeci, sute, mii de filme au trecut aproape de retina mea. Tot ce înseamnă Jean Claude VanDamme şi Stalonne în fragedă copilărie, alese pe gustul masculin a lu' taică-meu; TCM-ul devorat cu religiozitate, în timp ce ai mei căscau de plictiseală; chestii sângeroase care mă lăsau stăpână pe telecomandă pentru că stomacul sensibil al celorlaţi "privitori" nu suporta atâta violenţă; filme "de familie", filme de Oscar, filme de Palme D'or, filme cu buget redus, filme de care n-a auzit multă lume, mă rog, filme peste filme. Dacă aud de ceva care pare a fi bun, caut; nu pot scăpa ocazia de vedea ceva, şi încă ceva, şi dup-aia alt ceva care să mă atingă în orice fel.

În schimb am o problemă. Una mare de tot; o rană mai veche, redeschisă aseară. Filmele cu tematică gay. Şi-am văzut filme bune, bune de tot. Iubitorii de dramă ar bate mulţumiţi din pălmiţe, ar zâmbi satisfăcuţi pentru că au plâns destul la sfârşitul filmului. De ce mi se zburleşte codiţa? Păi, simplu: filmele cu tematică gay, pentru a fi digerate de public, trebuie să implice obligatoriu ori o sinucidere din dragoste şi pasiune, ori o moarte tragică, de cele mai multe ori în urma contaminării cu Hiv; dacă nu se pune problema contaminării graţie promiscuităţii, atunci în mod clar a fost vorba de un ac infectat pentru că da, toate persoanele gay consumă droguri; dacă nu e asta, atunci sigur şi-o ia pentru că s-a dat la cine nu trebuie, şi a călcat pe bătături persoanele nepotrivite; dacă nu e nici asta, atunci mergem pe pedofilie, sado-maso, violenţă "conjugală". Orice pentru a smulge, pe lângă un set complet de lacrimi, şi o doză de indignare: uite ce pot face "oamenii ăştia"! Uite cum sunt toţi. De asta ne ferim de ei, de asta nu-i acceptăm, ştim noi ce ştim; dacă până şi-n filme sunt prezentaţi aşa, apoi aşa trebuie să fie cu toţii.

Da, ştiu, drama impresionează; drama aduce spectatorii pe scaun la cinematograf şi vinde bilete. Da' pe bune acu dacă nu e deja previzibil. La începutul filmului, deja pot începe să fac pariuri despre cine e cel care a tras firul ăl scurt, care va fi nefericitul de va muri până la sfârşit, cine pe cine va chinui fizic, psihic sau ambele variante.

Monster - caz real; da' nu vezi prea multe gagici începând să omoare în stânga şi-n dreapta doar pentru că au suferit o decepţie. Şi da, în majoritatea filmelor orientarea sexuală se explică cu un abuz din copilărie. Pe bune? Muaaamă, ce tare. Deci la câte persoane gay sunt, imaginaţi-vă câţi abuzatori; puşcăriile ar trebui să fie pline ochi, să dea pe dinafară de atâtea abuzuri. Altă parte e aia cu "men haters"; că cică în mod clar urăşti bărbaţii, dacă eşti femeie şi-ţi plac femeile. Nu, pe bune, chiar aşa? Deci există aşa, o bucată considerabilă de populaţie feminină care urăşte iremediabil bărbaţii şi, în consecinţă, se apucă să defrişeze populaţia masculină; în ritmul ăsta, bărbaţii vor fi dispărând în curând. Îmi pare rău pentru voi, da' dacă filmul zice, în mod clar trebuie să fie adevărat.

Boys don't cry - trangender, omorât ca să ştie el de altă dată. Loving Annabelle - corupere de minori, pentru că a fost mai presus de raţiune dorinţa fizică din ambele personaje. Lost and Delirious - suicid din cauză de dragoste rănită, pentru că, vezi tu, oprobiul public era mai mult decât putea duce unul dintre pioni; şi integrarea în societate, şi "normalitatea" schiţată de aşteptările părinţilor merita o moarte emfatică. Brokeback mountain - unul dintre ei moare; de-a lungul anilor chiar a fost aşa, de-a dreptul imposibil să găsească o modalitate de a fi împreună mai mult de câteva zile pe an pentru că, repetăm, societatea nu acceptă şi dacă nu-şi ridică societatea pălăria în faţa ta, eşti un nimeni. If these walls could talk 2 - dacă eşti gay, în mod sigur la bătrâneţe vei ajunge singur, şi părăsit, şi nici măcar la înmormantare nu vei putea plânge atât cât ai nevoie, pentru că nu se pupă relaţia de "prietenie" pe care ai avut-o de-a lungul decadelor cu durerea aia de te rupe; aşa că trebuie să te ascunzi, măcar de faţadă. Lista poate continua liniştită.

Şi-acu', spuneţi-mi voi, băieţei şi fetiţe, chiar nu se poate face un film "de tematică" fără să faci zdrenţe personajul? Încep să fac asocierea cu filmele cu Mel Gibson, în care de fiecare dată el e ăl bulit, terminat, chinuit; că scapă sau nu, asta contează mai puţin. Dar, de fiecare dată, el e ăl de suferă cumplit până a-şi atinge scopul. Vreau şi eu un film care să nu se termine cu "aşa îi trebuia, aşa păţeşti dacă eşti ca ei". Un film mai puţin moralizator şi mai mult aproape de realitate. Se poate?

44 comentarii:

  1. Incearca si comedii romantice, for a change, macar nu moare nimeni :D. Imagine me and you, Saving face etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. hmm, poate ar trebui sa vezi: Pok-poong-jeon-ya (2010) (http://www.imdb.com/title/tt1670690/) ... mai usor de gasit pe net ca "Lovers Vanished". ok, e film coreean ... altceva decat cliseele americane.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai facut pofta sa ma uit la filme. De-alea normale, calme, caldute, de vazut la gura sobei. Sau seriale tip csi sau poirot, sau mentalistul sau.... house, sau altele de acest gen. Nu ma uit la filme cu gay pentru ca e clar ca nu pot arata totul, in ansamblu. Decupeaza o scena dintr-o viata si-o folosesc ca generalizare. Si noi facem la fel, gandim la fel. Sunt prea, cum ai zis? psihologice pentru mine. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut si eu cateva filme din astea, ca "Monster", de exemplu, mai era unul cu Al Pacino, destul de tare... Inclin sa-ti dau dreptate in ce spui. Doar ca mie nu-mi plac, filmele de acest gen. Nu pentru ca as avea ceva impotriva lor, ci pus si simplu nu-mi plac. Punct.

    RăspundețiȘtergere
  5. :-) :-) :-)

    Da, ai dreptate, sunt câteva "fixuri" ale scenaristilor (era si o gluma pe chestia asta la un moment dat, ceva gen "daca un geam e aratat cu insistenta intr-o scena, cu siguranta va trece cineva prin el mai devreme sau mai târziu", sau "paturile in America sunt in forma de L, pe el il acopera pâna sub buric, pe ea pâna peste sâni") si nu cred ca e vorba numai de cele cu tematica gay sau doar de Mel Gibson. Ca si Michael Douglas e mereu agresat de femei sau de mediu...

    Eu ti-as recomanda "Taking Chance". Sau "The messenger". Poate ca sunt cam moralizatoare, poate ca nu sunt chiar realitatea intruchipata, dar cel ptin nu sunt o apa si-un pamânt, sunt niste filme foarte bune construite pe subiecte relativ banale.

    La filme gay nu prea ma uit. Decât daca e cu niste "ele" :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Măi,eu nu am văzut,dar am auzit de filmul Brokeback Mountain,care vorbeşte despre dragostea dintre 2 bărbaţi,şi am impresia că dacă cel puţin nu are happy end (repet,nu ştiu) cel puţin nu distruge personajele.Try it,şi eu vreau să-l văd zilele astea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place mult stilul tau de a scrie! Ma regasesc in multe dintre cuvintele tale... Te-am adaugat la mine in lista de bloguri!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Eclipse - :)) le-am văzut şi pe alea; da' în principiu comediile romantice nu-s tocmai genul meu:P

    RăspundețiȘtergere
  9. @INTJ - o să-l încerc; da' nu promit nimic...asiaticii sunt cam statici pt mine:-??

    RăspundețiȘtergere
  10. @QED - daps, clar prezintă doar o bucată decupată, şi asta nu e tocmai ok; eu am trecut pe thrillere:))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Teo Negura - păi, aici e cu şustă; adică, depinde şi de preferinţe. în mod clar nu mă pot zburli pt că nu ai o afinitate pt ele:P

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dragos FRD - waa...filme cu soldaţi:P pe primul l-am luat:P

    cât despre filmele gay, i-a take o look şi zi-mi despre tipare; poate că doar eu am o problemă:))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Cristina - păi, l-am văzut; depinde ce înţelegi prin "distrus". mie mi se pare că îi distruge destul de tare...

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Cami :-) pai nu cred ca exista film cu gay care sa se termine cu "si au trait fericiti pana la adanci batraneti"....s-ar impotrivi biserica (pe asta am bagat-o ca stiu ca-ti place :-) ). Oamenii astia trebuie aratati musai ca depravati si impotriva normalului.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dragos FRD - există, doar dacă se încadrează în categoria de "comedie romantică" despre care spunea Eclipse. Dar ca să fie "vizibile", ca să sar în cohi, clar trebuie să fie multă, multă dramă:-l

    :))da, biserica... ce ne-am face fără ea?:P despre gay vs religie cred că am putea discuta ore-n şir; doar de dragul de a vorbi, pentru că, până la urmă, nu ştiu dacă putem schimba ceva doar cu cuvinte:-??

    RăspundețiȘtergere
  16. poi fii mai selectiva, un film e un film, cu scenariu bun sau rau, regizor creativ sau batut in cap, etc... eu niciodata nu am ales filmele in functzie de gen ori categorie sau orice altceva, dar citindu-tzi postul mi-au venit in minte cel putin 4...5 filme GENIALE in care ... greu de explicat intr-un comment, tematica gay??? greu de spus... in momentul in care le-am vizionat subiectul shi jocul actorilor m-au acaparat atat de mult incat faptul ca personajul principal era gay facea parte din "white noise"-ul de naturaletze din background

    P.S. - citat din "Inception": "vreau sa te fac sa te gandeshti la elefantzi shi-tzi zic: nu te gandi la elefantzi"
    P.P.S. - asha-i???

    RăspundețiȘtergere
  17. @deus_pax - crede-mă că selectez dintre selecţii:P şi în momentul în care n-am mai auzit de un film bun, am trecut pe căutat pe categorii:))

    P.S. - ştiam faza:P
    P.P.S. - dar da, m-ai făcut să mă gândesc la elefanţi:)))

    RăspundețiȘtergere
  18. in cazul asta ehhhh.... o sa-ti selectez eu cate ceva, shtii, pe planeta mea am catziva pitici specialishti in selectzii...

    P.S. :P

    RăspundețiȘtergere
  19. aaaaaaaa, cat despre elefantzi, ei sunt reprezentatzi in postul tau de "filmele cu tematica gay"... filmele cu tematica gay sunt produse de heterosexuali ce au mari indoieli asupra propriei lor identitatzi sexuale, indoieli inecate in ura greu de disimulat,so la ce te ashteptzi???...

    P.S. asha-i ca ai crezut ca am luat-o razna aducand vorba out of blue despre elefantzi???:)))) :P :P :P

    RăspundețiȘtergere
  20. @deus_pax - ia sa vedem cu ce ma poti surprinde, si n-am vazut deja:)

    :))ok, explicaţia e plauzibilă; deci să iertăm bieţii producători "in the closet" pentru că torturează personajele gay şi, împlicit, elefanţii?

    P.S. - nope:D :P:P:P

    RăspundețiȘtergere
  21. poi, sigur l-ai vazut, dar clar itzi contrazice postul, deshi filmul abunda de "elefantzi" (shi nu ma refer doar la tematica gay) povestea filmului, povestea personajelor, povestea regizorului te obliga macar pe toata durata filmului la recalibrarea principiilor existentziale proprii, pentru ca... ei da, filmul are COERENTZA...
    http://www.cinemagia.ro/trailer/infamous-scandalos-591/

    P.S. :-w

    RăspundețiȘtergere
  22. @deus_pax - :)) io-te că nu l-am văzut:P
    da' nici nu-l găsesc:(

    P.S. - :((

    RăspundețiȘtergere
  23. ehhhhhhh, nu pot sa pun aici link-u' (ca da rau in cautari pe urma)... da-mi un mail (pe yahoo) shi-tzi dau un replay...

    P.S. :-w

    RăspundețiȘtergere
  24. @deus_pax - hmmm... şterg periodic mail-urile şi aşa îmi dispar multe adrese:(
    da link si nu-l public:-?? sau trimite-mi-l pe contact:-??

    RăspundețiȘtergere
  25. potzi incerca sa vezi shi versiunea de oscar ( Capote - realizat in 2005)

    P.S. in cazul asta o sa te mai surprind cu cateva titluri de film cu shi despre ... elefantzi :P :P :P

    P.P.S. - :D

    RăspundețiȘtergere
  26. @deus_pax - şi, evident, nici pe ăsta nu-l găsesc într-o variantă "downloadabilă" :-l

    P.S. - de-abia aştept, da' să fie şi găsibile:((((

    P.S.S.- :(

    RăspundețiȘtergere
  27. poi... nu ai primit link-urile???

    P.S. :-w

    RăspundețiȘtergere
  28. btw, ca tot vorbim de "elefantzi" sa descoperim un pic shi "maimutzele" ca versiune upgradata a libertatzii de a fii exact ce vrem sa fim, mai mult, masura a cat ne permitem sa ne comportam ca atare inotand in asemenea "ape tulburi" shi aici ash puncta K-Pax unde Kevin Spacey face...hmmmmm, greu de spus ce face, dar sigur ma intzelegi, pentru ca acest film mi se pare absolut imposibil sa-l fi ratat...

    P.S. - :D

    RăspundețiȘtergere
  29. @deus_pax - le-am primit/văzut link-urile în dimineaţa asta, adică acum:P mulţumesc frumos:)

    şi k-pax l-am ratat, dar îl iau ca temă de casă;)

    P.S. - în ritmul ăsta tre' să-mi mai iau un hard:)) da' mai zi:P

    P.P.S. - :D

    RăspundețiȘtergere
  30. waaaaaaaaa, mi-ai zis multzumesc fruumooooos :)))) sa shtii ca daq mai imi zici asha ceva itzi zic shi io "mi-a facut placere" :)))) shi uite-asha se poate pune capat unei prietenii care promitea suspect de mult :)))) de data asta te iert :))))

    P.S. :P :P :P

    RăspundețiȘtergere
  31. @deus_pax - :)) să-neţleg că ai un dinte împotriva mulţumirilor, sau doar a "mulţumesc frumos-ului"?

    and again: iartă-mă, părinte, căci am păcătuit;))

    P.S. - :-s

    RăspundețiȘtergere
  32. un dinte??? shase danturi de-ash avea pe toate le-ash trimite pe campul de lupta impotriva tuturor multzumeshtilor intre prieteni, shi daq tot elucubrez "literar" asha cum "se scot ochii" facand o paralela am putea moraliza un pic imaginandu-ne un copil suparatzel, cu okii tzintitzi in jos la mainile ce se joaca nervos cu marginea bluzitzei si pe parintele ce-l cearta cu degetul aratator - "sa nu mai zici niciodata multzumesc ca-i rushine, ne-ai auzit tu cumva spunand asha ceva in casa asta??? sa nu te mai prind ca aduci acasa obiceiurile proaste invatzate la gredinitza!!!" :)))) caci nu-i asha, un multzumesc frumos de cele mai multe ori inseamna-un dinte scos (dintele de care vorbeai dealtfel) :)))

    P.S. - hehehe ce-mi place can' o iau razna!!! :P:P:P

    RăspundețiȘtergere
  33. @deus_pax - :)) am înţeles, să trăiţi! da' săru' mâna pot să spun?:P

    P.S. - waaa...suntem într-un fel prieteni:)

    P.P.S. - :D

    RăspundețiȘtergere
  34. P.S. sar'm'na po' sa zici ca shi io tz'am zis, ca daca nu ziceam mai ziceam, da' daq'am zis, nu po' sa zici ca nu tz'am zis!!!

    P.P.S. - eh... kind of... cum sa-ti zic, pentru prietenie o conditzie necesara (dar nu shi suficienta) este reprezentata de ritualul cafelei de dimineatza pe balcon in care in incercarea de imbunare a nervoshilor zei ai prieteniei vor trebui arse ca ofranda o multzime de tzigari... :D

    P.P.P.S. :P

    RăspundețiȘtergere
  35. @deus_pax - ok, atunci la "săru' mâna" rămânem;)

    P.S. - :)) păi, cafea este, ţigări la greu, cu balconul e mai dificil, că n-am:P

    P.P.S. - :D

    RăspundețiȘtergere
  36. poi merge shi in bucatarie, da' am intzeles ca efectul este muuuuuuult diminuat:))) probabil ca bucataria actzioneaza ca o cushca a lui Faraday in versiunea pentru fum, acesta neridicandu-se eficient spre ceruri:))))

    P.S. :D

    RăspundețiȘtergere
  37. @deus_pax - hmm...pentru scopuri din acestea nobile, folosesc doar camera proprie şi personală; crezi că se mai ridică la cer dacă iese pe geam întâi, şi exclud bucătăria?
    :D

    RăspundețiȘtergere
  38. da, bineintzeles ca merge, mai ales daq o faci din suflet, cu sarg shi patima!!! (mmmmmmmm ce bine-i cateodata sa tragi cu patima-o tzigara)
    P.S. :)))

    RăspundețiȘtergere
  39. @deus_pax - waaa...întotdeauna doar cu sârg şi patimă, altminteri o iroseşti degeaba:)))

    RăspundețiȘtergere
  40. poi atuncea hai sa fumam calumetu' preteniei, iara dushmanii tai sunt shi dushmanii mei precum cei dragi tzie aproape inimii mele vor fi!!!

    gata, suntem prieteni oficial!!! (ishi zise el tragand un fum adaaaaaaaaanc)...

    P.S. ;;)

    RăspundețiȘtergere
  41. @deus_pax - întăresc acestea printr-un fum adânc, direct în plămâni. Hoghw!

    P.S. - ;))

    RăspundețiȘtergere
  42. azi totzi m-au intrebat de ce zambesc ushor cand imi aprind tzigara... :)) shi totzi, dar absolut totzi au fost de acord ca petre cel concret a intrat intr-o criza de evazivitate, poi nici o motivatzie din cate aveam la mine n-ar fi raspuns suficient, ca vezi mata, nu era orice fel de zambet... era.... ashaaaa... hmmmmm

    P.S. da-mi calumetu' ala sa mai trag un fum, ia zi-mi, vazu-shi K-Pax???

    P.P.S. :P

    RăspundețiȘtergere
  43. @deus_pax - poi, lasă-i în neştiinţă; e mai funny:P

    P.S. - ia calumetu':P acu' văd k-pax:d

    P.P.S. - :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger