.

vineri, 5 noiembrie 2010

Acte "în regulă"

Dacă-ţi crapă măseaua până la salariu, te-mprumuţi. De la rude, prieteni, amici. Până la salariu, când dai frumuşel înapoi întreaga sumă care ţi-a salvat şi onoarea, şi măseaua. Şi rudele, prietenii, amici, nu se supără; ba chiar sunt atât de darnici că nici măcar nu percep dobândă. Doar nu-s cămătari. Faza asta îţi rezolvă problema imediată.

Dacă vrei ceva mai mult, te duci frumuşel la bancă, iei bon de ordine, stai şi-aştepţi consilierul dedicat, semnezi un maldăr de hârţoage şi, cam într-o săptămână, te vezi mândrul proprietar al unui împrumut cu acte-n regulă.

Bun, asta se întâmplă dacă vrei o bucată de bani pe care salariul tău o suportă. Dacă, în schimb vrei o sumă mai mare sau te-a pălit gândul să te complici cu banca pentru a-ţi lua o casă, se schimbă datele problemei. Pentru că vezi tu, ai nevoie de girant. Nimic ieşit din comun, până aici. Ai voie să fii girat de familie; da' parcă n-ai vrea. Parcă vrei... altceva. Şi-atunci vine PATABUMBUMBANG! întrebarea cheie: sunteţi măritată? Ă, nu... Şi nici n-am în plan să mă nenorocesc, ai avea tendinţa să completezi, da' te opreşti la timp când observi verigheta consilierului.

Deci, dacă nu ai acte pe-o relaţie, n-ai nici o şansă să faci un împrumut împreună c-o persoană de care nu te leagă grade de rudenie. Pentru că vezi tu, dacă nu ai acte, atunci banca n-are siguranţa că girantul îşi va îndeplini funcţia şi misiunea. Da' dacă ai acte, mă gândesc eu, nu e la fel de posibil să divorţezi în secunda doi? Da' poate m-am măritat tocmai pentru a primi împrumutul, am făcut aşa, un fel de troc, şi când mă văd cu banii în mână bag lejer divorţ; nu e posibil? Nu e aceeaşi chestie?

Nu, că vezi tu, că e de bonton să faci ochii mari când auzi că două persoane aparent ilegale vor să ia ceva împreună. Eventual să suni şi la departamentul vecin pentru că, vezi tu, n-ai mai auzit de aşa ceva până acum. Şi, după o lungă discuţie în contradictoriu, să spui că nu se poate. Pentru că nu semnează oricum ambii; nuuu, în nici un caz nu's două nume acolo, cu hârţogărăia ok; tre' să fii şi legat, parafat, ştampilat, altminteri nu se poate.

Eram prin liceu când am auzit de Pacs-uri. Şi-atunci nu le-am priceput. Nu le-am priceput până când n-am ajuns la bancă, şi-am dat de-o cucoană care mi-a zis că-mi trebuie acte. Că aş face bine să mă mărit mai repede dacă am chef că banca să vadă în mine un potenţial client. M-am scărpinat gentil în vârful capului, mi-am ridicat sprânceana, şi-am zis că mă mai gândesc. Nu, nu la căsătorie, la împrumut.

Şi pe bune că-i discriminare. Discriminare pentru persoanele care nu vor să se căsătorească, şi pentru cele care nu pot să facă acest lucru încă. Pentru că nu contează câte lanţuri te leagă de cineva; dacă e să se rupă, se vor rupe. Şi nu-i treaba băncii să se îngrijoreze de starea mea emoţională; ei ar trebui să fie mulţumiţi că ştiu la uşa cui să bată în momentul în care vine data scadentă.

24 comentarii:

  1. Ei, varianta B la imprumutul la rude/prieteni, este sa dai iama in cardul de credit (cu care banca ti-a spus ca e bine sa faci cumparaturi fara sa scoti bani de pe el). Si in ultima vreme nu prea am mai tinut cont de opinia bancii :|
    Asa ca o sa il acopar undeva la... sfantu' asteapta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cunosc pe cineva care si-a luat casa impreuna cu prietenul, este drept ca acum un an sau doi. Intre timp s-au casatorit, dar nu pentru ca le-au impus banca, ci din proprie si personala initiativa. Si stau in casa cumparata ca prieteni, iubiti sau ce erau la vremea aceea. Ori ai fost la banca nepotrivita, ori ai avut ghinion si s-au schimbat "schemele".

    RăspundețiȘtergere
  3. da, poti sa bai lejer divort, da' dupa divort (cica) mai sunt niste pasi ... iar acolo deja se schimba treaba. oamenii mereu uita ca "banca nu pierde niciodata!".

    RăspundețiȘtergere
  4. uite si de aia vreau sa plec... pentru ca mi se pare complet injust sa fim tratati asa... si pentru ca nu, nu vreau neaparat sa iau un credit cu iubita, dar as vrea sa pot sa vreau

    RăspundețiȘtergere
  5. ba mie mi se pare discriminare pozitiva :P

    P.S. - nu vrei sa-mi argumentez optica!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. nu e discriminare! e doar o lege...Si mai sunt cateva chestii marunte, cum ar fi garantiile, posibilitatea de a putea plati si trai decent...cu salariul tau!Doua salarii is mai bune decat unu ;)de asta nu se poate face imprumutul peste o anumita suna! pentru ca nimeni nu risca pentru tine ... mai ales o banca :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. ce stupid. si daca io ma angajez la 18 ani, cand termin liceu', si vreau sa-mi iau o casa si am nevoie de imprumut, tre' sa ma marit cu un Irinel?

    RăspundețiȘtergere
  8. @QED - nope, banca nu mai dă împrumut dacă n-ai acte:(

    RăspundețiȘtergere
  9. @INTJ - nu vreau să trec printr-o căsătorie ca să aflu care sunt paşii pentru divorţ:))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mihaela ( Catwoman) - da, de acord:) da' dacă pleacă toată lumea, cine mai luptă pentru non-discriminare?:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. @Black Angel - păi, era vorba de faptul că ai girant; doar că nu există acte care să vă facă "soţ şi soţie"; două persoane, care semnează împreună, fără să fie legate prin căsătorie...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dianna - dacă nu vrei să te gireze părinţii, da:D

    RăspundețiȘtergere
  13. naaaaah, nu merge cu provocari mai ales ca te-am visat az'noapte (nu ma intreba cum aratai ca nu te-am vazut, dar erai un pion important in schema):)) shi ca dovada a adancului respect pentru cei ce-mi anima gandurile de dincolo de conshtient imi reconsider pozitzia shi spun: da, ai dreptate, e vorba de discriminare negativa!!!

    P.S. :P

    RăspundețiȘtergere
  14. Sincer nu ma mai surprinde nimic din partea bancilor :)) Din cate stiu doar la creditul Prima Casa se accepta ca si codebitor o persoana care nu iti este ruda, altfel nu :D

    RăspundețiȘtergere
  15. pai daca vreau sa-mi iau o casa inseamna ca as cam vrea sa scap de ei, nu sa imi scoata ochii daca nu reusesc sa achit o rata si vin hartoage peste ei care sa ii anunte ca am intarziat cu plata :))

    RăspundețiȘtergere
  16. @deus_pax - :-o şi cam ce făceam eu în schema aia, dacă nu sunt indiscretă?:))

    aşa, aşa, ştiam eu că am dreptate;))

    P.S. - :P

    RăspundețiȘtergere
  17. @Alexandra - păi, când m-am interesat eu, nu se accepta deloc:( sau, la banca la care am fost eu:-??

    RăspundețiȘtergere
  18. @Dianna - ei, atunci nu-ţi mai rămâne decât să te măriţi dacă bugetul nu-ţi permite să faci împrumutul de una singură:D

    RăspundețiȘtergere
  19. poi....cum sa-tz' egcxzplic...ei, d'ale viselor, poveste lunga in care ashteptzi din minut in minut sa auzi "non, je ne regrette rien" ca daq nu risca sa degenereze in coshmar :)))

    P.S. :D

    RăspundețiȘtergere
  20. thanks :P

    P.S. - din ciclul, nu-tzi prisoseshte ceva sarca"z"m??? :P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger