.

luni, 29 noiembrie 2010

Face off

Am un şifonier destul de mare. Nu, nu masiv, pentru că l-am înlocuit recent, dar destul de încăpător încât să cuprindă toate hainele; alea de le port, alea de nu le-am mai purtat de secole, ba chiar unele despre a căror existenţă nici nu mai ştiu. Asta înseamnă că oricând mă pot aştepta la o "surpriză", găsind vreo bluză pe care o credeam demult pierdută. Oricum. E mare şifonierul meu. Dacă-mi dau interesul, cred că încap fără nici o problemă în el, ba chiar şi cu vreo pătură, ceva, cât să nu sufăr de frig. Numai că n-am fost niciodată in the closet. Şi ceva îmi spune că nici să vreau n-aş putea fi acolo.

De la ce a pornit toată faza? De la cuvinte şoptite pe la colţuri; de la încercările constante ale unora de a mă face să spun câte ceva despre mine; de la replici aruncate în timp ce se şterg razant de mine; şi da, pentru că nu înţeleg faza cu şifonierul nici dacă-mi baţi un cui în cap.

Să mă explic: pentru mine, în şifonier e orice persoană care nu recunoaşte cine este; indiferent de "domeniul" despre care vorbim. O persoană care în interior e într-un fel, şi faţă de ceilalţi afişează exact opusul. Sau care nu recunoaşte nici măcar faţă de ea însăşi că faţada nu e reală.

Am făcut o singură chestie de genul ăsta; şi-o ţin minte, şi mă bântuie, şi n-am cum să dau timpul înapoi pentru a o corecta; o fracţiune de secundă am refuzat să ţin pe cineva de mână. Pentru că erau prea mulţi hater-şi prin zonă. Şi când mi-am dat seama, momentul era deja consumat. Şi poate că după atâţia ani, contează mai puţin; da'-mi pare rău. De atunci s-a terminat şifonierul pentru mine. Şi mă întreb eu aşa: dacă pe mine mă bântuie o singură secundă, cum o fi să te bântuie ani întregi? Cum o fi să te priveşti în oglindă, să vezi ceva, şi-apoi să-ţi pui masca şi să ieşi în lume? Cum o fi să te trezeşti dimineaţa şi-n loc de bocancii tăi, care ar trebui să te reprezinte, să-ţi pui balerini?

Şi nu, nu spun să iasă fiecare-n stradă cu pancarta care-l reprezintă, da' nici să dea din colţ în colţ şi să roşească timid atunci când i se pune o întrebare. Şi să nu poarte roz dacă simte negru, şi să nu-şi întoarcă privirea doar pentru că e posibil să se înţeleagă altceva, şi să ţină capul sus.

Am dat peste o chestie care mi-a plăcut mult (mulţumesc, FetiţaJunglei13) care zice aşa: Mai bine să mori în picioare, decât să trăieşti în genunchi - Tacit. Şi nu pot decât să fiu de acord, şi nu, n-o să dau exemple cu persoane care au murit în picioare, pentru că fiecare-şi poate face lista proprie şi personală. Spun doar atât: Oricare ar fi motivul pentru care iubeşti siguranţa şifonierului, odată ieşit din el o să vezi că te doare mai puţin spatele dacă stai drept. Şi coloana ta o să-ţi mulţumească. Şi poate n-o să fie happy-happy-joy-joy în fiecare zi; mai mult ca sigur nu va fi. Dar - şi acum să se audă tobele pentru că filozofia atinge cote maxime - măcar o să fie doar faţa ta aia de-o vezi în oglindă; şi tot pe ea or s-o vadă şi ceilalţi.

17 comentarii:

  1. yup, life without fear can be much better ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Majoritatea alege sa poarte masca. Si asta ii multumeste pe oameni. E cel mai usor asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. mi sa intamplat odata sa ma uit in oglinda stand in sifonier! ghici ce am vazut? fata sifonierului=))

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarat... adevarat... nu ostentativ doar sincer cu cine esti, recomanzi...Si totusi sunt persoane care oricat de directe ar fi in intrebari stiu frumos sa le evit raspunsuri ce nu le-ar intelege nici in ruptul capului... si pentru mine asta e un fel de a pastra cine sunt si de a nu da voie sa-mi altereze cumva existenta cu nici o remarca...
    Si eu evitat sa tin de mana si nu erau hateri in zona si ma urasc pentru asta de fiecare data cand imi retrag mana...

    RăspundețiȘtergere
  5. pentru fiecare, sa iasa din dulap sau nu e o alegere personala:) dar, atunci cand alegerea ta raneste pe cineva pe care iubesti, e momentul sa iti pui intrebari vizavi de valabilitatea ei... asa simt eu:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @INTJ - poate; chiar dacă nu e întotdeauna:P

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dana Radu - cred că e mai comod, nu neapărat mai uşor. dacă ar fi mai uşor, nu s-ar chinui atâta lume să scape de mască:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Black Angel - :)) ai veleităţi de vampir?:P

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu pot decat sa te iubesc pentru postul asta, asa cum te iubesc pentru multe in trecut, si sa adaug doar cuvintele lui Octavian (Joacadeamine - vezi blogroll la mine) : "...genul de poveste inspirațională care ar trebui să îi facă pe cei care mai trăiesc temperatura și gradul de umiditate dintr-un closet să își reevalueze opțiunile și să sorteze fobii autoimpuse, ipocrizii și pericole reale și să-și dea seama că personalitățile ciuntite din dulap nu prea își oferă sieși șansa să fie indivizi deplini."
    Bestial, nu? Ati picat amandoi pe aceeasi felie, in acelasi moment! De-aia tin eu la voi! Hugs & kisses!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Liz - evident că nu ostentativ; am mai spus doar... ce-i "în dormitor" e de preferat să rămână acolo; dar...cred că cel mai important e să fii sincer cu tine însuţi. de fiecare dată:)

    RăspundețiȘtergere
  11. @RCA Ieftin - şi idealurile nu pot fi atinse, nu?:P

    RăspundețiȘtergere
  12. @Mihaela ( Catwoman) - plusez; şi atunci când te răneşte pe tine e o problema:)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Alexiuss - :) era o chestie care - să spunem - mă rodea:P
    şi mereu mă simt bine când ştiu că sunt şi alţii care gândesc ca mine...

    hugs, hugs, hugs:*

    RăspundețiȘtergere
  14. Sigur, cand decizia de a nu spune adevarul despre tine te raneste pe tine e si mai grav... Eu cred insa in tehnica pasilor marunti si in necesitatea de a alege oamenii carora sa le impartasesti cine esti cu adevarat. Acum, evident, depinde si de varsta pe care o ai cand te decizi sa-ti faci coming out-ul.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Mihaela ( Catwoman) - păi, nu spun să strigi în gura mare:) dar atât timp cât până şi tu refuzi cine eşti, mi se pare grav:)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Alice Georgiana - mulţumesc:) dar nu, mulţumesc:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger