.

marți, 16 noiembrie 2010

Să fie sânge!

Nu-s o persoană violentă. Nu visez râuri de sânge şi o masă de tortură nu e tocmai idealul meu de după-amiază fain petrecută. Mi se ridică supărător de mult sprânceana când aud de femei bătute şi mă zburlesc cu totul când aud de violenţă pe animale. Din când în când, recunosc cu lăbuţa pe inimă, mai am impulsuri. Impulsuri care-mi spun că aş fi în stare să văd roşu. Şi-atunci nimic nu e prea puţin; rotule decupate, scalpare artistică, cârlige de pescuit sub unghii. O fracţiune de secundă, după care-mi trece. Îmi trece pentru că, în ciuda cuvintelor care se-nghesuie à la Lautréamont, faptele-n sine cer prea mult abandon de sine. Şi nu cred că aş fi în stare. Şi da, ştiu că am tendinţa de a-mi lăsa imaginaţia să zburde liberă; uneori ajunge până pe câmpiile veşnicei vânători, şi trebuie s-o trag înapoi, pentru că risc să rămân fără.

Dar, revenind la violenţă. Sau la cruzime, cum vreţi s-o denumiţi. A mea se limitează la imaginaţie. Şi nu, n-o să amintesc de ăi de-şi snopesc în bătaie femeia şi copilul; nici de ăia de se bat între ei doar din lipsă de ocupaţie. Nu. O să fie despre ce numesc eu cruzime maximă şi violenţă fără de limite.

Când eram mică, mergeam în vizită la un nene. Nene cu familie şi copii. Stăteau la curte, ceea ce mie mi se părea paradisul pe vremea aceea. Fugăream găinile, mă jucam cu porcul, prindeam câte o mâţă şi-o iubeam teribil, şi ajungeam la câine. Un câine oareşcare. În fundul curţii, la mama dracului faţă de restul lumii, într-o cuşcă cât de cât decentă, şi-n lanţ. Şi, frate, nu pricepeam de ce trebuie câinele cu pricina să suporte lanţul. Pentru ca meniul să fie complet, câinele ăla era hrănit cu mămăligă sau cu lături. Da, din alea de le dădeau porcilor, îi dădeau şi lui. Şi mă-ndoiesc că era foarte fericit pentru că, în momentul în care şuteam câte un colţ de pâine şi i-l dădeam, era în stare să stea şi-n cap pentru el. Asta numesc eu cruzime.

Am nimerit din întâmplare la nişte rude demult uitate. Habar n-am cum le cheamă, sau ce aţă mă leagă pe mine de ele. Doi câini. Tot în lanţ. Da' ce spun eu câini? Spectre. Nişte caricaturi. Nu mai aveau voce nici să latre. Pacă erau scoşi din filmele cu zombi. Hrăniţi, la fel, prin preamăreaţa milă a stăpânului cu coji de mămăligă. Asta, după mine, tot cruzime se cheamă.

Trec zilnic pe lângă nişte blocuri. Raiul pisicilor, pentru că sunt câteva pe care le cunosc de ani buni. Fac pui, cresc, mai torc, sunt hrănite zilnic, ba unele dintre ele sunt mai dolofane decât mâţa mea care refuză să pună şunculiţă peste şunculiţă. Câinii şi-au tras zgardă, au făcut pace cu mâţele adiacente, mă rog, e un loc propice pentru animale. Şi se practică o chestie: cutare de nu şi-a sterilizat animalu' la timp, când se trezeşte cu puiii în braţe, vine şi-i lasă acolo. Cu alte cuvinte îi abandonează, pentru că a văzut el că acolo le e bine, şi nu-i goneşte nimeni, ba chiar sunt hrăniţi şi adoptaţi de către gaşca de animăluţe deja existentă. Asta cum se cheamă?

Da' abandonul de animale pentru că, atunci când l-ai luat, era pufos şi mic, şi-ntre timp a crescut, şi nu mai ai nici chef, nici chef să-l ţii, cum se cheamă? Da' faptul că te duci în concediu şi uiţi câinele-n lanţ, fără apă şi mâncare, ce denumire poartă? Da' faptul că l-ai pierdut, dintr-o întâmplare nefericită, şi după două zile renunţi să-l mai cauţi, ce e? Da' să-l baţi pentru că ai probleme cu nervii, şi-ai face mai bine să te cauţi la un medic decât să-l snopeşti pe el în bătaie? Da' pornirile alea teribiliste în care dai foc mâţei? Da', până la urmă, crescutul de hamsteri sau nutrii pentru că ai chef de-o haină de blană, ce mai e? Păi, dacă decupatul de rotulă pe care-l execut eu mintal se cheamă cruzime, toate chestiile astea reale ce-s? Jocuri de copii? Mijloc de distracţie? Amuzament?

Şi nu, nu merge nici măcar faza că totul e relativ; pentru că relativitatea n-are ce căuta în relaţia om-animal. Pentru simplul motiv că, dacă tu percepi relativitatea, el un şut în fund o să-l priceapă ca pe-o lovitură, şi-atât. Şi da, am nervi. Şi da, în momentul de faţă vizualizez o scalpare. Una mică de tot, în dreptul spirit al zicalei "ochi pentru ochi".

30 comentarii:

  1. pisici si alte animale de casa? pai oamenii n-au suflet nici macar pentru propria specie ... daramite pentru alte specii! exemplul cel mai elocvent are initiale "cu renume": RSPCA ... finantat de persoane fizice, care la randu' lor isi pot permite asta deoarece copilu' chinez baga de zor zi lumina. sa mai spun si de eutanasierea in mod umana ("ceruta" cu atata patos de animalele care intra pe mana lor)?

    animalu' e animal ... da' omu' chiar ca da clasa altor specii!

    RăspundețiȘtergere
  2. completare/ps: daca dai de ea, citeste nuvela "The Cage" (1957) de A. Bertram Chandler

    RăspundețiȘtergere
  3. sti ce viseaza animalele? sa fie in locul nostru =)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu si n-am vazut violenta fata de animale. Si nici nu vreau sa ma gandesc. Probabil ca m-ar durea mai mult decatd aca m-as uita cum se omoara doi oameni. Dar sa dai intr-un caine sau sa lovesti o pisica mi se pare abominabil. Si nu posed animale si nici nu am in plan sa-mi cumpar. Le privesc de la distanta, ma bucur privindu-le cat de vii sunt, fata de noi oamenii. Le hranesc. Am niste caini la serviciu care, cand imi vad masina intrand pe poarta, vin dupa mine, imi ureaza bun venit si asteapta cu nerabdare, dand din codita, sa le dau cate ceva. Cum sa nu devii mai bland si mai iubitori cand ii vezi cat se bucura ca te vad?
    Ma doare articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  5. @INTJ - eutanasierea mi se pare o chestie demnă de luat în seamă doar în momentul în care nu mai poţi ajuta cu absolut nimic animalul cu pricina. Pentru bieţii copii chinezi, îmi pare rău, dar nu poate să mi se rupă sufletul; aşa-s eu, mai inumană când vine vorba de oameni:-??

    iar nuvela o voi căuta:P

    RăspundețiȘtergere
  6. @Black Angel - mey, mă uit la mâţa mea, şi mă-ndoiesc sincer că ar vrea să fie în locul meu:))

    RăspundețiȘtergere
  7. @QED - păi, e menit să doară; poate dacă ar fi mai mulţi pe care i-ar durea, nu ar mai fi atâtea chestii nasoale:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sub orice forma, si mai ales domestica, mai ales in relatia dintre un barbat si o femeie, violenta e inacceptabila. Si eu vizez o castrare, as castra pe cineva, scalparea ar veni dupa, pentru a fi distrus viata unei fete minunate. Atat.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Teo Negura - dacă ar gândi mai mulţi bărbaţi ca tine, cel mai probabil n-am mai avea de ce să discutăm despre violenţa domestică, pentru că n-ar mai exista:)

    RăspundețiȘtergere
  10. posibil.. dar cu ziguranta vieaza si ee sa ia umanii la suturi =))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Black Angel - păi, ţinând cont că nici un umanoid n-o ia la şuturi, singurul motiv pentru care cred că şi-ar dori să fie om, ar fi pentru a nu-şi mai lua bătaie de la cealaltă pisică:))

    RăspundețiȘtergere
  12. aha ... deci daca nu mai pot ajuta cu absolut nimic acel animal ranit, atunci ca "inlocuitor al lui Dumnezeu pe pamant si demn urmas a lu' Noe" e musai sa-mi fac "datoria" (semizeiasca, ca nah: "by the power vested in me") si "sa-i sting lumina"? noah si daca tot ma facu' ala sef peste alte vietuitoare, pe parcurs ii mai dau o mana de ajutor la exterminarea altor specii care probabil nu mai corespund planului Lui actualizat (sau or fi doar "erori de executie" in genu' virusilor, soarecilor, sobolanilor, tantarilor, mustelor, etc.?) ... ca nowadays e mai naspa cu facutu' ordinii printre exemplarele propriei specii (de unde se si vede clar ca si-a bagat concurenta coada, incetinind indeplinire misiunii ceresti).

    cu ce e un caine "mai bun" sau o pisica "mai buna" ... decat orice alt animal viu (aka "not human") ... fie el chiar si un vector de raspandire a unor boli letale speciei umane? ca nah: vector fiind, e sanatos tun si deci scuza cu "sentimentele nobile" (atat de "caracteristice" omului) fata de animal nu prea mai sta in picioare ...

    ipocrizia umana, ca si prostia dealtfel, n-are limite ... da' are scuze frumos ambalate!

    RăspundețiȘtergere
  13. @INTJ - eu ştiu una şi bună: dacă sunt 100% sigură că nu-l mai pot ajuta, decât să se chinuie da, mai degrabă îl eutanasiez.
    Şi nu ştiu dacă ai trecut prin faza de a avea un câine care se chinuie, şi pe care nu-l poţi ajuta cu nimic, şi să fii nevoit să te gândeşti că trebuie să iei decizia cu pricina.
    Dar, nah, asta-s eu; dacă ţie ţi se pare mai uman să-l auzi cum îl doare şi să-l laşi să moară de moarte bună, pentru că i-au cedat toate funcţiile vitale, şi l-a durut, şi s-a zbătut, atunci salut omul şi umanitatea din tine.

    RăspundețiȘtergere
  14. la fel ai proceda si daca-i vorba de un om? adica daca cineva din familia ta, foarte drag si apropiat sufletului tau, sufera de cancer in faza terminala (sau orice alta boala care implica si dureri atroce) ... l-ai eutanasia uman? nu prea cred! din contra: atunci repede ai invoca "exista intotdeauna speranta/minuni/alea-alea" ... sau si mai naspa "Dumnezeu i-a dat viata si numai EL o poate lua".

    daca lasam omu' drag/iubit sa se chinuie pana moare de "moarte buna", ba' il mai tinem si cu forta-n viata (aparate, stimulari, etc.)... alte fiinte vii de ce n-ar merita si ele sansa unei minuni sau a unei interventii divine? (doar) fiindca (alte specii) nu-s oameni, in cazul lor folosim ocaua mica?

    oamenii uita (sau se fac ca uita faptul) ca pana si a fi (semi)zeu implica niste "parti naspa" ... de asumarea lor nici nu mai are sens sa spun!

    RăspundețiȘtergere
  15. si ca sa fie foarte clar: eu imi spun parerea, (cred ca) mi-o argumentez destul de binisor si, sa ne amintim, sunt un nimeni pe internet ... da' in final fiecare se judeca pe sine cu ajutorul propriei constiinte. daca ceea ce spun/scriu eu ii e cuiva util ... cu atat mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  16. "Şi da, în momentul de faţă vizualizez o scalpare. Una mică de tot, în dreptul spirit al zicalei "ochi pentru ochi". "

    adeca.... hmmmmm... prinzi okiu' de par, executzi o taietura circulara shi tragi pana sclerotica se desprinde lasand la vedere coroida??? :)))

    P.S. :P

    RăspundețiȘtergere
  17. @INTJ - uite, ca să nu zici că zic chestii doar de dragul de a le spune, mâine o să fie despre eutanasiere; ca să nu mă limitez la 2 rânduri de comentariu:)

    şi n-am absolut nimic împotriva unei păreri bine exprimate, doar că eu le ştiu pe ale mele; şi faza cu "ipocrizia umana, ca si prostia dealtfel, n-are limite ... da' are scuze frumos ambalate!" numai bine n-a picat:)

    RăspundețiȘtergere
  18. @deus_pax - evident... cu un cârlig de pescuit:)))

    P.S. - :P

    RăspundețiȘtergere
  19. stai putin ... tu ai cumva impresia ca eu nu sunt tot om? ai cumva impresia ca as fi perfect? ei bine, nu sunt perfect ... sunt tot un om, cu bune si cu rele. ba chiar uneori (cat pot de rar ce-i drept) mai folosesc si eu scuze (fiind astfel ipocrit, lenes, las, etc. in ochii mei). da' in comparatie cu multi altii (si, cum nu te cunosc, sper ca intelegi ca nu esti inclusa ci discut la modul general), mie chiar imi place adevarul ... oricat de naspa si crud ar fi ... chiar si in cazul meu!

    ergo: nu te-am judecat si n-am judecat pe nimeni (nu-s eu in masura sa fac asta) ... ci doar am analizat si concluzionat. ce face fiecare in parte cu informatia (rezultata din analiza mai multor argumente si puncte de vedere) ... asta deja ma depaseste.

    ps: nu-i mai valabila teoria cu "varsatorii sunt avizi de nou" (sub orice forma s-ar prezenta acel "nou")?

    RăspundețiȘtergere
  20. @INTJ - n-am sugerat că n-ai fi uman:P doar că şi realitatea poate fi relativă, în funcţie de ce ai cunoscut/trăit până acum.

    suna a judecată şi, tot în spirit de vărsător, ştii cât de uşor e să te simţi nedreptăţit:-??

    ps - păi, nou... eutanasierea humanoizilor legală:D

    RăspundețiȘtergere
  21. "suna a judecată" ... the general (mis)conception sounds like this: "sunetul face muzica" ... da' eu unul as spune ca-i vorba de mult mai mult decat doar de sunet.

    ps: da, ar trebui sa fie legala ... macar in cazul in care cel/cea in cauza o cere in mod expres.

    RăspundețiȘtergere
  22. @INTJ - zi tu drept că n-a fost măcar o urmuliţă de "judecată" în vocea ta:D

    P.S. - total de acord:P

    RăspundețiȘtergere
  23. lol ... daca as fi scris/zis asta in urma cu vreo 10 ani, probabil ca ar fi fost. da' (in timp) am invatat ca cel mai bun judecator e intotdeauna propria constiinta ... functionand in stare ei naturala, fara influente exterioare. sau, raspunde-ti la intrebarea "ce-i mai important, intrebarile sau raspunsurile?" ... si vei intelege de ce a lipsit pana si urmulita aia. :)

    RăspundețiȘtergere
  24. @INTJ - nu te-am cunoscut acu zece ani, şi nici nu te cunosc atât de bine ca să ştiu asta:)) dar, dacă tu zici, te cred:P

    chit că era o întrebare retorică, trebuie să spun că răspunsurile mi se par mai importante:)

    RăspundețiȘtergere
  25. vezi tu, eu zic ca intrebarile conteaza mai mult. din momentul in care apare intrebarea ... cautarea si gasirea raspunsului e chestie de rutina. intrebarile nu pot fi niciodata rutina ... deoarece ele presupun "to boldly go where no man has gone before" (chiar si numai din perspectiva proprie).

    RăspundețiȘtergere
  26. @INTJ - :)) nu spune asta unui om care deja are mult prea multe întrebări:)) altfel spus, la câte întrebări am (în momentul de faţă şi în general vorbind) ar fi mai interesant - pentru mine - să mai aflu şi câte un răspuns:P

    RăspundețiȘtergere
  27. pai ... daca te gandesti mai bine, asta si faceti multi dintre bloggeri: gasiti raspunsuri. ok, sunt raspunsurile altora ... da' ele va ajuta sa va gasiti propriile raspunsuri. :)

    RăspundețiȘtergere
  28. @INTJ - uneori; alteori apar întrebări mai mari:-??

    RăspundețiȘtergere
  29. ele apar pentru ca vrei tu sa nu te multumesti cu raspunsurile existente. majoritatea oamenilor insa tocmai asta fac: se multumesc cu cateva raspunsuri ... si "mor". da' mai bine ma opresc aici ca deja ti-am invadat prea mult blog-ul. :)

    RăspundețiȘtergere
  30. @INTJ - posibil să ai dreptate; da' ştii cum e să fii vărsător şi să vrei un anume răspuns:D

    invazie? unde?:))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger