.

vineri, 22 octombrie 2010

Sigmund Freud, analyze this

O poveste de când eram mică zicea ceva de genul: să nu te culci niciodată într-o vale şi să te fereşti de oamenii cu ochii albaştri şi dinţii rari. Partea cu dormitul în vale n-am prea reuşit s-o verific, pentru că eu şi natura suntem cumva cam paralele. Adică da, în vremuri preistorice, am fost şi eu cu cortul, m-am spălat la râu, da' asta nu înseamnă nici că am rămas cu amintiri plăcute, nici că aş repeta experienţa. Dă-mi, frate, duş, dă-mi un pat pe care să-mi odihnesc oasele bătrâne, dă-mi oraş, şi maşini, şi hărmălaie; liniştea naturii nu face decât să mă debusoleze. Deci feritul de dormit în vale e asigurat. Nu voi dormi în vale, pentru că nici o vale nu se va apropia de mine; şi nici eu de ea.

Dar partea cu omul cu ochi albaştri şi dinţii rari, pe bune că e reală. Să fim serioşi, câte persoane care să îndeplinească ambele condiţii poţi întâlni într-o viaţă? Clar nu foarte multe; adică, ori sunt oameni cu ochi albaştri, ori au dinţii rari. Amândouă, mai greu. Dar am întâlnit. Câteva; să le numeri pe degetele de la o mână. Şi, cu lăbuţa dusă tremurător la inimă, spun că mai bine nu le-aş fi întâlnit. Pentru că da, sunt rele, şi viclene, şi gata să te înjunghie pe la spate.

Nu, nu generalizez, ca bancurile cu blonde. Bancurile cu blonde mă amuză teribil, şi-am cunoscut şi blonde deştepte. Foarte. Da' asta nu înseamnă că n-am văzut şi specimene care să se ridice la înălţimea bancurilor care se fac pe seama lor. Asta, să ne înţelegem, este o replică venită din partea unei blonde undercover.

Revenind însă la fizionomii. Cică e vrăjeală; că nu-ţi poţi da seama de caracterul unui om doar uitându-te atent la figura lui. Ei, nu! Şi-atunci cum se face că toţi oamenii ca cel din poveste călcau peste cadavre? Cum se face că unul dintre ei mi-a făcut liceul mai calvar decât putea fi în mod tradiţional? Cum se face că, în momentul în care văd unul, miros "trouble" şi necazurile nu întârzie să apară?

Şi pentru a nu mă limita la un singur tipar, trec rapid la altă categorie. Femeile cu buze subţiri. Da' atât de subţiri că nu ştii dacă au sau nu gură. O liniuţă, o dunguliţă, un firicel. Lipsită de expresie, lipsită de zâmbet. Să fim bine înţeleşi că vorbesc despre femeile cu buze subţiri pe care le-am cunoscut eu, faţă-n faţă şi personal, nu despre toate femeile cu buze subţiri din întreaga lume. Şi, frate, pe cât de inexistentă este gura fizică, pe atât de uriaşă e aia de spune unul după celălalt cuvinte care dor. Multe pe centimetru pătrat, pe secundă cub, pe oră lumină. Şi pot fi atât de rele, că-ţi vine să te aşezi româneşte în fund, în mijlocul drumului, şi să-ncepi să te vaiţi mai abitir ca bocitoarele plătite; doar că pe tine te doare de-adevăratelea.

Când văd o gură subţire, mă uit mai atent să văd dacă-mi dă şi impresia de dinţi încleştati. Sau că, în secunda următoare, va începe să arunce săgeţi. Dacă ăsta e cazul, îmi iau picioarele la spinare şi fug de-mi sfârâie călcâiele, cu toată înălţimea mea neobişnuită nici cu fuga, nici cu viteza. Da, Road Runner scrie în momentul ăla pe mine, pentru că, frate, mai bine evit problemele decât să le invit cu zâmbetul pe buze în casă.

Ultimul punct pe ziua de azi, ochii. Ochi care râd, ochi catifelaţi, ochi care te bagă direct în boale. Da, sunt trei categorii diferite de ochi; sau de priviri, în momente diferite. Nu, n-o să spun veşnica şi eterna replică cu "ochii sunt ferestrele sufletului", pentru că ştiu mult prea bine prin exemplu personal cum e să te uiţi complet dezinteresat la o persoană şi ea să aibă impresia că, în momentul ăla, ai ceva de împărţit cu ea. De cele mai multe ori, de rău. Neee... departe de mine gândul. Da' dacă vrei să mă topesc, arătă-mi o privire care râde; dacă vrei să să mă pierd total, dă-mi o privire catifelată; semitristă, puţin melancolică, cu doar un strop de ceea ce unii ar numi "dorinţă". Da, spun cu lăbuţa dusă cât mai sincer la inimă, o privire din aia mă face să uit de toţi ochii albaşrti, dinţii rari şi de toate gurile subţiri din lume. Pentru că la ochi şi la mâini mă uit prima dată.

Tipare, fizionomii, impresii. Toţi avem maniile proprii şi personale. Asta-i din categoria maniile mele preferate...

20 comentarii:

  1. hmm,cred ca i.a trecut prin cap si lu' nenea Freud sa analizeze asta ,dar cred ca s.a pierdut prin tipare atunci cand a dat de o privire 'catifelata,melancolica,plina de dorinta' ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ochi albaştri şi dinţi rari? nu ştiu, n-am cunoscut, cel puţin nu îmi amintesc, de unde rezultă că nici rău nu mi-au făcut, că altfel ţineam minte. Dar femei cu buze subţiri, oh, yeah, asta da, fug şi eu, sunt rele, da' rău!

    Ochii care râd mă cuceresc şi pe mine, îmi plac oamenii veseli şi, în general, oamenii care ştiu să râdă cu ochii. La ochi şi la mâini mă uit şi eu :). Dar mai straniu a fost că m-am îndrăgostit, fără s-o văd, iar când am văzut-o, avea şi ochii şi mâinile care-mi plac :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mihaela ( Catwoman) - ha! deja regula e întărită de încă o persoană în afară de mine:D devine ciudat de real:P

    RăspundețiȘtergere
  4. @liviu radulescu - :)) s-a pierdut aşa de bine, că n-a mai analizat decât privirea cu pricina:P

    RăspundețiȘtergere
  5. Noroc ca suntem frati. Ca altfel te terminam privirile mele de ochisori negri.

    RăspundețiȘtergere
  6. defineste "dintii rari" ... ca la "ochi albastri" ma incadrez. revenind insa la priviri: mi-e oricum foarte greu sa spun "nu" ... da' exista o privire care ma dezarmeaza intotdeauna. partea buna e ca doar sotia o stie, restul (celor care ma cunosc) o mai nimeresc din cand in cand. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt si barbati cu buze subtiri... si tot la fel ca femeile.... sunt rai !
    mai bine sa fii "trompetist" :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand ai zis de oamenii cu ochii albastrii si dintii rari,mi-am pipait dintii cu limba,instantaneu :))
    Nu-s rari,sunt chiar lipiti,foarte lipiti.
    Iar ochii nu-s doar albastrii,mai sunt si verzi,bine ca nu-i unul o culoare,unul o culoare.
    De oamenii astia n-am auzit,in schimb te aprob la damele cu buze subtiri.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Bogdan Popa - waaa...n-am mai văzut de mult ochi negri:D

    clar s-ar chema incest:P

    RăspundețiȘtergere
  10. @INTJ - dinţii aia cu spaţiu între ei:-??

    da' de ce ţi-e greu să spui "nu"? e cel mai simplu:))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Black Angel - ştiu că sunt; da' pe bărbaţi se vede mai...altfel; nu'ş cum să mă explic:-?? ia-l exemplu pe John Malkovich, şi poate reuşeşti să mă înţelegi:P

    RăspundețiȘtergere
  12. @Fetita Junglei13 - când am auzit povestea, şi eu am avut aceeaşi reacţie; numai că ai mei sunt albaştri, deci aveam deja una din două:))

    oricum, e o poveste veche; ceva gen basme arabe sau poveşti persane:-?? faza ciudată e că s-a dovedit a fi reală:P

    RăspundețiȘtergere
  13. pai da... dar de unde stii ca Malkovick ... nu e un om rau? :)))
    oricum..... si mie imi place Malkovich ca actor... e foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Black Angel - adevărul e că nu ştiu, dar nu-mi dă impresia de om rău:P

    RăspundețiȘtergere
  15. :)) Noroc ca am doar ochi albastrii :) Oricum tare faza cu ochii albastri si dintii rari, nu o stiam :P

    RăspundețiȘtergere
  16. @Alexandra - join the blue eyes club:P ce mă bucur când vin cu câte o chestie despre care lumea nu ştia:P

    RăspundețiȘtergere
  17. si mie mi-e urât de oamenii însemnați, cei cu bot de iepure mă sperie... Io iubesc ochii albaștri, dar nu am cunoscut combinațai cu dinți rari.

    Cred că oamenii pot fi caracterizați și după fizionomie

    RăspundețiȘtergere
  18. am scapat, nu ma incadrez! :d

    acuma sa nu-ti inchipui ca-s "Yes Man", da' in timp am ajuns la concluzia ca spunem prea des "nu" ... tocmai fiindca credem ca-i simplu.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Evergreen - n-am probleme cu "însemnatul"; doar că fazele de mai sus chiar le-am verificat. şi sunt suspicios de reale:P

    RăspundețiȘtergere
  20. @INTJ - :)) încă o persoană tăiată de pe lista "dinţi rari":P

    hmm...raportul de "da"-"nu" cred că diferă de la persoană la persoană; uneori e mai simplu doar să ridici din umeri şi să fii neutru:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger