.

joi, 18 noiembrie 2010

Facă-se voia mea

Să zicem că ceea ce voi scrie s-ar putea să fie înţeles doar de către cei care au trecut prin asta. Să zicem.

Să zicem c-am avut un câine. Şi l-am avut de mic, şi-am crescut cu el, şi da, probabil că n-am avut mereu timp să-i dau atenţia pe care o merita. Dar a fost un câine şi iubit, şi dorit, şi îngrijit şi, mai presus de astea, a fost câinele meu. Şi să ziceam că-ntr-o zi s-a-mbolnăvit. Rău de tot. Şi, cu toate că am fost cu el la medic, cu toate că l-a chinuit cu tot felul de perfuzii, şi pastile, şi transportat de la cabinet acasă şi invers, i s-au dat câteva zile în care să-şi revină, sau să i se înrăutăţească situaţia. Şi nu, n-a fost ca-n filmele americane, cu happy-end, pentru că nu şi-a revenit. Şi-n momentul ăla au existat două soluţii: să moară repede, cu o injecţie, sau să moară lent, aşteptând să-i cedeze toate organele interne pentru ca, într-un final, să nu-l mai ţină inima. Şi momentul ăla, de aşteptat practic, ar fi fost destul de îndelungat, pentru că era o matahală de animal.

Spune-mi mie, stăpân de câine, ce faci? Pentru că ţi se spune că există 99% şanse să moară; da, ştiu, în principiu speri la 1 ăla la sută. Da' câinele ce vină are că tu eşti egoist, şi speri să se-ntâmple minunea aia despre care ai citit prin cărţi şi cu care ţi s-a-mpuiat capul cât ai fost mic? Cum poţi să-l laşi să sufere literalmente ca un câine? Pentru că avea afectat tot; nu se mişca, nu reacţiona, nu mânca, nu nimic. Chemi medicul să-i facă injecţia? Îl chemi. Dintre două morţi, i-o alegi pe aia pe care, probabil, ai prefera-o şi tu, pentru că el n-are cuvinte să-ţi spună să-l laşi să plece, să nu-l mai doară. Şi poate că nici nu pricepe de ce îl laşi să-l doară, pentru că, de obicei, făceai un mumbo-jumbo şi-i trecea durerea; da' nu şi-acum. Şi-atunci faci mumbo-jumbo-ul suprem, chiar dacă te rupe.

Nu credeam să spun că sunt de acord cu eutanasierea. Dar da, sunt. În anumite condiţii. În condiţiile în care nu mai există nici o şansă, şi-n condiţiile în care e făcută regulamentar, cu injecţie care să-l adoarmă, nu cu toate tâmpeniile care l-ar face să sufere mai mult.

Nu mi se pare că e asumare de rol de dumnezeu. Pentru că, dacă ar fi fost, aş fi putut să-l fac bine. Aşa, e doar un gest mai puţin sadic decât acela de a-l lăsa să se chinuie. Cum faci diferenţa? Păi, dacă-l vezi că e mai mult mort decât viu, şi medicul ridică neputincios din umeri, cred că e momentul. Dacă e uşor? În nici un caz. Da' e un gest mai puţin egoist.

Şi pentru că totul a pornit de la o întrebare de genul dacă eutanasierea ar fi o variantă şi pentru oameni, spun aşa: da, şi cu asta sunt de acord, în măsura în care cel în cauză o cere. Pentru că nu vrea să mai fie bolnav, pentru că situaţia medicală nu s-a îmbunătăţit, ba din contră, atât timp cât e în totalitatea facultăţilor mentale şi-şi doreşte acest lucru, de ce nu?

Din punctul meu de vedere, fiecare e stăpân pe viaţa lui; şi dacă cineva consideră că nu mai poate duce da, mi se pare normal să-l laşi să hotărască momentul în care va muri. Şi letala asistată de medici, în condiţiile fără ieşire, mi se pare ok. Adică, încă se mai dă pedeapsa cu moartea unora care-şi doresc să trăiască, fie doar şi între 4 pereţi ai celulei; unei persoane care nu mai poate trăi, care n-a greşit cu nimic, dar care e condamnată oricum la moarte de către...divinitate (?) îi refuzăm acest lux. Nu e tocmai echitabil.

Or să fie invocate acele minuni care pot oricând să intervină. Eu n-am auzit de ele decât prin filme şi prin cărţi demult scrise. Şi cum poţi să-mi vorbeşti de minuni, când nu s-a întâmplat nici cu câinele, nici cu pisica mea, cu toate că am cerut-o cu toată tăria? Şi cum îmi poţi vorbi de minuni când aştept să se întâmple una care nu implică nici trezit din morţi, nici vindecări miraculoase, ci doar un simplu gest, ba poate şi vreo două cuvinte, şi nu se-ntâmplă? Vorbeşte-mi de voinţă umană, şi s-ar putea să te cred. Minunile nu se mai întâmplă demult.

25 comentarii:

  1. Din punctul meu de vedere, fiecare e stăpân pe viaţa lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Bogdan Popa - aşa ar trebui să fie; dar când apar tot felul de reguli, restricţii, chestii, e din ce în ce mai greu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vorbeam cu proful de filosofie despre eutanasiere si avort. Ma rog, eutanasierea e topicul aici.

    Ca sa poata fi cineva eutanasiat, trebuie sa indeplineasca niste reguli. In numar de 5. Si stricte.

    Iar aici nu putem vb despre acordul unui catelus. Deci eu zic ca ai procedat bine. Nu suport sa vad animale suferind. Asa ca nu te chinui!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si cat despre pedeapsa cu moartea, nu-s de acord. lasa sa putrezeasca-n puscarie;)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Miss Sunshine - clar nu poate fi vorba de acord în cazul animalelor; dar când l-ai luat, nu şi-a dat acordul. Ca om, ai obligaţia de a face ce-i mai bine pentru el, părerea mea. Chiar dacă asta înseamnă să renunţi definitiv la el:(

    RăspundețiȘtergere
  6. si totusi.... eu am asistat la o minune! la acel 1%
    Unul din "copii" mei a avut o boala intestinala. un vrus, care omoara fara sa mai ai sanse! Trebuia vaccinat de mic( dar nu stiam) Si am ajuns la veterinar cu un caine mai mult mort decat viu ( si era si mic).Mi-a dat doctorul .. o perfuzie... sa il duc acasa.. ca el mai mult nu putea face! Era sigur ca cainele meu nu mai poate trai nici o zi.. dar nu am vrut sa renunt la el! Doua saptamani de perfuzii si vitamine.... facute de mine ;) si ghici minune?
    Deci minunile exista! :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Camelia Bucur ... felicitari!

    ps: nu glumesc, nu sunt ironic ci sunt sincer (cu acel cuvant). asta asa, preventiv, ca sa elimin orice posibile interpretari eronate ce ar putea aparea.

    @Miss Sunshine ... de curiozitate: v-a explicat profu' si cate din acele 5 reguli stricte sunt in interesul individului (al' de sufera ca un caine si vrea sa scapa de durere, chiar si cu pretul propiei vieti) si cate sunt in interesul societatii? si daca da, ati discutat si despre relevanta societatii din punctul de vedere al unui om care si-a luat deja adio de la viata (si deci, implicit, i se rupe de societate)?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate, foarte puțini vor înțelege ce ai scris tu aici... Adică, clar, vor pricepe ideea, poate unii or să fie de acord cu tine, dar dacă n-au trecut prin așa ceva, n-or să știe ce-ai simțit tu când ai scris asta. Iar pt mulți alții (din păcate mult prea mulți...) e vorba "doar de un câine"... "De ce dracu' se agită și asta atâta pt un câine?!?..." Aș fi curioasă câți știu cum e să iei o astfel de decizie și cum e să trăiesti după aia cu ea... Și, aș mai fi curioasă câți știu cum e să nu-ți poți șterge din memorie imaginea aia, ochișorii ăia triști, de la atâta durere, și umezi, și care, pe măsură ce injecția iși făcea efectul, se înseninau și parca iți mulțumeau că ai făcut ceva să fie bine...Pt că, da, tu erai Dumnezeul lui... și, ca întotdeauna, ai făcut ce trebuia și l-ai făcut bine... Ai făcut ce trebuia... :( Și,da, doare rău! Dar măcar te doare pe tine și nu-l mai doare pe el... :(
    Minunile...există numa' în povești, ca definiție în DEX, în folclorul babelor bisericoase... Când o să ți se "întâmple" gestul ăla și cele două cuvinte( da, uite, cobesc să se întâmple :p )... , aia n-o să fie minune... Probabil o să se întâmple pt ca o meriți! ;) Părerea mea... >:d<

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu ce sa zic, dar in unele situatii asta inseamna sa scurtezi suferinta cuiva care are sanse nule de revenire...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Black Angel - minune, sau vârsta câinelui:-??

    apropo de medici, perfuzii, speranţe; pisica gri ar fi trebuit să supravieţuiască câtuşi de puţin în urma tratamentului. şi-am sperat. a murit 4 ore după.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Fetita Junglei13 - exact; uneori poate e bine să ştii unde şi când să spui "stop":(

    RăspundețiȘtergere
  12. @Inache - sincer? sper să nu fie prea multă lume nevoită să ia o decizie de genul ăsta:)

    ms, ms:P >:D<

    RăspundețiȘtergere
  13. @dreamr - evident că nu se poate generaliza; dar, de obicei, ar tebuie să ştii când "e timpul"...

    RăspundețiȘtergere
  14. Așa e, Cami. Pt că-i exact cum ai zis tu: te rupe... :(

    RăspundețiȘtergere
  15. aia fu o minune. Virusul ataca sistemul intestinal.. si in 2 zile ii termina. (doar pe astia mici... ca aia mari sunt imuni)
    Apropo de pisici; am avut o pisica care a avut un "accident de circulatie". A stat cateva saptamani pe marginea santului cu coloana vertebala rupta(toata jumulita...) dar a revenit in lumea celor vii :)))
    Se vede ca eu am mai mult noroc la miracole din astea :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @Black Angel - ok, fu o minune:)
    da' că pisica avea coloana ruptă şi-apoi miraculos şi-a revenit, asta chiar nu cred; adică, era jumulită, era lovită şi şi-a revenit, da. dar o coloană ruptă nu se lipeşte la loc, nici măcar în câteva zile:-??

    ai atras mai multe energii pozitive:D

    RăspundețiȘtergere
  17. (cred ca de fapt) stii tu pentru ce. daca nu stii, atunci decizia de a ma rezuma la acel cuvant e revalidata din nou.

    RăspundețiȘtergere
  18. "the time has come" se simte :) Nu trebuie sa ai o intuitie buna :P

    RăspundețiȘtergere
  19. @INTJ - acu' clar m-ai băgat de tot în ceaţă:-??

    RăspundețiȘtergere
  20. Eutanasierea sau sinucidere @ om?
    E bine sa fie delimitati cei doi termeni.
    Se zice ca la om, o boala tine 50% de fiziologic si 50% de psihic. Nu cre' ca trebuie sa credem in minuni divine pentru a ne salva pe noi insine.
    Parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  21. @Luka D - să-i spunem..."sinucidere asistată medical" în cazul oamenilor; în cazul în care chiar nu mai ai altă şansă decât să suferi până mori, şi-atât.:-??

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger