.

miercuri, 6 octombrie 2010

...să arunce primul piatra

Am auzit o discuţie; una foarte serioasă, în care lumea îşi dădea cu părerea despre cum se duc banii dintr-un salariu pe vicii. Una cu un deget întins acuzator asupra persoanelor care, din ce câştigă într-o lună, îşi cumpără - pe lângă alte chestii - ţigări, ba chiar mai au tupeul să-şi mai ia şi o bere, o sticlă de vin sau un coniac. Că cică alea-s vicii, şi cum îţi permiţi să arunci banii pe fereastră, pentru nişte vicii. Banii daţi pe ţigări, sunt bani arşi, cei daţi pe-o sticlă de vin sunt pierduţi din start. Sprânceana mea de fumător de profesie s-a ridicat instantaneu. S-a încăpăţânat să rămână acolo, cu toate că m-am chinuit s-o aduc în poziţia iniţială.

Adică, de ce se chinuie unii să moară de grija altora? Chiar n-ai altceva mai bun de făcut decât să-mi calculezi mie bugetul pentru a trage concluzia că salariul meu se duce pe vicii? Păi, frate, după o lună, după ce scot tot ce am pe card, pot să mă duc şi să-i arunc în Dunăre, fără să te isterizezi. Aşa, că-mi cumpăr ţigări, ţi se zburlesc toate cele şi te gândeşti aşa, că ar fi fain să-mi acuzi viciul, plăcerea, modul de viaţă.

Păi, să ne înţelegem. Cică a fuma e un viciu. Da' de ce? Cine a hotărât chestia asta? Cine s-a trezit aşa, dis de dimineaţă şi a decretat că fumatul nu e bun, deci trebuie să aruncăm un ochi rău celor care o fac, ba chiar să ne băgăm cu bocancii în viaţa lor, să-i tragem de mânecă, să le arătăm că nu merg pe calea cea dreaptă şi să-i aducem aşa, în rând cu lumea aia normală şi sănătoasă, care nu bea, nu fumează, strânge banul la ciorap, şi mamă, câte chestii face de banii ăia. Că dacă aş aduna toţi banii pe care-i dau pe ţigări pe o lună, aş plăti rata la o casă. Aşa, şi? De ce ai impresia că nu ştiu chestia asta? De ce ai impresia că aş vrea să plătesc rata la o casă, sau la o maşină, sau că aş vrea să fac orice altceva cu banii ăia decât fac deja? Nu avem cu toţii aceleaşi priorităţi. Mie nu mi-a trecut prin cap să-ţi spun cât eşti de trist că da, plăteşti 20 de ani rata la o casă, dar n-ai parte de măcar o ieşire pe săptămână; poate că prioritatea mea nu e casa aia care o să fie cândva a mea, ci fumul din fiecare dimineaţă, de la cafea. Cine eşti, mă rog, să te pronunţi că nu fac bine? Cine eşti ca măcar să te gândeşti că aş vrea să fiu ca tine, să trăiesc viaţa ta, oricât de ferictă ţi s-ar părea ţie? Poate mie-mi place de mor viaţa mea, chiar dacă tu o vezi aşa, mai fără sens. Poate nonsensul e idealul pentru mine. Poate că, dacă nu eşti de acord cu stilul meu de a trăi, ar trebui să închizi ochii când treci pe lângă mine; poate că sferele noastre nici n-ar trebui să se intersecteze, te-ai gândit vreodată la asta, înainte de a mă acuza?

Că fumatul nu face bine. Wow! Pe bune? Şi eu care mă gândeam că îmi întăresc sistemul imunitar fumând; că voi ajunge să fiu nemuritor datorită lui. C'mon! Dacă am un salariu pe care-mi permit să-l cheltuiesc, probabil am mai mult de 16 ani, şi-am trecut de vremea în care fumam din teribilism. Poate că ştiu şi eu că-mi face rău, da' mă cam doare la bască.

Dacă mă gândesc bine, eu dau bani pe ţigări, şi e considerat viciu. Alţii îşi dau toţi banii pe mâncare, şi ăla nu e viciu. Da' de ce? Păi, dacă eşti cât malu' cu zorele, şi continui să bagi în tine, nu-ţi face rău? Cantitatea aia de grăsime care se acumulează, nu e la fel de malefică? Dacă mori de prea mult fumat sau de prea multă mâncare, nu înseamnă că tot de viciu ai murit? Da' nu, că vezi tu, că mâncarea nu se pune, că ea te ţine în viaţă. Şi cine te-a minţit că eu n-aş mânca? Doar că nu-mi fac un scop din asta. Şi dacă unii nu se abţin de la mâncat, eu nu mă abţin de la ţigări. Da' de ei nu se ia nimeni că ar mânca prea mult, că s-ar putea să moară sufocaţi în propria grăsime, că inima aia n-o să mai poată duce la un moment dat.

Pe pachetele de ţigări sunt ameninţări sinistre; poze, mesaje pline de miez, chestii care te pun în gardă în legătură cu ce ai putea păţi dacă fumezi. Eu una n-am văzut, în schimb, pe nici un pachet de carne, pe nici o tăviţă de cârnaţi, pe nici o bucată de şuncă vreun avertisment legat de obezitate, creşterea colesterolului, sau afecţiuni cardiace. N-am văzut nici o poză cu oameni obezi, nici un deget moralizator, nici un cuvânt despre cât de greu e să slăbeşti, despre riscurile la care te expui dacă mănânci prea mult.

Şi strig din toţi plămânii mei plini de fum, dar şi cu toată fiinţa mea lipsită de grăsime, DISCRIMINARE! Dacă ţi se năzare să te iei de vicii, ia-te de toate; dacă eşti atât de pur şi de curat, aruncă tu primul piatra. Dacă nu, ciocu' mic. Vezi-ţi de ciorba ta şi lasă-mă pe mine-n pace. Pe mine, şi pe toţi vicioşii din lume, pentru că n-am băgat mâna-n buzunarul nimănui pentru a ne întreţine viciul; şi dac-o fi să crăp la un moment dat, ştiu c-o fac pe barba mea. În stilul meu, cu capul sus. Pentru că, dacă mie ar trebui să-mi fie ruşine că fumez, atunci ruşine vouă, celor care mâncaţi, şi ruşine vouă, care faceţi colecţie de timbre, şi vouă, colecţionari de haine, şi tuturor celor care vă alimentaţi orice pasiune, cât de mică. Ruşine vouă, celor care încercaţi să trăiţi aşa cum vreţi!

33 comentarii:

  1. DA NENE, ASA. SI SCRIU CU MAJUSCULE CA ASA VREAU IO. SI ASTA O FI VREUN VICIU? BLASFEMIE.

    MAI BINE CU PLAMANII PRAF DECAT OBEZ SI CU GURA MARE.

    bine zis, Camelia!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Miss Sunshine - :)) clar şi majusculele pot fi considerate viciu:))

    acu' nu'ş dacă puteam face o clasificare a viciilor, vicioşi fiind. Da' măcar să nu se mai dea "nevicioşii" rotunzi, pentru că fiecare are o tară, într-un fel sau altul:-??

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine ma deranjeaza acei nemernici care-si fac cate 15 vacante pe an si vin sa ne zica noua de vicii, de cosul zilnic, cand ei au burtile cat...., un balon d-ala de zboara (ca nu-mi vine cum ii zice). Plus ca fiecare face ce vrea cu banii lui. M-am saturat de imbecili care fac pe protectorii cu populatia Romaniei, cand pe ei ii doare-n c..ur (era sa scriu cot, dar nu-i respect). Sa ne scuteasca de vicii si sa se lase de concediile alea in care merg pe banii contribuabililor. Noi, macar, ne fumam, ne bem banii nostri, aia de muncim o luna pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. @QED - politica mă lasă rece, dar da, avem vicii pe banii noştri, nu pe ai altora. aşa că nu văd rostul moralei pe care se încăpăţânează să ne-o facă...

    RăspundețiȘtergere
  5. hmmm.... tre sa va fiu contra de data asta :)))
    pe mine.... sunca,carnea si altele nu ma omoara, nu am probleme cu obezitatea, pot sa manc cat 10, tot aia e :))
    in schimb cu siguranta ucide tigarile si alcoolul :)) de astea nu ma ating. Am fumat si eu... dar m-am scarbit :)))
    Oricum.... nici pe mine nu ma intereseaza disperatii care fumeaza si bea, atata timp cat nu am de a face cu ei :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. nu vreau sa comentez pt ca ash scrie prea mult... shi-apoi sunt total de acord cu tine...

    RăspundețiȘtergere
  7. A, si mi-am mai adus aminte de o chestie. Am alergie la oamenii cu care iesi, nefumatori fiind, si se uita la tine cu o privire din aia de parca acum ti-ar trage una sa te lase lat cand iti aprinzi tigara.

    Si cei care iti fac morala ca tigara nu e buna, ca asa si pe dincolo. Pai nu te supara prietene, tu-mi faci morala pe plamanii si respectiv banii mei?(la mine ai parintilor, dar din moment ce nu ma ascund de mama, ma ascund de restul?sunt majora, e problema mea, nu?)

    Si categoria 3: cei la care mergi in casa si te fac sa te simti prost pentru faptul ca fumezi, avertizandu-te din usa ca in casa lor nu se fumeaza.

    Eu respect nefumatorii, nefumand cand ei mananca si so on, dar sa ne respecte si ei pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ştiu oamenii de genul ăsta,care se interesează de banii tăi (în cazul meu *pufnind în râs* banii de buzunar),care îţi ţin socoteală de orice lucru îţi iei suplimentar,cum că "de ce îţi iei eşarfa aia?n-ai la ce s-o asortezi" sau "în loc de ciocolata aia ţi-ai putea lua un baton fitness.Nu contează că eu îmi iau m&m,tu ia-ţi cereale,lasă-mă pe mine,nu muri de grija mea",ş.a.m.d
    Ai zice că ar fi început să înţeleagă după ce începi să-i eviţi..

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt de acord cu tot ce am scris aici! :)

    Lungimea asta de unda e lunga rau. E clar. Suntem frati. De mama, de tata sau de ambii.

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) Mai, mai, mai cat adevar spui tu pe aici. Rad de una singura pentru ca mereu spun aceleasi lucruri.
    Cel mai interesant e cand un fost fumator(banuiesc din teribilism apucat), iti spune sa cauti un loc de nefumatori, ca tu cel care fumezi sa nu fumezi langa el...care-ti ia din pachet si-ti rupe din tigari sau iti consuma gazul la bricheta...traita experienta :)) Deci Camelia e plina lumea de astfel de specimene ;)eu nu ma mai consum de multa vreme, prefer sa le dau cu flit:))

    Sa ai o seara faina si...KEEP IT UP cu scrisul. Damential fel de a scrie ;)

    Tot eu...si de la postul cu gay.Premii meriti

    RăspundețiȘtergere
  11. E o diferenta in a-ti face griji reale in legatura cu un om la care tii, bombanind la obiceiurile mai mult sau mai putin nocive ale respectivului si a lua rolul de judge, jury and executioner numai pentru a nu tacea din gura. Eu nu fumez, de exemplu, dar n-am nici o treaba cu cine face asta si ma deranjeaza pe mine sa vad cum se afla lumea in treaba si isi baga nasul in viata altora. Sunt multe lucruri periculoase si cei care le practica sunt eroi : cursele, echitatia, schiul, boxul, sexul cand ai probleme cu inima, munca de politist si oricum, tot exista sansa sa te calce o masina mergand regulamentar, dupa ce ai mancat morcovi, asa ca....live and let live, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hi,sunt FJ13 si am mai multe vicii.
    Mancatul la ore trazii din noapte,fumatul,cafeaua,dar cela mai gra e altul.Acvum, nici nu stiu,daca-l pot spune aici, insa o fac cu speranta ca pot fi ajutata.
    Cel mai mare viciu al meu consta in a expira si a inspira.Crezi ca imi va trece?

    RăspundețiȘtergere
  13. @Black Angel - păi, nu te omoară pe tine, care nu eşti cât malul cu zorele; sunt alţii pe care chiar i-a omorât şunca:))

    cât despre "disperaţii" care fumează, virtual vorbind, ai de-a face cu una:)))))

    RăspundețiȘtergere
  14. @deus_pax - măi, măi, măi, începem să fim dince în ce mai mult de acord... o să se schimbe vremea:P

    RăspundețiȘtergere
  15. @Miss Sunshine - înţeleg faza cu nefumatul în casa unui nefumător, pentru că nu e tocmai plăcut...în rest, vorba ta: respectul, ca să existe, trebuie să fie reciproc:)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Cristina - eu nu înţeleg de ce mor după banii altora; adică, oricum n-o să îi dau cuiva, în loc să-i dau pe ţigări. şi-atunci, care-i faza? :-??

    RăspundețiȘtergere
  17. @Bogdan Popa - cât te-am căutat, frate!!!

    adevărul e că devine din ce în ce mai bizar:))

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim - eu am primit morală de la o persoană care se lăsase de maxim o săptămână, deci...maxim:P

    mulţumesc frumos, încă o dată:) tot nu pricep de ce preferi anonimatul, dar presupun că ai un motiv serios:)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Eclipse - că se ia de mine mama că fumez, cu toate că şi ea practică sportul ăsta, e, într-adevăr, una. dar când se trezeşte cutare că-şi dă părerea, mă apucă năbădăii :-l

    şi da, dacă tot îi lăsăm pe alţii să trăiască, ar fi de bun simţ să primim acelaşi tratament:D

    RăspundețiȘtergere
  20. @Fetita Junglei13 - hmm...dragă FJ13, cu regret te informez că viciul tău e din categoria care se tratează, dar extrem de greu; cel mai probabil, un tratament care să dea rezultate va fi găsit undeva, pe la sfârşitul lui 2080. nu dispera, suntem alături de tine;))

    RăspundețiȘtergere
  21. :)))) eu zic sa nu zici hop...:)))

    P.S. - :P

    RăspundețiȘtergere
  22. "cât despre "disperaţii" care fumează, virtual vorbind, ai de-a face cu una:)))))"
    da, dar nu te vad, nu simt fumul de tigari etc :)
    am 2 unchi.. care deja incearca sa se lase de fumat :)))unu din cauza durerilor... si altul ..de frica =))

    RăspundețiȘtergere
  23. @Black Angel - mda, ai şi tu dreptate:P

    ce să zic, pentru cei care vor să se lase, baftă:) pentru noi, restul, la fel:))

    RăspundețiȘtergere
  24. As zice ca ai de ales intre o moarte lenta si chinuitoare, cum o da fumatul, si una fulgeratoare, gen infarct miocardic, cum se intampla la persoanele supraponderale.

    Fumatorii mai au o sansa: sa devina obezi! Combinatia asta le asigura trecerea in "Marele camp cu verdeata" fara prea mare efort... Bineinteles ca la o masa copioasa merge si un paharel cu tarie!

    Scuze de comentariul lung si de umorul negru! ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. shi uite, ca sa nu crezi ca am spus doar asha un "sunt de acord" ci dimpotriva suntem pe aceeashi lungime de unda am sa pun aici ceea ce am comentat pe "blogosfera" pe subiecte tip antifumat:

    "Nu am auzit inca de o legatura evidenta intre cancer si fumat… de fapt nu se stie aproape nimic despre cancer.Sa iau in brate un “adevar” general acceptat, dar inca neprobat… De ce nu se pun taxe si accize pe toata carnea de pe piata????? Cititi cum se produce, cu ce sunt hranite animalele acelea ca sa ajunga la greutatea de taiere!!! Mancam otrava si nimeni nu zice nimic!!! Sa se puna poze cu oameni bolnavi in ultimul stadiu pe fiecare punga de carne. De ce nu ni se spune ca apa pe care o folosim zilnic e total nefiltrata pentru ca demul nu mai sunt bani pentru filtre. Suntem curati??? Cine a spus asta? Ne facem dus zilnic, ne spalam vasele in care mancam cu apa direct din rau, nu mai spun ca-i total improprie bautului, si noi ne proptim in fumat….eiiiiiii na, eu stiam ca nu este vital ci doar o chestie de optiune… cine fumeaza , fumeaza pe pielea lui, dar aveti o asa placere sa va strigati “adevarurile”, sa le bagati pe gatul tuturor, chiar nu va ajunge ca biserica crestina a bagat pe gatul omenirii o biblie schioapa si un dumnezeu numai bun de sperietoare culmea in numele iubirii, nu e de-ajuns ca oameni de mana a saptea ne-a bagat pe gat 50 de ani propasirea omului cu constiinta sociala avansata??? Poate ne lipsec inchizitia….comunismul, si incercam sa ne ostoim setea incercand sa injghebam deh acolo ceva “adevaruri” de buzunar, sa propavaduim ici si colea, numai de amorul artei, si sa ne mintim “stomacul” deja bolnav de naivitate…"

    RăspundețiȘtergere
  26. continuare comment anterior:

    "Varsta, viata in sine mi-au erodat intr-o buna masura simtul bunului simt, dar un pardalnic de defect profesional ma impinge la “cantarire”… intre ceea ce se vede, si ceea ce nu se vede… ce se vede, lupta antifumat, surle si trambite, ce nu se vede… ehhhh, lucruri de o inimaginabila cruzime sub lumina adevaratului sens: cresterea pietei tigarilor de contrabanda datorita gradientului de pret. In ce masura hrana noastra e inofensiva? pai pun pariu ca nu ai cunostinta de un fapt care la prima vedere pare fantastic, dar trist de adevarat, intr-o fabrica de chipsuri unui inginer chimist (atentie, nu care a terminat industrie alimentara, ci CHIMIE) prin contract nu poate lucra mai mult de 8 luni in unitatea propriuzisa de productie, de ce??? pentru ca altfel pretul asigurarii lui ar capata dimensiuni prohibitive, ori fara asigurare in astfel de locuri nu poate lucra… am spus toate astea ca sa-mi fie pe deplin inteleasa ingrijorarea, pare ca in aceasta fabrica toxicitatea e mai dihai decat in centralele atomice… stim cati copii au glandele date peste cap deja inca inainte de pubertate? multi, foarte multi. Ca sa revin, in raspuns ai repetat: cancer de la fumat, incerc sa inteleg acest link aproape obsesiv, nu exista nicaieri inafara de niste studii pur statistice deloc consistente (crede-ma ca stiu cu ce se mananca statistica si ce vin i se potriveste) iarta-mi cinismul, dar poate proba cineva ca cei despre care vorbim nu ar fi murit tot de cancer chiar daca nu ar fi pus tigara pe gura in viata lor??? Stiu ca nu este relevant dar matusa mea desi nici macar nu a respirat din greseala fum de tigara a murit in urma unui cancer pulmonar extrem de agresiv in ’85 iar tatal meu, nefumator si el a murit cu 5 ani in urma de un cancer dezvoltat e adevarat nu la plamani ci intre pleura si torace… D-zeu sa-i ierte ca au trait o viata in ignoranta totala, nestiind ca trebuie sa fumeze (iarta-mi sarcasmul dupa cum ei de-acolo de sus ma cunosc, si-mi vor ierta cinismul…)"

    "Daca as fi pus sa aleg intre a propavadui fumatul si a propavadui mezelurile as alege fara sa clipesc prima varianta… pai…nu vad toata ziua reclama la mezeluri pe toate canalele???… mezeluri: acele chestii care imita destul de bine carnea si in care se baga alte chestii fata de care nicotina pare vantishor de primavara in lumina primelor raze de rasarit… pai despre ce vb noi aici??? inclina balantza te rog si alege si un astfel de subiect… lasa fumatorii, ca ei platesc un sfert din bugetul statului, cine crezi tu ca vrea sa lupte cu adevarat impotriva fumatului??? daca fumatorii de maine nu ar mai fuma ROMANIA INTRA IN FALIMENT, stii ce-i asta??? de maine nu s-ar mai plati NIMIC
    nu ma crezi??? toate datele sunt oficiale si ca atare publice"

    P.S. -vezi vezi vezi??? :P

    RăspundețiȘtergere
  27. @Simion Cristian - :)) ce tare ar fi să vezi o un fost fumător obez:P

    RăspundețiȘtergere
  28. @deus_pax - muaaamă, chiar te stresează la fel de tare ca pe mine:P

    deja mă simt mai pompoasă că de mâine încolo o să pot spune cu adevărat că susţin bugetul:))))

    P.S. - văd, văd, văd;)

    P.P.S. - :P

    RăspundețiȘtergere
  29. dap, mai mult decat atat, urasc "adevarurile"... de exemplu - mi se baga pe gat o gramada de taxe cum ca particip la "incalzirea globala"...shi tot pe chestia asta mi se baga pe gat becurile tip neon....poi, lumina polarizata e mai buna decat lumina alba ce vine de la bunul meu bec edisonian??? lumina polarizata (neon adecatelea) este emisa pe o banda extrem de ingusta de frecventze, ceea ce duce incet dar sigur la deteriorarea retinei noastre care-i proiectata de la mama ei sa functioneze avand ca agent informatzional lumina emisa in banda larga, adicatelea lumina alba (adecatelea becu nostru traditzional)...dar cui ii pasa??? shi ca o gluma trista, incalzire globala cand noi suntem la sfarshitul unei perioade interglaciare, shi deci, capra shi varza ei de treaba, in cateva sute de ani va veni inghetzu' aproape etern???

    cat despre buget, fa un calcul, suntem cam 5 milioane de fumatori (suntem mai multzi dar hai sa folosim cifre oficiale) fumand intre 10 shi peste 20 de tzigari pe zi, so, medie de 15, asta inseamna in jur de 273 de pachete pe an de fumator, so 1.368.750.000 pachete fumate pe an, la un pretz mediu de 2.25 EURO inseamna 3.079.687.500... 80% din pretzul unui pachet inseamna accize = 2.463.750.000 EURO la buget! shi asta ashaaaa....fara sa scot TVA-ul... PIB-ul romaniei pe 2009 a fost in jur de 115 mlrd EURO, bugetul sanatatii pe acelashi an a fost de 4% din PIB, asta inseamna 4,6 mlrd EURO, deci DOAR NOI am platit mai mult de jumatate din TOT bugetul pe sanatate...

    P.S. - somn ushor :D

    RăspundețiȘtergere
  30. @deus_pax - hmm...pe planeta ta se pun probleme mai serioase decât pe planeta mea. şi e şi mai multă matematică complicată:))

    pe planeta ta vă mai jucaţi?:P

    P.S. - bună dimineaţa:D

    RăspundețiȘtergere
  31. poi asha impresie tzi-am facut "noi"??? ca nu am shti sa ne jucam??? hmmmmmm...

    P.S. - :P

    RăspundețiȘtergere
  32. @deus_pax - hmmm...nu neapărat, da' lucrurile serioase sunt serioase până la capăt:-??

    P.S. - :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger